klamot Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Ponownie mam problem z zadaniem syna, jestem jednak już za stary na takie zadanka. Treść zadania: Trójkąt prostokątny egipski (3 cm, 4 cm, 5 cm) ABC, obraca się wokół przeciwprostokątnej AB. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły. Może jest jakiś geniusz który mi pomoże. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucca Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 NAjpierw rysujesz, powstanie Ci stozek , piszesz wzor, szukasz czego nie masz, z f,tryg badz z czego bedzie trzeba; przeciez to proste zadanie, a jesli ja to mowie to napewno jest proste :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 figura ktora wyjdzie to 2 zlaczone stozki, czyli powierzchnia calkowita tej figury to zsumowana powierzchnia boczna tych stozkow. tworzace to 4 i 5, czyli 2 przyprostokatne. promien ich podstawy to wysokosc opuszczona na przeciwprostokatna. wysokosc kazdego z tych stozkow musisz sobie obliczyc z funkcji trygonometrycznych, ale najpierw musisz wiedziec ile ma ta wysokosc opuszczona na przeciwprostokatna. mam nadzieje ze napisalem jasno, jak ci nikt wczesniej nie pomoze to najwyzej pozniej postaram sie zrobic to zadanko. wzory na stozki masz tu: http://www.dec.pg.gda.pl/studia/dyplomy200...scilekcjis.html edit: R=2,4cm (z pomiarow, zapomnialem wzoru) H1=cos(alfa)*2,4cm H2=cos(beta)*2,4cm L1=4cm L2=3cm objetosc figury to objetosc dwoch stozkow, calkowita powierzchnia to zsumowana powierzchnia boczna tych stozkow, jak pisalem wczesniej. mam nadzieje ze z obliczeniami sobie poradzisz. wzory w tym linku co podalem wczesniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 Nie no ciec re5pect :) Przeciez Ty matmy nielubisz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 geometrie akurat lubie, i to bardzo. ulamki, procenty, funkcje itd. SUXX :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luizyt Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 przeciez mozna prosciej bez funkcji... liczysz pole trojkata z podanych bokow(P=1/2*3*4) pozniej liczysz z tego pola wysokosc trojkata ktora jest promieniem... 1/2*3*4=1/2*r*5 wyliczasz r... no a jak mamy promien to juz latwe... pole powierzchni bocznej stozka ze wzoru P=pi*r*l ,liczysz dla dwoch stozkow o l=3 i l=4 i dodajesz objetosc: V=Ppodstawy *H Ppodst.=pi*r^ ^to bedzie kwadrat:) V=1/3pi*r^*h1 +1/3pi*r^*h2 wylaczam przed nawias V=1/3pi*r^ (h1+h2) ---->h1+h2=H czyli ta przeciwprosokatna czyli 5cm V=1/3pi*r^*H podstw sobie do wzorow i powinno wyjsc ci cos tam, ciezko sie tu wzory pisze... mam nadzieje ze cos pomoglem:) miale z tego sprawdzain ale chyba lache dostane bo zadania byly ciut trudniejsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 bez urazy, ale tkaie podstawowe rzeczy to sie SP liczy i faktycznie wstyd nie umiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 to co z tego, gosciowi to nie potrzebne do roboty bo sie tym pewnie nie zajmuje a chce pomoc synowi wiec jesli nie masz nic do powiedzenia to IMHO STFU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 wow, pozytywnie mnie zaskoczyles, bo na tym forum panuje (nie u wszytkich na szczecie :D) moda wpisywania w odpowiedzi: WWW.GOOGLE.COM, jakby ktos tam wpisal "bryly obrotowe" to by znalazl czego szuka skoro temat, czy problem rozwiazany to co mialem dziesiate rozwiazanie podac ? chcialem wyrazic swoja opinie, moge? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Spokój bo porozsadzam po kątach (niekoniecznie prostych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...