Skocz do zawartości
peter11

Kingston- które kupić HyperX3200 z "A" czy bez A

Rekomendowane odpowiedzi

Te z A maja timingi wyzsze niz te bez A (konkretnie jak timingi w przypadku obu kosci wygladaja nie powiem, bo nie pamietam).

O ile mnie pamiec nie myli to te bez A sa na Winbondach BH-5 a te z A na Winbondach CH-5

:arrow: Winbond'y BH-5 sa juz raczej zadkoscia. teraz CH-5 wiedzie prym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KHX na BH-5 to już nie rzadkość, a przeszłość. Tak samo jak ich stosowanie obojętnie czy w KHX z A czy bez A. Wszystko leci na CH-5.

:arrow: przeszlosc... ja obstaje jednak przy rzadkosci. BH-5 maja bardzo duzy potencjal i nie widze w nich przeszlosci, a przyszlosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam gdzies BH-5 :) moje GeIL'e leca na 500MHz i nie musze ustawiac takich kiepskich timingow jak przy Hynix'ach... jestem zadowolony! :P

:arrow: Geil - fee.. slabo sie kreca, a z timingami nisko nie zejdziesz. BH-5 i BH-6 to jest to :) niskie timingi i super OC. wlasnie testuje BH-6 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam gdzies BH-5 :) moje GeIL'e leca na 500MHz i nie musze ustawiac takich kiepskich timingow jak przy Hynix'ach... jestem zadowolony! :P

:arrow: Geil - fee.. slabo sie kreca, a z timingami nisko nie zejdziesz. BH-5 i BH-6 to jest to :) niskie timingi i super OC. wlasnie testuje BH-6 ;)

...i jak poszły testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memtest86 przechodza bez problemu ale moj blad bo podalem 2.5-3-3-6, do pelnej stabilnosci przy FSB 250 trzeba rozluznic do 2.5-3-3-8 jednak moj procek jest beznadziejny i niestety o dluzszych testach w Prime95 nie ma co marzyc (to napewno procek). Dlatego zostalem przy 243 FSB, DDR486 i wszystko smiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i jak poszły testy?

:arrow: Winbond BH-6 maja potencjal :) narazie z 333MHz udalo sie dobic do 480MHz (FSB 240) przy napieciu 2.95V, timingach 2-2-2-6 i trybie 'street' :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Czy warto zakupić pamięć Kingston KHX3200/512 w Siriusie?

Potrzebuję dwa takie moduły do pracy w trybie DC

Jakimi timingami charakteryzuje się ta pamięć?

Jak duże jest ryzyko, że tak zakupione moduły (które nie są przecież specjalnie sparowanym zestawem 2x512) nie będą doskonale współpracowały w DC?

Czy cięzko nabyć takie 2 kości o numerach seryjnych kolejno nastepujących po sobie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet, jeśli to będą kości o zupełnie innych numerach seryjnych, to i tak będą działały w dualu.

To wiem ;) Pytanie tylko, jak dobrze będą działały (mozliwosc ustawienia mocniejszych timingów przy większej FSB, itp.) w porównaniu do takich dobranych przez samego producenta?

Czy ta pamięć, nawiasem mówiąc kosztująca w Siriusie 607 zł, zbudowana jest na kostkach Winbond BH5?

Na Xtreme Systems Forums zostałem poinformowany, że każdy KHX PC3200 bez literki "A" w nazwie zbudowany jest na tych właśnie chipach.

Wydając taką kasę na pamięć wartoby chyba mieć tę 100% pewność, że kupuje się to, co się chce, czyż nie??

Jeśli, więc ktoś coś wie nt temat, bardzo proszę o podzielenie się swoją wiedzą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie, szkoda, że ja nie mogę dać takiego napięcia. :(

Grzech takie ramsy latają na niskim napięciu ... ile wyciągają ??

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej Łodzi ... u mnie można dać duuużo (3,40 już miałem na ramach), a mobo wytrzymuje około 260FSB (258 synchro z moimi kostkami w dualu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heyah,

:arrow: Winbond BH-6 maja potencjal :) narazie z 333MHz udalo sie dobic do 480MHz (FSB 240) przy napieciu 2.95V, timingach 2-2-2-6 i trybie 'street' :)

A nie są to przypadkiem Winbondy BH5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heyah,

:arrow: hehe :lol: wiem o czym pisze, wiem co mam w kompie - Winbond'y BH-6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heyah,

Wczesniej zapewne tak teraz napewno nie. Przyczyna jest prosta produkcja

chip'ow BH-5 zakonczyla sie w pazdzierniku-listopadzie 2003. Zdejmij (podwaz)

radiator tylko w ten sposob przekonasz sie na jakich kosciach zostaly zbudowane

Twoje pamieci.

un_ix @ przy tak niskim napieciu jest to niemozliwe! BH-6 potrzebuja wyzszego

napiecia aby pracowac przy czestotliwosciach osiaganych przez BH-5 przy napieciu

nizszym. W Twoim wypadku jest to swojego rodzaju ewenement na skale swiatowa.

Nie twierdze, ze klamiesz oraz niczego nie insynuuje. Wprawia mnie to w ogromne 8O

zdziwienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij (podwaz) radiator tylko w ten sposob przekonasz sie na jakich kosciach zostaly zbudowane Twoje pamieci.

A nie prościej jest odczytać wartości z SPD pamięci w BIOSie?

Jeśli byłyby to 2,2,2,6 znaczy, że mamy do czynienia z BH5, jeśli natomiast 2,3,2,6 na pewno nie.

Chyba właśnie w tym jest cały pic :)

Nie twierdze, ze klamiesz oraz niczego nie insynuuje. Wprawia mnie to w ogromne  8O zdziwienie.

To zupełnie jak mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij (podwaz) radiator tylko w ten sposob przekonasz sie na jakich kosciach zostaly zbudowane Twoje pamieci.

A nie prościej jest odczytać wartości z SPD pamięci w BIOSie?

Jeśli byłyby to 2,2,2,6 znaczy, że mamy do czynienia z BH5, jeśli natomiast 2,3,2,6 na pewno nie.

Chyba właśnie w tym jest cały pic :)

To niczego nie wyjasni! Przeciez chip'y BH-6 takze dzialaja na timingach 2-2-2-5/7/11-1

Podany przez Ciebie sposob moze co najwyzej pomoc w zawezeniu grona chip'ow

"podejzanych". Dzieki owemu sposobowi mozemy wyeliminowac takie chip'y

jak chociazby CH-5, ktorych default'owe timingi sa 2-3-2-5/7/11-1 ale

nic poza tym. Jedyna, wlasciwa metoda aby przekonac sie "co w

pamieciach piszczy" to zdjecie lub podwazenie radiatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi