Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

gdzies kiedys czytalem ze jakos sie da przerobc audigy na audigy2 .... ale nie moge znalezc tego tekstu .... moglby mnie ktos nakierowac :?: :D Co trzeba bylo zrobic ... sterowniki sie zniemialo na sile :?: czy jaki to bylo .... a i jaki juz sie zmnieni na a2 to jak poznac, ze dziala dobrze :lol:

thx for help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh, sorki moj blad chodzi mi o zmodoanie na audigy 2 ZS (zmienilem temat). Panowie, szukajki uzywalem :D .... ale na forum nie znalazlem wlasciwie nic o modzie na audigy 2 ZS. N fauturemarku niby jest cos o ZS ale "the ZS drivers and apps will probably give us a Guide#4 [...] Stay tuned for that, allthough i think it will take a while". A strona, ktora nawinela mi sie wczesniej to byla wlasnie ta ktora turzol podal http://www.mediaxplosion.biz/forum/viewtopic.php?p=86 :D. Tylko ja niemieckiego nie kapieren (bo to chyba po niemiecku) :wink: . Z tego co zobaczylem po ogledzinach na tej stronce wydaje mis ie ze dobre beda pliczki "Audigy 2 ZS CD: Gefixt für SBLive! " tylko intuicja podpowiada mi ze one sa do SBLive! :D .... ale dalej juz nie pojmuje nic :) . Jak by ktos bardziej ujezykowiony mogl mi powiedziec co powinienem z tamtad zassac i w jakiej kolejnosci poodpalac bym byl bardzo dźwięczny :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie chodzi o pliczki:

106431634152_a2zs-i.rar

106431688054_a2zs-i.r00

106431717743_a2zs-i.r01

106431773968_a2zs-i.r02

Instalujesz to normalnie poprzez setup.exe.

Pozniej sciagnij jeszcze najnowsze drivery z obsluga EAX 4.0 --> SBA2_EAX4DRV_031031.exe - rozpakuj za pomoca Winrara i odpal CTZAPXX.exe z katalogu Drivers.

Powodzenia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem ze Audigy 2 posiada 3 wejscia mini-jack ale nietypowe poniewaz to nie sa mini-jacki STEREO...

Pierwszy z nich jest stereo a pozostale dwa sluza do przenoszenia 6 a nie 4 (jak to powinno byc normalnie) kanalow.

Oznacza to ze wtyczki mini-jackow z glosnikow 7.1 musza posiadac jeden jack stereo (dwa prazki na wtyczce) oraz dwa jacki 3-kanalowe kazdy (3 prazki na wtyczce) i takowe glosniki sa w sprzedazy (np. Gigaworks S750).

Problem polega na tym ze nie wiem czy Audigy 1 nawet po przerobieniu na 2 jest w stanie dzialac normalnie w systemie 7.1 bez zadnego sztucznego rozbijania sygnalu bo wydaje mi sie ze Audigy 1 nie ma po prostu mozliwosci sprzetowej (3-prazkowe mini-jacki) zeby odtwarzac system 7.1

Dzieki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

106431634152_a2zs-i.rar

106431688054_a2zs-i.r00

106431717743_a2zs-i.r01

106431773968_a2zs-i.r02

Pozniej sciagnij jeszcze najnowsze drivery z obsluga EAX 4.0 --> SBA2_EAX4DRV_031031.exe - rozpakuj za pomoca Winrara i odpal CTZAPXX.exe z katalogu Drivers.

Powodzenia  :wink:

No ... ok, zassalem pliczki poodpalalem jak mi radziles .... ale moge sobie pozwolic na glupie pytanie ? ... dzieki ... :D Czy to dziala tak jak powinno ? tzn. we wlasciwosciach urzadzen multimedialnych mam "Creative Audigy Audio Procesor (WDM)" (tak byc powinno ?; zreszta w menadzerze urzadzen tyz jest Creative SB Audigy ) :?: czasami wysypuje sie niejaki cthelper.exe; AudioHQ nie dziala ... i tak samo jest z Creative Graphic Equalizer. To jest normalne :?: czy cos sie UPSło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhmmm ... cthelper.exe zawiesza sie jak mu sie podoba .... najdzesciej tak z 30 sek po starcie systemu (win 2k sp4) a jak chce odpalic AudioHQ to dostaje alert: '"A required CtSures.dll cannot be found. Make sure it is in the correct directory" ale potem sie odpala ... tylko ze nic w okienku nie ma tak jak zwykle ... a potem jak chce np mixer odpaic pisze "Unable to change the sound device to your selected device" ... i dzwieku mi nie odtwarza ... nawet po restarcie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co trzeba ściągnąć i zrobić, żeby przerobić SBLive!1024 na Audigy2 ??

za to o tym byly juz tematy :D http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=249...ight=audigy+mod albo http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=483...ight=audigy+mod i cala masa innych

ale wracajac do tematu .... turzol, jak nie zainstaluje SBA2_EAX4DRV_031031.exe tylko same stery z oprogramowaniem od ZS'ki to wszystko dziala ... hmmm dziwne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wlodi

Ta metoda, ktora podalem dziala na SB Live1024/SB Live!/SB Audigy1 :idea:

@ka73ka

wyglada na to ze w Live nie dziala Audio HQ:

EAX Console (nicht zu verwechseln mit EAX Control Panel):

Auf der Audigy sind in der EAX Konsole alle Funtionen voll nutzbar (CMSS, Timescaling ...).

Auf der Live! kann man auch die EAX Console nicht öffnen ! Allerdings ist Timescaling über das Playcenter 2 verfügbar. Es hört sich allerdings nicht so gut an wie auf der Audigy. Es "scheppert" bei extremen Einstelleung etwas.

Nie dziala takze Surroundmixer (nowy):

Surroundmixer:

Am Surroundmixer hat sich kaum etwas gegenüber den neueren Audigy 1 Sorroundmixer geändert. (nichts erwähnenswertes)

Er läuft auf Audigy Karten problemlos.

Auf Live! Karten funktioniert der neue Surroundmixer nicht ! Nur ältere Surroundmixer im AudioHQ funktionieren noch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wlodi

Ta metoda, ktora podalem dziala na SB Live1024/SB Live!/SB Audigy1 :idea:  

@ka73ka

wyglada na to ze w Live nie dziala Audio HQ:

EAX Console (nicht zu verwechseln mit EAX Control Panel):  

Auf der Audigy sind in der EAX Konsole alle Funtionen voll nutzbar (CMSS, Timescaling ...).  

Auf der Live! kann man auch die EAX Console nicht öffnen ! Allerdings ist Timescaling über das Playcenter 2 verfügbar. Es hört sich allerdings nicht so gut an wie auf der Audigy. Es "scheppert" bei extremen Einstelleung etwas.

Nie dziala takze Surroundmixer (nowy):

Surroundmixer:  

Am Surroundmixer hat sich kaum etwas gegenüber den neueren Audigy 1 Sorroundmixer geändert. (nichts erwähnenswertes)  

Er läuft auf Audigy Karten problemlos.  

Auf Live! Karten funktioniert der neue Surroundmixer nicht ! Nur ältere Surroundmixer im AudioHQ funktionieren noch.

turzol ja nie mam live tylko audigy 1 ... i wszystko dziala pieknie i ladnie ale jak nie zainstaluje SBA2_EAX4DRV_031031.exe ... jak napisalem post nizej .... tylko intryguje mnie ten opis w menadzeze urzadzen ... bo jak np sie instalowalo YouP-Pax'y to tam pisalo cos innego .... to jest napewno normalne :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

106431634152_a2zs-i.rar

106431688054_a2zs-i.r00

106431717743_a2zs-i.r01

106431773968_a2zs-i.r02

Turzol, a nie da się tego jaoś inaczej zrobić, bo te linki, które zapodałeś idą mi 3kb/s bez możliwości zapauzowania :x .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

106431634152_a2zs-i.rar

106431688054_a2zs-i.r00

106431717743_a2zs-i.r01

106431773968_a2zs-i.r02

Turzol, a nie da się tego jaoś inaczej zrobić, bo te linki, które zapodałeś idą mi 3kb/s bez możliwości zapauzowania :x .

hehe, ja innych nie znalazlem ... mialem za to 15 kb i komp wlaczony przez cala noc :D .... spalem z poduszka na uchu ... bo kompa z chlodzeniem wodnym od CPC (ta kupilem ... kiedys ... nie banujcie mnie za to :D) sprzedalem ... a na nowe, lepsiejsze mnie jeszcze nie stac :lol: .... widac to chyba po dysku 2,5 GB :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

106431634152_a2zs-i.rar

106431688054_a2zs-i.r00

106431717743_a2zs-i.r01

106431773968_a2zs-i.r02

Instalujesz to normalnie poprzez setup.exe

Powodzenia  :wink:

Szukalem na innych serwerach, ale niestety bezskutecznie ...

Niestety nie da sie tych plikow spauzowac...najlepiej sciagac pojedynczo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na forum http://discuss.futuremark.com/ znalazlem informacje, ze jest patch do equalizera zeby dzialal z audigy 1 po softmodzie na A2ZS jest nawet link

Creative Compability Patch 7.0.6 released

http://members.rogers.com/summetg/ctcomp.exe

Link for the equalizer-patch

http://members.rogers.com/summetg/patch.exe

ale niestety nie dziala :((

Moze ma ktos z was tego patcha.

Juz znalazlem tu jest link

http://www.avalon-clan.net/b_chosen/temp/PfMod.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi