Skocz do zawartości
Sir_Yaro

jak podmontowac kilka katalogow w jednym miejscu?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest mozliwe jakims dosc prostym sposobem podmontowanie kilku dyskow/katalogow/partycji po jednego katalogu?

Mam kilka katalogow o takiej samej zawartosci tematycznej i chcialbym miec to wszystko w jednym miejscu.

mount --bind /katalog /katalog dziala calkiem fajnie ale nadpisuje poprzednie ustawienie wiec raczej sie nie przydaje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby byc dokladnym:

1 zalozenie: aaa i bbb ( i ew. ccc, ddd itd.) sa katalogami

2 zalozenie nie powtarzaja sie (!!)

reszta zgadza sie

generalnie chodzi tylko o to aby wywalalo wszystko w 1 katalogu. Na razie to zrobilem tak ze w 1 katalogu ('cos') sa linki symboliczne do podkatalogow aaa, bbb,ccc,.... tworzone co godzine przez moj skrypt odpalany cronem. Ale to jest beznadziejne rozwiazanie bo za 2 miesiace jak sie ilosc katalogow zwiekszy sie tak, ze ten skrypt bedzie sie wykonywal przez parenascie minut...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak: z tego co wiem technicznie w ten sposób nie zrobisz, że będziesz miał podmontowane - system raczej nie może przyjąć założenia, że się na pewno nie powtórzy. Za to spokojnie możesz się posługiwać linkami. 'man ln'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieee.... nie chodzi ze problem linki zrobic. Az tak nie lamuje :D Problemem jest to, ze ilosc podkatalogow w katalogach 'cos1' i 'cos2' nie jest stala. Niektore katalogi po jakims czasie zostaja usuniete a ciagle sa dodawane nowe.

W tym momencie jest juz ich prawie 300 (przez 2 dni). Recznie robic linki do takiej ilosci katalogow to masakra. Jesli bedzie ich tyle przybywalo dalej to za 2 miesiace bedzie tych katalogow kolo 9000 (no moze 8000) !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to moj drugi w zyciu skrypt :P Zreszta wlasnie go skasowalem bo sie zapetlil w nieskonczonosc.... :[

Napisalbys mi moze jakis szkielet do tego?

A ja sobie zaraz poszukam jakiegos tutka o skryptach bash aby nie lamic wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi