Skocz do zawartości
cocacola

GeForce 440MX - ile można podkręcieć ?

Rekomendowane odpowiedzi

GeForce MX440 64 SDRAM 64 bity orginalnie 250/287Mhz podkręciłiem na 300/350 - chłodzenie aktywne. Niby biega (przechodzi testy, np 3dMark2001SE) ale niemogę sprawdzić jej temperatury. Czy jest jakiś program do kontroli temp GPU ?Do ilu można maxymalnie podnieść częstotliwości tej karty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce MX440 64 SDRAM 64 bity orginalnie  250/287Mhz podkręciłiem na 300/350 - chłodzenie aktywne. Niby biega (przechodzi testy, np 3dMark2001SE) ale niemogę sprawdzić jej temperatury. Czy jest jakiś program do kontroli temp GPU ?Do ilu można maxymalnie podnieść częstotliwości tej karty ?

Nie napisales jednej bardzo istotnej rzeczy: jakie masz pamieci i o jakim czasie dostepu?

Ja swojego GF4 MX 440 podkręcilem 325 rdzeń /490 pamieć na standartowym chlodzeniu i mialem 8500 pkt w 3Dmarku2001SE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretyczny max pamieci obliczysz dzielac 1000 przez czas dostepu, ktory masz podany na kosciach (najczesciej ostatnia cyfra lub dwie)

np.:

napis na pamieci (strzelam): A87653S82422-5C

czas dostepu: 5ms

teor. predkosc max: 1000/5=200 Mhz

radosuaf zwróc uwage ze ta karta, która on ma, posiada 64 bitowa szyne pamięci, z tego co wiem to te nowe GF4MX440 mają właśnie obcietą szyne pamieci i nizsze taktowania (wersje SE), więc wydajnośc tej karty jest tez nieduza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretyczny max pamieci obliczysz dzielac 1000 przez czas dostepu, ktory masz podany na kosciach (najczesciej ostatnia cyfra lub dwie)

np.:

napis na pamieci (strzelam): A87653S82422-5C

czas dostepu: 5ms

teor. predkosc max: 1000/5=200 Mhz

radosuaf zwróc uwage ze ta karta, która on ma, posiada 64 bitowa szyne pamięci, z tego co wiem to te nowe GF4MX440 mają właśnie obcietą szyne pamieci i nizsze taktowania (wersje SE), więc wydajnośc tej karty jest tez nieduza.

OK, ale co to ma do mojego posta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ale co to ma do mojego posta?

Chodzi o to ze ta karta mimo podkręcenia bedzie itak miala kiepska wydajność przez tą szynę pamięci, wiec po co ja podkrecać? SZkoda zachodu, wiec po co pisac chlopakowi wzór jesli i tak nic z tego nie bedzie mial?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli tak, to napisz, po co podkręcałeś rdzeń w tym radku do 380? Zrób sobie testy na 360 i 380 i porównaj. Pozdrawiam :).

Nie czytales uwaznie tego co napisalem , ale to nic.Nie porównuj Radeona 9500 z 128 bitowa szyną pamięci do GF4MX440 z obcieta szyna pamięci (64bit) bo to jakbys porównywal kaszlaka to np. skody felicji :D A poza tym odeszlismy od tematu i nie chce tej dyskusji kontynuować bo nic nie wnosi. Dzieki za pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o to, że z kręcenia rdzenia w R9500 przy tej częstotliwości nie masz NIC, albo może jakieś 0,05% wyższą wydajność...

A jak kolega chce sobie kręcić to niech kręci, Mój kumpel ma GF2 MX400 64bit i miał 1100 w 3DMarku 2001, a ja podkrecilem karte i zrobilem 1500. Strasznie szczesliwy byl :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w moim przypadku podkręcanie ma sens ponieważ ta kaszląca karta wyciąga w 3DMarku bez podkręcania (czyli 250/280) 1888 3DMarków a po podniesieniu częstotliwości na 300/350 2500 3DMarków więc poprawa wydajności około 30%. Chodzi mi o górną granicę, jak ją wyznaczyć tak żeby czegoś nie skopać. Ogólnie z tego co zauważam to moją kartę bardziej niż 64bitowa szyna zwalnia to że ma pamięci SDRAM :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w moim przypadku podkręcanie ma sens ponieważ ta kaszląca karta wyciąga w 3DMarku bez podkręcania (czyli 250/280) 1888 3DMarków a po podniesieniu częstotliwości na 300/350 2500 3DMarków

Noto tych 3dmarków nienatrzaskało Ci dużo :lol: bardzo słaby wybik, nawet jak na mx440!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój wynik na 64 bitowym mx440se : 250/333 MHz na 40/410 MHz, na seryjny radiator dodałem mały wiatraczek. a 2500 markoof to miałem na duronie 800, pamięci sdram i mx400 :lol: na mx440se 64 bit było 3184 pkt.

AMD 3184pkt tyle to ja mam na cfg poniżej :D pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elpawlakos : widać że nie miałeś metryk w szkole, twoje szczęście. w metryce maksymowej koło jest kwadratem a kula sześącianem - chore ;)

te 64 bitowe wersje traciły sporo bo pamięć niewyrabiała, a wiadomo że teraz więcej daje taktowanie pamięci niż gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do twojego pytania ,zmierzysz temperaturę o ile twoja karta posiada czujnik temperatury jeśli tak to programik nazywa się WinFox albo nowszy WinFox II. Tak jak koledzy radzą obczaj jaki masz czas dostępu pamięci i podziel 1000 przez czas dostępu to da ci częstotliwość na jakiej pamięci muszą chodzić dodaj do tego jeszcze podkręcenie (a tu zależy od pamięci).

radosuaf---> czasy dostępu pamięci są w ns a nie ms!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam MX460, i na razie kręci sie do 330/660. Coolerek na GPU nie jest najlepszy, a radiatorków na pamięciach też nie ma. Gdyby pozmieniać chłodzenie to sporo więcej by poszło.

Wynik w 3DMark2001 SE to 7483pkt.

http://service.futuremark.com/compare?2k1=7624147

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam gf mx 440 sparkle i wcale nie jest zła po kupieniu na 3mark mialem 4500 wiec jesli podkrece napewno wzroscie a propos kiedys podkreciłem troszke i w quake 3 mialem o ponad 15 fps wiecej w timescale wiec sie oplaca. podkrecaj najlepiej do polowy a potem tuz tuz przed koncem zalezy na czym podkrecasz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio skladalem kompa 10 latkowi i Winfast A170T 440-SE 250/400 poszedl na 350/600.

Karta bez wentylatora, sam radiatorek. Na pamieci dalem duze radiatory ktore po 2 godzinach 3d marka sie odkleily - pewnie od ciepla. Ale karta calkiem calkiem. Oczywiscie przy tych ustawieniach zero zwisow i artefaktow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi