Skocz do zawartości
azi

co więcej pobiera

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość -

co pobiera więcej jedna zimna katoda czy 6 LED-ów ??

pytam ponieważ chcę zmienić diody na katodę i nie wiem czy mi mój CODEshit 300 W nie padnie boa mam jeszcze 3 FAny ( w tym 2 LED ) i 7 LEDów na panelu sterującym

Katoda będzie chyba dawała lepszy efekt od LEDów

pozdrawiam AZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby obliczyc czy kodszit nie padnie musisz podac reszte konfigu :P

pozatym nie wiadomo kiedy to dziadostwo padnie

a tak wogole pozatym to jedna dioda zdajsie jest na 3V a katody sa podlanczane do invertera 12V a wiec sobie POLICZ :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom jesli chodzi o "efekt" cokolwiek mialoby to znaczyc ;) to katody oczywiscie wszem i wobec i niepodzielnie RULEZ

ledy to takie male gowienka ktore same w sobie zadnym efektem nie sa, a katody tak jak dj.gargamel wspomnial potrafia nawet oswietlic ladnie caly pokoj (z zycia wziete ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jeżeli mam oszczędzać na poborze prądu i nie spalić zasilacza lepiej mieć 40 LEDów niż jedną katodę ??

Wiem że katoda jest lepsza tylko nie wiem czy mi zasilacz nie padnie

P.S - co lepsze 2 zimne katody po 10 cm czy jedna 30 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diody pracują na 1,8 - 4 V i pobierają do 0,025A więc jedna dioda to około

0,045 - 0,1 W, a 6 diod to max. 0,6 W.  

Jasno widać, że podwójny inwerter z dwoma katodami (2x3W) pobiera tyle mocy co 60 diod.

nie musisz pisac tego tyle razy :D

tak apropo to diody pracują rózniez na 5V i 12V :D pobór prądu jak napisałeś rzedy 25mA

a tak apropo 1 dioda 3V - 25mA to 0,075W :D

azi podaj napieci ajakie masz teraz na zasilce to ci powiem czy wytrzyma czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak mam sprawdzić jakie mam teraz napięcie na zasiłce (może to głupie ale nie wiem)

P.S. A co myślenia to myślę że 30 jest spoko bo jest długa ale zaś 2 dziesiątki można ustawić np. na górze i na dole budy, a też jest super efekt - więc pytam o radę bo mam dylemat, i jak bym takiego nie miał to bym nie pytał.... proste prawda ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecia sprawdza sie miernikiem

ale swoja droga , jesli sie zastanawiasz czy dodatkowe 6 watow obciazenia dwoma katodami ma spowodowac siadniecie zasilacza - no to znaczy ze kiepsko u ciebie z moca tego zasilacza - ale wszystko zalezy jaka masz reszte sprzetu i czy krecony.

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fak 12V troche za wysokie ,ale reszta napieci w normie pozwala to sadzic ze tak duze 12V jest czesciowo sowodowane błędem odczytu, jak podłaczysz katode na 12V to bedzie OK 12V spadnie troche co bedzie jescze lepiej , poprostu linie 12V masz za mało obciazoną , zasiłka napewno nie padnie !!! zasilacz działa sobie spokojnie na 80% mozliwosci 3,3V , 5V super w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi