pci Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Czym przeczyscić plytke miedzjaną abym mugł coś do niej przylutować ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 papierem sciernym :P drobnym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 jeśli używasz pasty lutowniczej to ważne żeby płytka nei była idealie czysta.. najlepiej żeby była troche bruda/tłusta.. wtedy pasta do niej lepiej przylega.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 fosolem - srodek do usuwania rdzy i kamienia - cyna lapie momentalnie ale nie wdychaj oparow i pzemyj czyms potem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Zwykłym nożem możesz zeskrobać wierzchnią warstwę tlenków z powierzchni miedzi. Kiedyś gadałem z jedym znajomym, który swojego czasu zajmował sie obróbką miedzi w Zakładzie Elektrod Węglowych i powiedział, że nie powinno się czyścić miedzi przed lutowaniem papierem ściernym. Podobno klej łączący te mineralne ziarenka do papieru/materiału źle wpływa na przyczepność ceny do miedzi. Ale w sumie sam wiele razy czyściłem papierem ściernym i nie miałem nigdy żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Czym przeczyscić plytke miedzjaną abym mugł coś do niej przylutować ??Domyślam się, że chodzi Ci o płytkę drukowaną z miedzianymi ścieżkami. Ja przed lutowaniem czyszczę drobnym papierem ściernym (500-tką), przemywam rozpuszczalnikiem, po czym maluję całą powierzchnię roztworem kalafonii w alkoholu (denaturacie). Zabezpiecza to powierzchnię przed utlenianiem się i dużo lepiej się lutuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Nie o płytke drukowaną ale o blok wodny chce zlutować. Stwierdzilem że w tym dziale bo wy dużo lutujecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 sa specjelne pasty do lutowania miekkiego kosztuje ok 9zl i czysci idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...