Skocz do zawartości
czajkus

Problemy z biosem płyty Gigabyte GA-7VAXFS

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy. Ostatnio zakupiłem płytę główną Gigabyte GA-7VAXFS jest to płyta produkowana przez Gigabyta dla Fujitsu-Siemens (FS w symbolu płyty).W standardowo wgranym biosie (był on z końca 2002r.) nie było możliwości ustawiania częstotliwości fsb, ani napięć, nie było również menu Advanced Chipset Features (firma ukryła te funkcje w obawie, że po dokonywaniu zmian (podkręcaniu) można uszkodzić płyte. Menu te miały być dostępne w nowszych wersjach biosu. Ucieszony pobrałem sobie nowszą wersję biosu z witryny Gigabyte, z opisu wskazywało że jest właśnie do tej płyty (był on z końca 2003r.). Podczas aktualizacji biosu wystąpił błąd. Nie pozostało mi nic innego jak reset kompa, po którym zobaczyłem tylko czarny ekran. Wykonałem następnie kasowanie ustawień biosu za pomocą zworki, po którym cudem komputer odpalił, po starcie widniała już nowsza wersja biosu jednak inna niż powinna być(widnieje logo Dualbios, a opisywana płyta go nie posiada).Windows działa na tym kompie, lecz nie działają takie urządzenia jak stacja dyskietek, port LPT, USB. W związku z tym mam pytanie czy da się jeszcze odratować tą płytę, czy istnieje możliwość wgrania biosu bez stacji dyskietek np. z dysku twardego (czy da się z poziomu windowsa), lub czy pomogło by podpięcie kontrolera FDD (jeśli taki w ogóle istnieje, gdyż nic o nicm nie słyszałem), przeprogramować bios też raczej się nie da, gdyż kość wlutowana jest na stałe. .Aktualizacje biosu wykonywałem już kilka razy (przeważnie na płytach ECS), nigdy nie było problemu, boję się wykonywać aktualizację z dysku gdyż jak jest to zabronione mogę unieruchomić płytę. Gdzie moge znaleźć do niej najnowszy bios, na stronie producenta go nie ma. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego programu na płycie nie posiadam, gdyż ta płyta była w wersji OEM, jak masz taki program to proszę prześlij mi go na e-maila: czajkus1@wp.pl. Oraz opisz na jakiej zasadzie on wgrywa bios: czy jest to bezpieczne, mam łącze modemowe, co będzie w przypadku jak podczs wgrywania nastąpi nie chciane rozłączenie (czy on wgrywa bios prosto z netu, czy najpierw ściąga go na dysk a potem wgrywa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacje biosu wykonywałem już kilka razy (przeważnie na płytach ECS), nigdy nie było problemu, boję się wykonywać aktualizację z dysku gdyż jak jest to zabronione mogę unieruchomić płytę. Gdzie moge znaleźć do niej najnowszy bios, na stronie producenta go nie ma. Proszę o pomoc.

Nigdy nie wykonuje się aktualizacj jeśli nie ma się 100% gwarancji że bios jest od dokładnie tego modelu płyty... bo inaczej to loteria...

Program do aktualizacji biosu na pewno miał funkcję zrobienia backupu biosu... czemu tego nie zrobiłes(to już czyste samobóstwo...)?

Co do update z dysku.. sam często tak robię(gdzies mi floopa wcieło) - nie rozumiem w czym problem...? Ważne aby nie byłożadnych programów w pamięci... odpalasz płyte botującą win98(lub jakąkolwiek inną zrobioną z dyskietki bootujacej dosa lub win95-98 w nero).. naiciskasz przy stacie F5- pominięcie wspomnianych programów rezydentnych - i dalej jak z dyskietki tlyko że w oparciu o program i plik na dysku.

Bios? - szukaj po oznaczeniach oryginalnych w necie.. na stronach wspomnianych producentów.. jeśli dalej nić z tego pisz maila na pomoć techniczną Gigabyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi