Skocz do zawartości
Undofen

Linux workstation - will need help :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Moje obeznanie z linuxem konczy sie na tym ze udalo mi sie postawic serv w domu na slacku 8 i go skonfigurowac. Teraz chce przeniesc swojego wlasnego kompa na linuxa i podejrzewam ze bez pomocy z forum nie da rady, wiec w tym topicku chcialbym zbiorowo sie o wszystko pytac.

Pierwsza sprawa - dystrybucja, slack mi podpasowal na serv wiec myslalem zeby najpierw sprobowac wlasnie slacka, nie wiem czy on jest dobry na desktop jesli sie myle to mnie poprawcie.

sprawa nr.2 - www i mail - w XP uzywam opery wiec myslalem zeby sobie tez jej uzywac, a co do maila to wlasnie nie mam pojecia, czego sie uzywa do maila ? jest jakis progs od razu a jesli nie to czego uzywacie i co polecacie ? w win uzywalem zwyklego outlook expressa

sprawa nr.3 - komunikatory - uzywam mirandy a ludzi mam z gg i tlenu, jest jakis komunikator odpowiedni na linuxie czy probowac odpalac mirande przez jakies wine czy jak to sie nazywa

Chwilowo to by bylo na tyle, jak cos mi przyjdzie do glowy a na pewno przyjdzie i jak sobie nie poradze i nie znajde nigdzie w necie to bede tu rozpisywal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o wlasnie mi chodzilo o cos co obsluzy i tlen i gadu wielkie dzieki. To jeszcze niech mi ktos poleci jakis progs do maila ale nie na terminalu

Edit: juz mam nastepne pytanie, czy jest wersja albo co jest odpowiednikiem czy tam czego sie uzywa zamiast winampa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o wlasnie mi chodzilo o cos co obsluzy i tlen i gadu wielkie dzieki. To jeszcze niech mi ktos poleci jakis progs do maila ale nie na terminalu

mysle ze ten link odpowie na wiekszosc twoich pytan.

http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-sof...-en/table.shtml

Osobiscie uzywam Sylpheed-Claws i Evolution

Edit: juz mam nastepne pytanie, czy jest wersja albo co jest odpowiednikiem czy tam czego sie uzywa zamiast winampa ?

Po za tym ze jest wersja winamp'a na linuksa to jest xmms ktory niemal nie ustepuje w niczym winampowi a w paru kwestiach jest lepszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ustawilem sobie runlevel na ten xowy ale dalej sie musze logowac tylko troche pozniej ;-), wlasciwie to na razie opuscilem tylko moment odpalenia xow a chcialbym zeby mi sie sam logowal, da sie zrobic ? Drugi problem, zaistalowalem sobie audigy smigaja wszystkie glosniki tylko nie wiem jak zrobic zebym po kazdym uruchomieniu linuxa nie musial odmuteowywac glosnikow i od nowa wszystkiego ustawiac w alsamixerze. Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logowanie czy autentykacja lezy u podstaw takich systemow jak Linuks. Nieporozumieniem jest nieuzywanie tej cechy. Ale pewnie sie da to ominac. Poszperaj na google z haslem autologin linux. Przeciez myslenie chyba az tak <span style="color:red;">[ciach!]</span>a nie boli.

Co do alsy, to moze bys poczytal <span style="color:red;">[ciach!]</span>a dokumentacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes zbednie niemily, co do alsy sam juz se poradzilem a Ty mi i tak nie pomogles, a co to autologina to bym nie pisal gdybym nie probowal szukac samemu, tyle ze nie ma nic na googlu w pierwszych 10 min szukania, a to juz mnie usprawiedliwia przed samym soba zebu tu zapytac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, ale lenistwa nic nie tlumaczy. Co do kwestii logowania, to przy uzywaniu jakiegos xdm (ew. kdm, gdm lub wdm) z reguly jest mozliwosc autologinu, starczy klepnac np. xdm autologin w google. Programik autologin loguje uzyszkodnika na konsoli (<1 minuty na google). O architekturze XFree mozna poczytac w Internecie, poza tym w wielu tutorialach np. na www.linux.pl w dziale newbie. W topikach przyklejonych jest zdaje sie ten adres podany.

Te 10 minut proponowalbym przerobic na 2 godziny ;-) Poza tym, kierujac sie zasada ograniczonego zaufania, nie wierzylbym nikomu tutaj, zanim bym sam nie sprawdzil w bardziej wiarygodnych miejscach wskazanych przez google (co i tak zazwyczaj trwa krocej niz oczekiwanie tutaj na nie zawsze od razu trafna odpowiedz), nie umniejszajac absolutnie wiedzy kogokolwiek tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Undofen a sprawdzales w newsach ? Na zagranicznych grupach Use-Net napewno taki temat byl poruszony, wiec w archiwach powinno byc cos o tym. A pozatym koncepcja Linuxa i wszystkich UNIX-ow oparta jest na modelu klient-serwer, wiec po co to zmieniac? Windowsowe nawyki sa tu "nie na miejscu" :-)

BTW gdzie te czasy kiedy do informacji dokopywalo sie samemu hehe

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ustawilem sobie runlevel na ten xowy ale dalej sie musze logowac tylko troche pozniej ;-), wlasciwie to na razie opuscilem tylko moment odpalenia xow a chcialbym zeby mi sie sam logowal, da sie zrobic ? Drugi problem, zaistalowalem sobie audigy smigaja wszystkie glosniki tylko nie wiem jak zrobic zebym po kazdym uruchomieniu linuxa nie musial odmuteowywac glosnikow i od nowa wszystkiego ustawiac w alsamixerze. Z gory dzieki

Jesli to Slack to zrob tak:

1.odpal jakis mikser - polecam alsamixer i ustaw sobie co chcesz

2.

#alsactl store
- co zachowa do pliku ustawienia miksera

3. przy kazdym uruchamianiu skrypt rc. odpali alsactl restore i przywroci ustawienia jakie zapisales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW - Ty tez masz problemy w dostepie do urzadzenia /dev/snd/pcm przez zwyklego usera? Bo u mnie jest tak:

ALSA lib pcm_hw.c:1055:(snd_pcm_hw_open) open /dev/snd/pcmC0D0p failed: Permission denied
Na Slackware trzeba miec prawa root-a zeby miec dostep do urzadzen systemowych - czy oplaca sie dawac glupiemu odtwarzaczowi mpg123 (ktorego uzywam) atrybut SUID? Co prawda bez dostepu do PCM tez gra ladnie, ale gdy odpalam z # - jest o niebo czystszy dzwiek. Poradzcie co lepiej zrobic - dac SUID czy zdjac atrybuty z katalogu /dev ?

A moja karta to Yamaha DS-XG na kostce YMF722

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi