Skocz do zawartości
siuks

Zwis podzczas Postu

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy ustawię FSB 187Mhz> to często podczas włączania komputera zawiesza się na etapie postu. Na tym D-bracket'cie czy jak tam to się nazywa pokazuje że niby pamięć jest uszkodzona, ale moje ddry to 400Mhz więc dlaczego? RAMy w biosie ustawiłem na 333Mhz bo na 400 już przy FSB174 się zawiesza. Dodam że kiedy udaje mi się go uruchomić przy FSB 191Mhz to w prime 95 chodzi stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to masz pecha jak sie zwisza w czasie postu ... bo post sie tyle co zaczal i 40 dni kompa nie bedzie :lol:

przelec te ramy memtestem - skoro twierdzi ze sa uszkodzone to moze cos w tym jest

mowiesz tez ze ramy na 400 i zwis kompa przy 174fsb - ja bym zostawil wszystko synchro - wieksza wydajnosc.

kolejna sprawa to ze moze biosik juz za stary - zrob update - moze pomoze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ustawić na synchro. W biosie do wyboru mam DRAM FREQUENCY->200Mhz,266Mhz,333Mhz,400Mhz,Auto. Jak dałem mu na 266 to chodził bez zarzutu ale w 3dmarku 100 punktów mniej. Jak dam na auto to zwis tak samo jak na 400. Co rrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta jest na kt 400a, max fsb 333MHz, przy FSB 187MHz magistrala PCI chodzi na prawie 38MHz zamiast domyślnych 33MHz, ponieważ brak dzielnika 1/6. Prawdopodobnie HDD sie zacina przy takim fsb, albo AGP które chodzi wtedy na 75MHz.

Rozwiąznie: zmien płyte na epoxa na KT600

koniec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi