Skocz do zawartości
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Rekomendowane odpowiedzi

wilu a moze i mi pomorzesz. Powiedz mi czemu mój foobar wyglada 1805037[/snapback]

heh wiedziałem że masz 0.9 :D, a do ver. 0.8.3 ?? nie ma takiego bajeru

niestety nie. transparency jest dopiero bodajze od wersji 0.1.3 - a ta byla juz pod 0.9 beta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam sobie ten "poradnik" i smiac mi sie chce z bzdur ktore coniektorzy "specjalisci" tu wypisuja. szkoda slow.

2.ASIO- kolejny "cudowny" wynalazek. Niektorzy z piszacych w tym watku pojecia o nim bladego nie maja a zachwalaja ze ho ho. zalosne! proponuje najpierw poczytac kto jest tworca asio, do czego zostal stworzony i dopiero wtedy zaczynac dyskusje. Dla leniwych napisze ze ASIO zostal stworzony jako "pomost" miedzy sterownikami karty dzwiekowej a aplikacja zmniejszajacy latencje (opoznienie) w przesylaniu danych dzwiekowych miedzy nimi. mowimy tu oczywiscie o pracy na kilku sciezkach dzwiekowych jednoczesnie a nie na dwoch (stereo), ktore 99,99% z Was slucha. Poza mniejszymi opoznieniami NIE MA ZADNEJ roznicy jakosci w dzwieku miedzy np Direct Sound. A jesli sa to oznacza tylko jedno - bledna obsluga ASIO przez sterowniki karty dzwiekowej.

najgorsze jest to ze niemal wszyscy "specjalisci" tu twierdza ze slysza jakas roznice ale nikt tego oprocz bablaniny nie udowodnil. pozniej jeden z drugim ma problemy bo mu sie foo zawiesza albo inne tego typu historie. Niektorzy robia sie wiekszymi specjalistami niz sam autor foobara lub inne osoby, ktore na tematyce audio zeby zjadly.

Hmm, wiesz co to kmixer??

DirectSound i WaweOut przelatuja dodatkowo przez kmixer, co ma wplyw na jakosc dzwieku...

ASIO i KS pomijaja kmixer, z reszta jak juz powiedzialem, nie chcecie, nie uzywajcie, ale wiekszosc ludzi ktorzy zastosowali sie do naszych zalecen jest zadowolona

btw

moze nie mam najlepszego sprzetu, ale ucho nienajgorsze, skonczylem PSM I-go stopnia na fortepianie i gitarze...

a jestem w kontakcie z osoba (z tego forum), ktora dysponuje calkiem niezlym sprzetem (za ok 10k) i uchem tez, ktora calkowicie zgadza sie z moimi spostrzezeniami, wiec sobie tego nie wymyslilem...

"krytykować potrafi każdy głupiec..." Winston Churchill

koniec OT

Edytowane przez Marcin_gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, wiesz co to kmixer??

DirectSound i WaweOut przelatuja dodatkowo przez kmixer, co ma wplyw na jakosc dzwieku...

ASIO i KS pomijaja kmixer, z reszta jak juz powiedzialem, nie chcecie, nie uzywajcie, ale wiekszosc ludzi ktorzy zastosowali sie do naszych zalecen jest zadowolona

btw

moze nie mam najlepszego sprzetu, ale ucho nienajgorsze, skonczylem PSM I-go stopnia na fortepianie i gitarze...

a jestem w kontakcie z osoba (z tego forum), ktora dysponuje calkiem niezlym sprzetem (za ok 10k) i uchem tez, ktora calkowicie zgadza sie z moimi spostrzezeniami, wiec sobie tego nie wymyslilem...

koniec OT

ehhmmm co to jest kmixer nie musisz mi mowic. ale chetnie zobacze testy ABX udowadniajace mi i innym czytelnikom ze przechodzenie dzwieku przez kmixer ma ujemny wplyw na jakosc dzwieku i ze jestes w stanie to uslyszec.

cytat jednej z wypowiedzi zZzZzZz (autora foobara)

can you abx recorded output from ASIO from recorded output from waveout ? (if so, you most likely have broken drivers / hardware, but that's another story)

a zeby bylo ciekawiej, slyszales o opcji w directsound w foobarze "enable hardware mixing"? zakladam ze tak. a wiesz do czego sluzy? juz chyba nie!!! a sluzy do omijania wspomnianego przez ciebie kmixera!!! tak wiec historyjke z kmixerem mozesz sobie schowac pod poduszke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale wiekszosc ludzi ktorzy zastosowali sie do naszych zalecen jest zadowolona

Ale nie rozumiesz, że to w 99%[granica błędu wynosi 1% :P] przypadków autosugestia? ;) Nie powiesz mi, że ktoś posiadający zestaw z niższej półki np. Audigy2 i głośniki Logitech 2.1 Z-2300 THX, do tego jakiś marny wzmaczniacz [na takim czymś miałem okazję przetestować], w dodatku słuchający mpch..ek zauważy różnice między ASIO a waveout'em ;)

moze nie mam najlepszego sprzetu, ale ucho nienajgorsze

Ja też nie mam najlepszego... ucho też nienajgorsze, ale widocznie nie takie jak wasze, gdzie słyszycie różnice między ASIO a waveOut ;)

skonczylem PSM I-go stopnia na fortepianie i gitarze...

Gratuluje.

A: Jaki masz komputer?

B: Za 5000zł

To jak ja powiem, że znam kogoś kto ma sprzęt za 15k i jeszcze lepszym uchem, który zgadza się z moimi spostrzeżeniami to jak będzie?

"Nie można logicznie udowodnić, że coś jest piękne, trzeba to po prostu odczuć." - Antoni Kępiński

Ja nie czuję, więc sobie odpuszczę, a lepsza jakość dźwięku w teorii mnie nie interesuje.

Faktycznie ta dyskusja nie ma sensu, jeżeli słyszycie lepszy dźwięk to ok, przecież wam nie bronie ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dzieki za Twoje spostrzezenia ;)

wazne ze jestesmy zadowoleni i "slyszymy" roznice, a jesli nawet tylko nam sie wydaje, ze gra lepiej, to co z tego, przeciez o to wlasnie chodzi :)

pozdrawiam

PS

a probowales ModPlug decoder (na poprzedniej stronie dalem linka)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś wie, czy istnieje jakaś skórka do foobara, imitująca winsows media player'a 10 :?: za link dzięki

UPDATE

Chris może powiesz jaki związek ma plugin ModPlug z odtwarzaniem mp3 :?:

Jeśli słyszysz różnicę ,to baaaardzo dziwne..........., bo jego celem jest odtwarzanie grupy plików .mod

np :s3m ,it (te testowałem),

No chyba że mówisz o właśnie tych plikach to ok, ale w przeciwnym wypadku......

Edytowane przez andrewthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie zastanawia, czemu kilka osob poleca wywalic plugin do foobara odpowiadajacy za odtwarzanie mod-ow, pewnie, ze to stare pliki i malo kto wogole takie posiada, ale ja nigdy go nie usuwalem (chyba raz to mi sie tylko przydalo) i nigdy przez to problemow nie bylo

jedyny plik na dysku mod :D

pokochalem me atarti, bylo z gow... , ciekawe ilu tu mamy starych wyjadaczy, ktorzy wiedza o czym mowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie zastanawia, czemu kilka osob poleca wywalic plugin do foobara odpowiadajacy za odtwarzanie mod-ow, pewnie, ze to stare pliki i malo kto wogole takie posiada, ale ja nigdy go nie usuwalem (chyba raz to mi sie tylko przydalo) i nigdy przez to problemow nie bylo

jedyny plik na dysku mod :D

pokochalem me atarti, bylo z gow... , ciekawe ilu tu mamy starych wyjadaczy, ktorzy wiedza o czym mowie

Uwaga , włączamy faze :wink:

www.seland.webserwer.pl/c64/anti_atari_song1.mod

www.seland.webserwer.pl/c64/anti_atari_song2.mod

A z usuwaniem foo_mod pewie jak zwykle chodzi o to że jak coś jest zbędne to wywalić :) Mnie się też przydało tylko raz i dokładnie do tych samych plików :lol2:

Edytowane przez mciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam sobie ten "poradnik" i smiac mi sie chce z bzdur ktore coniektorzy "specjalisci" tu wypisuja. szkoda slow.

