Boeder Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Witam. Chiałem kupić sobie nowy procek. Poczatkowo z powodu braku wiekszych fundudzy wybór padł na Celka 2,6 GHZ. Jednak kumpel polecił mi Durona 1,6 GHZ twierdząc, że jest on wydajniejszy od wyżej wspomnianego procesora. Jak Duron taktowany zegarem 1,6 GHZ może być wydajniejszy od Celka taktowanego zegarem 2,6 GHZ? Sprawdziłem w necie i okazało się, że mówił prawdę. Teraz zostaje mi tylko zmiana płyty głównej i przesiadka na platformę AMD. Co się stało z tym intelem, że zaczął takie shity produkować. Byłem totalnym frajerem, że 1,5 rkou temu dałem się namówić sprzedawcy na komputer z celkiem. Ten procesor to totalne frajerstwo, prdokukowane przez frajerów dla frajerów. Pozdrawiam z wyrazami samokrytyki(sam używam badziewnego celka) :D [/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Z duraka możesz zrobić Athlona XP, ale z Celka PIV nie zrobisz :? . Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 intel bardzo ciężko pracuje żeby celerony były powolne, stosuje najnowsze spowalniacze zeby przypadkiem P4 nie zaczęło się gorzej sprzedawać :lol: jednak w niektórych zastosowaniach jak np. kompresja filmów celek pogoni tego duronka ale po odpowiednim "dopasowaniu prędkości durona do jego możliwosci" ;) będzie git. w MM do tej pory wciskają ludziom celki kij wie po co, przecież droższe i wolniejsze :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 w MM do tej pory wciskają ludziom celki kij wie po co, przecież droższe i wolniejsze :lol: Bo mieć INTELA to jest szpan :wink: Cóż nie każdego stać na P4, a o AMD zupełnie prawie zielony użytkownik niewiele wie. Często wprowadzany w błąd przed obsługę z hipermarketów, która szuka pudełka z naklejką od komputera, bo nie wie co to za konfiguracja. Zresztą za około 600 pln też bym z lekka olewał taką pracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 jak chciales tyle kasy wydac na celera 2.6GHz to ja ci polece raczej Athlona 2400+ za 350pln no chyba ze za cene 2.6GHz chcesz kupic tego Durona 1600 z plyta glowna (ecs ,asrock) bo to raptem 180pln+140pln=320pln ale kup lepiej lepsza plyte (dozucisz 150pln i bedzie git - i tak zmiescisz sie w kasie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Eeee no przeca chlopaki na Asrock-ach ladnie kreca proce. Znaczy jesli komu starczy magistralka 200 to czemu nie, za to ECS-a nigdy (ale to moje zdanie bo kilka w zyciu dosiadalem). Jesli krecisz procki kup Durnia 1.4 poleci tyle co 1600. Moj D1400 szedl swobodnie 10,5*200 czyli 2100 Mhz przy defaultowym v-core 8) Oczywiscie poczytaj o seriach. Zabijesz tym celka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uSh! Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 hmm nie znam sie zabardzo na tym ale czy Celeron nie ma przypadkiem okrojonego cach'u - 128... przy czm pelny P4 ma 512? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 hmm nie znam sie zabardzo na tym ale czy Celeron nie ma przypadkiem okrojonego cach'u - 128... przy czm pelny P4 ma 512? Tak właśnie jest (oczywiście mowa o L2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnyFX Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 o marketingu niewiele wiecie a wiedzielibyscie jaka dziure w rynku mają na celu załatac celerony, wiec nie komentujcie juz tak ich wydajnosci, duron fakt gry 3D tak, bo celeron tylko do zmiennych przecinkow sie nie nadaje ale reszta... to juz co innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Jezeli cena P4 jest jaka jest, to po cenie Celerona mozna wywnioskowac jego wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorian255 Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Tak narzekacie na Celerony, nie jest to moze wydajny procesor ale za to stabilny i do spokojnej pracy wystarcza. Nie kazdy chce Athlona i niech tak zostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Nie narzekam na Celerona, sam kiedys mialem. Jezeli ktos nie stawia duzych wymagan dla komputera - procek jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 A może orientuje się ktoś dlaczego Celerony momo tak wysokiego taktowania zegara mają taką cienką wydajność? Bo sama pamięc L2 tu nie winna. Co tam jeszcze jest poblokowane/zmienione ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 A może orientuje się ktoś dlaczego Celerony momo tak wysokiego taktowania zegara mają taką cienką wydajność? Bo sama pamięc L2 tu nie winna. Co tam jeszcze jest poblokowane/zmienione ?? Intel do pamieci L1 powrzucal takie malutkie ludziki. No i teraz zalezy. W PIV to sa wysportowane ludziki a w celeronach takie troche schorowane lub nie sa karmione. Mozna podobno przyspieszyc celerona smarujac zamiast pasta termoprzewodzaca to jakias nutella. Tak slyszalem, moze to dlatego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 A może orientuje się ktoś dlaczego Celerony momo tak wysokiego taktowania zegara mają taką cienką wydajność? Bo sama pamięc L2 tu nie winna. Co tam jeszcze jest poblokowane/zmienione ?? Intel do pamieci L1 powrzucal takie malutkie ludziki. No i teraz zalezy. W PIV to sa wysportowane ludziki a w celeronach takie troche schorowane lub nie sa karmione. Mozna podobno przyspieszyc celerona smarujac zamiast pasta termoprzewodzaca to jakias nutella. Tak slyszalem, moze to dlatego ? :D :D :lol: :lol: :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 sorry, ale wy macie po 15 lat, czy rozmawiamy na temat!???????????? Bo czasem mozna zwatpic :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 To raczej watek zakladal jakis 15 latek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Nie narzekam na Celerona, sam kiedys mialem. Jezeli ktos nie stawia duzych wymagan dla komputera - procek jest OK. wiesz, jak mam małe wymagania co do komputera to kupuję durona 1400 (i "lekkie" o/c można dodać) i mam więcej za mniej i z możliwością uzyskania jeszcze więcej : Duron 1400 ---> Athlon 2800+ :D celeron to taki śmieszny wybryk, w czasach 300-333 to był niezły sprzęt ale obecnie te "ludziki" co kaeres pisał chyba całkiem wyzdychały albo wymarły :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 A może orientuje się ktoś dlaczego Celerony momo tak wysokiego taktowania zegara mają taką cienką wydajność? Bo sama pamięc L2 tu nie winna. Co tam jeszcze jest poblokowane/zmienione ?? Intel do pamieci L1 powrzucal takie malutkie ludziki. No i teraz zalezy. W PIV to sa wysportowane ludziki a w celeronach takie troche schorowane lub nie sa karmione. Mozna podobno przyspieszyc celerona smarujac zamiast pasta termoprzewodzaca to jakias nutella. Tak slyszalem, moze to dlatego ? Oj, te twoje poczucie humoru niezbyt wyszukane. Pytam bo nie wiem, bo w sumie to ciekawe i interesujące czemu wydajnośc jest taka zła i jakie różnice w technologii tworzenia proców Intela. Jak nie wiesz to nie odpowiadaj albo napisz coś sensownego, coś co mogłoby pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 A może orientuje się ktoś dlaczego Celerony momo tak wysokiego taktowania zegara mają taką cienką wydajność? Bo sama pamięc L2 tu nie winna. Co tam jeszcze jest poblokowane/zmienione ?? Intel do pamieci L1 powrzucal takie malutkie ludziki. No i teraz zalezy. W PIV to sa wysportowane ludziki a w celeronach takie troche schorowane lub nie sa karmione. Mozna podobno przyspieszyc celerona smarujac zamiast pasta termoprzewodzaca to jakias nutella. Tak slyszalem, moze to dlatego ? Oj, te twoje poczucie humoru niezbyt wyszukane. Pytam bo nie wiem, bo w sumie to ciekawe i interesujące czemu wydajnośc jest taka zła i jakie różnice w technologii tworzenia proców Intela. Jak nie wiesz to nie odpowiadaj albo napisz coś sensownego, coś co mogłoby pomóc. jakie pytanie taka odpowiedz bo co intel mogl wiecej wyciac poza L2 to jest nadrozsze w procu ,watpie czy specjanie by gnoil swoj produkt wine za brak wydajnosci ponosi lipna architektura P4 wystarczy porownac Willa do Norwooda Will 256kb fsb100 nie grzeszyl wydajnoscia ,T-bird go kopal a Cel 128kb fsb100 jest jeszcze slabszy i spogladamy na Norw 512kb ,fsb133 i powiekszona L1 - mamy skok wydajnosci Norw fsb200 juz duzych roznic nie robi P4 3.2 EE dodatkowe 1mb L3 i rakieta w tej architekturze kazdy bajt pamieci jest cenny jak zloto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 No to teraz się rozjaśniło. Ale poza rozmiarem pamięci cache niczym się one nie różnią?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 celeron = P4, któro ma uszkodzony cache i ograniczony do 128KB. no i FSB niższe żeby na tańszych płytach chodził. a duron kopie celerona bo ma architekturę Athlona a np duron 1400 to okrojony athlon 1700+ z częstotliwością 1466MHz, w duronie nie ma plusów co potęguje przewagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 No to teraz się rozjaśniło. Ale poza rozmiarem pamięci cache niczym się one nie różnią??zalozmy ze roznia sie AŻ iloscia pamieci L2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Czesc z tego co wiem nie tylko wielkoscia pamieci L2 sie róznia ale i jej szybkoscią ponoc nie działa ona z całą prędkoscią jądra lecz chyba 1/4 szybkosci wiec tu jest pies pogrzebany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Czesc z tego co wiem nie tylko wielkoscia pamieci L2 sie róznia ale i jej szybkoscią ponoc nie działa ona z całą prędkoscią jądra lecz chyba 1/4 szybkosci wiec tu jest pies pogrzebanyCo cztałeś ale niedokładnie, cache w P4 pracuje z opożnieniem 2 cylki zegra z celinach z opóćnieniem 4 cykli. I tyle mam miej pamięci i do tego sporo wolniejszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorian255 Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 w drugim kwartale ma wyjsc nowy celeron z 256kb, moze on bedzie w miare wydajny i wciagnie te wszystkie durony :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 w drugim kwartale ma wyjsc nowy celeron z 256kb, moze on bedzie w miare wydajny i wciagnie te wszystkie durony :lol:no tak taki Celer 2.4 GHz to juz bedzie chodzil jak Duron 1800 ,a nie jak 1400 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boeder Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 w drugim kwartale ma wyjsc nowy celeron z 256kb, moze on bedzie w miare wydajny i wciagnie te wszystkie duronyTy się chyba lolem urodziłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johan Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Witam. Ja mam Celerona i nie narzekam. 8O Wszystko zależy do czego ma komp sluzyc oraz od konfigu. Ja mam 2.0@2.8, Radek 9500Pro 305@610, 512 Dual DDR Kingston 2,5-2-2-5.plyta Asus P4P800. W 3D Marku 2001 11600pkt, W 03 3800. Do obecnych gier w zupelnosci wystarczy. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 w drugim kwartale ma wyjsc nowy celeron z 256kb, moze on bedzie w miare wydajny i wciagnie te wszystkie duronyTy się chyba lolem urodziłeś? A ty chyba chcesz się pożegnać z forum? Jak nie masz nic do powiedzenia na temat to nie mów nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...