Skocz do zawartości
DareDevil

Celeron Tualatin 1.2 na BX'ie (jak to zrobić HELP!!!)

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż na mobo takim jak w podpisie chcę zainstalować Celerona 1.2 Tualatin 256KB /100MHz /1,475 7146A109-0134 CELERON SL5XS (wiem ze to nic wartościowego ale bieda nastała :cry: ). Chodzi o to jak takie coś odpaliś na bx. Czytałem gdzieś o wyłamaniu nóżek (ale nie wiem gdzie więc jak ktoś może to proszę o sznurka), przejściówka też odpada (chyba ze max do 50zeta, mam teraz z slot1->s370 (FC-PGA). Czy próbował ktoś coś takiego zrobić lub wie gdzie szukać?? Pozdro.

PLISSS HELP !!! :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje ci kupic Celka 1000 Tualatin i go podkrecic bo kazdy 1.0A chodzi min. na szynie 133 twoja plyta obsluguje tez FSB155.

A 1.2Tualatina wiekszosci ludzi nie udaje sie podgonic na szyne133 . zalezy jeszcze czym bedziech chlodzil(powietrzem to watpie zeby 1.2@ wiecej niz 1570

aha tutaj jest ta twoja plyta z celkiem 1.3

http://www.cpudatabase.com/CPUdb/Showdata.cfm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.4-1.5 wystarczy mi w zupełności (jak na razie). Za rok może pomyśle o WC :twisted: . A jak dobrze pódzie za 1-2 lata zmienie sprzęt. Na dzień dzisiejszy jest pytanie czy to w ogóle będzie działać :? . (stronka jest ale zamias artykułu: "Error Occurred While Processing Request" :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest to możliwe tutaj masz link jak to zrobić http://www.overclockers.pl/txt.php?id=tualatin_mod, tu jest wysztko napisane o tym i na dodatek po polsku. A niewiem czy wież ale po takim modzie ten tulipanek będzie działał tylko i wyłącznie na BX-ie. Na i815 już nie będzie chodził :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze nie próbowałem, ale mam coś takiego w planach dopiero jednak jak dorwe jakiegoś dobrego tulipanka 1.0A. A szanse oceniam na dosyć duże - oczywiście jeśli masz dobrą sprawność manualną bo poprawadzenie takiej ścieżki jakąś pastą przewodzącą prąd (tak jak pokazali na www.overclockers.pl) jest troche ryzykowne. Ale wyłamywanie nóżek jest już bezpieczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.margos.pl/seventh/hardware/tual...latin_i_bx.html - piszą, że:

Jeżeli wszystko wykonaliśmy poprawnie to procesor będzie pracował stabilnie. Na schemacie mamy jeszcze zwarte nóżki AM34 z AK36, oraz AM36 z AL37. Nie zachęcam Was do zwierania tych nóżek... Jeżeli je zewrzecie, to podniesiecie domyślne napięcie procesora (np. możliwość ustawienia powyżej 1,7V). Nie powinniście tego jednak robić. Jedyny pożytek takiej operacji będziecie mieli przy o/c Tualatina.

.

Mam pytanie: jeżleli tylko połączyłem nóżki bez zwiąkszania napięcia to czy nie mu się nie stanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko skąd to wziąć i za ile, o to jest pytanie?

no ale to u ciebi juz odpada bo wyrwales już nózki prockowi i jes tteraz kaleką i jedna szansa to poprzez przeróbke no chyab ze tamte nóźki przylutujesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...