A ciebie kto nominował specjalistą, nowy prezydent?

1.foo_mpg123 to komponent ktory znajduje sie na tzw banliscie autora foobara gdyz powoduje niestabilnosc dzialania foo

no i?

2.ASIO- kolejny "cudowny" wynalazek. Niektorzy z piszacych w tym watku pojecia o nim bladego nie maja a zachwalaja ze ho ho. zalosne! proponuje najpierw poczytac kto jest tworca asio, do czego zostal stworzony i dopiero wtedy zaczynac dyskusje.

Jakbyś poczytał cały wątek to byś doskonale wiedział że nikt tu nigdy nie twierdził że sama wtyczka ASIO cokolwiek w brzmieniu zmienia. Szkoda że po tym jak sie sam obwołałeś eskpertem już ci się pewnie czytać nie chciało.

najgorsze jest to ze niemal wszyscy "specjalisci" tu twierdza ze slysza jakas roznice ale nikt tego oprocz bablaniny nie udowodnil.

To może udowodnij że różnicy nie ma, strasznie jestem ciekawy jak to zrobisz.

Niektorzy robia sie wiekszymi specjalistami niz inne osoby, ktore na tematyce audio zeby zjadly.

A kto to są te inne osoby? Czy to ktoś znany z telewizji?

Jakbyś poszukał porządnie to znajdziesz że np. u mnie efekty miało to tylko dawno dawno temu kiedy miałem jeszcze Live'a. Niestety burakie sterowniki od Creative'a jakie są wszyscy wiedzą, a przerzucenie się na zestaw Otachan +kx + ASIO dawało świetne rezultaty. I tak byłem w stanie to zABXować, nawet po pijanemu.

Po przesiadce na normalną kartę dźwiękową wtyczki ASIO i cały ten zestaw wywaliłem w cholerę bo efekt był żaden, więc nie było sensu dłużej się w to bawić zwłaszcza że faktycznie foo jest z nimi niezupełnie stabilny.

Jak nie słyszysz, nie miej pretensji że inni słyszą, może nie trzeba było tak głośno słuchać tego chińskiego walkmana :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co wy wogole z nim dyskutujecie,, toc to typowy przyklad betona do, ktorego nic nie dociera, mowi, ze smiech go ogarnia jak to czyta, tak samo mnie ogarnia jak koles twierdzi, ze jesli nie ma wynikow lepszych w programach to na bank nie moze lepiej grac, chlopie to nie 3d mark, ze wykres najwazniejszy, sam podchodzilem do tego sceptycznie ale wystarczyly dwie sytuacje, ktore mnie przekonaly, ze to naprawde lepiej gra:

1. znajomy posiada taki sam sprzet odsluchowy jak ja, przypadkowo odpalilem muze i spore bylo jego zdziwienie, co do jakosci na moim sprzecie

2. jakis koles kilka miechow temu proszil o porade w sprawie ustawien doradzilem i mimo, ze chyba mial problemy ze sluchem wkoncu przyznal mi racje, na poczatku twierdzil, ze to wszystko sciema, jak juz troche posluchal bo nie moze oceniac po jednym kawalku, odezwal sie na gg i przyznal mi racje, ze wielu momentach przestrzen jest znaczaco lepsza co juz dla mnie jest wystarczajace bo taki winamp czasami wali jakby za sciany (jesli nie wiesz o co mi chodzi to sie nawet nie odzywaj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ciebie kto nominował specjalistą, nowy prezydent?

wiesz, ja w temacie foobara siedze z pewnoscia dluzej niz Ty. specjalista nikt mnie nie nominowal, nie wiem czemu na stronie tak pisze. chociaz na pewno na ten tytul zasluguje ;) zreszta, jak taki z Ciebie specjalista to po co szukales pomocy na forum foobara? zapomniales juz ze jestes tam zarejestrowanym uzytkownikiem??

no i?

no i to ze nie trafiaja tam byle jakie wtyczki ale te ktore rzeczywiscie sa albo zle napisane albo powoduja niestabilnosc foobara

Jakbyś poczytał cały wątek to byś doskonale wiedział że nikt tu nigdy nie twierdził że sama wtyczka ASIO cokolwiek w brzmieniu zmienia. Szkoda że po tym jak sie sam obwołałeś eskpertem już ci się pewnie czytać nie chciało.

przeczytalem caly watek. wynika z niego ze "specjalisci" tutaj twierdza ze super dzwiek uzyskamy poprzez kombinacje ASIO + foo_mpg123 +KX drivers

zalosne!

ASIO - nie wplywa na jakosc dzwieku

foo_mpg123 - to tylko dekoder i tez nie wplywa na jakosc dzwieku

kx drivers - pozwalaja lepiej wykorzystac potencjal karty poprzez dokladniejsza konfiguracje, lecz same w sobie tez jakosci nie poprawiaja. za jakosc dzwieku odpowiedzialny jest hardware i tego nie zmienisz

To może udowodnij że różnicy nie ma, strasznie jestem ciekawy jak to zrobisz.

haha a to dobre. a jak wg ciebie mam udowodnic cos czego nie ma co? pomyslales nad sensem twojej wypowiedzi? watpie! zreszta, ciezar udowodnienie czegos ze jest jest po twojej stronie, bo to ty i inni twierdza ze jest roznica. jesli jest to czemu zaden z was nie zrobi tego cholernego testu i nie udowodni mi i innym raz i dosadnie ze roznica jest a ja jestem gluchy? odwagi brak?

Po przesiadce na normalną kartę dźwiękową wtyczki ASIO i cały ten zestaw wywaliłem w cholerę bo efekt był żaden, więc nie było sensu dłużej się w to bawić zwłaszcza że faktycznie foo jest z nimi niezupełnie stabilny.

co masz na mysli "normalna karte"? zreszta sam piszesz pozniej ze asio byl niestabilny wiec po co go uzywac. czegos tu nie rozumie...

Jak nie słyszysz, nie miej pretensji że inni słyszą, może nie trzeba było tak głośno słuchać tego chińskiego walkmana :rolleyes:

o to sie nie martw. mam dosc pieniedzy zeby nie kupowac chinskiego chlamu.

po co wy wogole z nim dyskutujecie,, toc to typowy przyklad betona do, ktorego nic nie dociera, mowi, ze smiech go ogarnia jak to czyta, tak samo mnie ogarnia jak koles twierdzi, ze jesli nie ma wynikow lepszych w programach to na bank nie moze lepiej grac, chlopie to nie 3d mark, ze wykres najwazniejszy

ty juz sie lepiej w tym watku nie wypowiadaj bo sie blaznisz. nawet nie wiesz jak wygladaja te testy. to nie zaden ala 3dmark i nie ma tam zadnych wykresow. doczytaj troche i wroc wtedy by dyskutowac.

>>co to jest test ABX (po angielsku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, ja w temacie foobara siedze z pewnoscia dluzej niz Ty. zreszta, jak taki z Ciebie specjalista to po co szukales pomocy na forum foobara? zapomniales juz ze jestes tam zarejestrowanym uzytkownikiem??

Jeszcze sobie sprawdź moją date rejestracji na waszym forum , skoro chcesz się koniecznie upierać że w temacie foobara siedzisz dłużej ode mnie. O ile oczywiście "długość stażu" ma dowodzić czegokolwiek poza tym że ci się tam za ciasno zrobiło i postanowiłeś na tweaku potrollować.

no i to ze nie trafiaja tam byle jakie wtyczki ale te ktore rzeczywiscie sa albo zle napisane albo powoduja niestabilnosc foobara

No i?

wynika z niego ze "specjalisci" tutaj twierdza ze super dzwiek uzyskamy poprzez kombinacje ASIO + foo_mpg123 +KX drivers

zalosne!

ASIO - nie wplywa na jakosc dzwieku

foo_mpg123 - to tylko dekoder i tez nie wplywa na jakosc dzwieku

kx drivers - pozwalaja lepiej wykorzystac potencjal karty poprzez dokladniejsza konfiguracje,

Już to napisałeś 3 razy, tylko jeszcze nie wyjaśniłeś co z tego wynika.

haha a to dobre. a jak wg ciebie mam udowodnic cos czego nie ma co?

Nie wiem , to twój problem, to ty twierdzisz że poprawy nie ma.

pomyslales nad sensem twojej wypowiedzi? watpie! zreszta, ciezar udowodnienie czegos ze jest jest po twojej stronie, o to ty i inni twierdza ze jest roznica.

Jakbyś miał chociaż minialne pojęcie o przeprowadzaniu dowodów , to byś wiedział że brak dowodu na istnienie danego zjawiska, nie oznacza że to zjawisko nie zachodzi. Jedyny dowód w tej sytuacji możesz dac ty przeprowadzając prawidłowe wnioskowanie że dźwięk się poprawiać nie moze. Bo co z tego że zrobię testy ABX, one dowodzą tylko że to ja coś słyszę.

co masz na mysli "normalna karte"? [

Skoro przeczytałeś jak twierdzisz cały wątek, to powinieneś wiedzieć , jest to gdzieś pomiędzy stronami 9 a 17.

zreszta sam piszesz pozniej ze asio byl niestabilny wiec po co go uzywac. czegos tu nie rozumie...

Bo chociaż jest niestabilny to gra lepiej - faktycznie trudne do zrozumienia. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze sobie sprawdź moją date rejestracji na waszym forum , skoro chcesz się koniecznie upierać że w temacie foobara siedzisz dłużej ode mnie. O ile oczywiście "długość stażu" ma dowodzić czegokolwiek poza tym że ci się tam za ciasno zrobiło i postanowiłeś na tweaku potrollować.

nie interesuje mnie data rejestracji na forum. foobara uzywalem zanim to forum powstalo. a ciasno nigdzie mi nie ma. po prostu razi w oczy to co sie w tym watku wypisuje. przegladam czesto cale forum tweak.pl i jest tu wiele interesujacych tematow i dyskusji na wysokim poziomie, ale niestety ten watek nie jest tego przykladem. jest tu tyle niescislosci i bzdur ze nie moglem sie powstrzymac by w koncu sie zapisac na to forum i wyrazic opinie. BTW wiesz w ogole kto to jest troll ze mnie tak nazywasz?

No i?

no i popatrz wyzej co napisalem. tak trudno to zrozumiec? ktore slowo jest niejasne? czy uzywanie jakiegos programu jest uzasadnione jesli powoduje ono niestabilnosc dzialania komputera? jesli w twoim mniemaniu tak to powodzenia.

Już to napisałeś 3 razy, tylko jeszcze nie wyjaśniłeś co z tego wynika.

uczyles sie matematyki w szkole?

0 + 0 +0 =0 slownie ZERO

skoro zaden ze skladnikow rownania nie daje roznicy jakosci osobno to ich polaczenie rowniez nie da. takie trudne to do zrozumienia?

Nie wiem , to twój problem, to ty twierdzisz że poprawy nie ma.

a ty twierdzisz ze jest wiec chyba nie sprawi ci problemu udowodnienie nam tego co?

Jakbyś miał chociaż minialne pojęcie o przeprowadzaniu dowodów , to byś wiedział że brak dowodu na istnienie danego zjawiska, nie oznacza że to zjawisko nie zachodzi. Jedyny dowód w tej sytuacji możesz dac ty przeprowadzając prawidłowe wnioskowanie że dźwięk się poprawiać nie moze. Bo co z tego że zrobię testy ABX, one dowodzą tylko że to ja coś słyszę.

rece opadaja! jak wyzej - jak mam udowodnic czegos czego nie ma. zreszta, nawet jesli TYLKO ty uslyszysz roznice to jest juz to dowod ze takowa istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak software nie ma wplywu na jakosc dzwieku to po co w ogole foobara uzywamy i w zmiane sterownikow na jakies ruskie badziewie ;P

Tyle tylko, ze dysponuje wynikami pomiarow elektroakustycznych Live'a wykonanych w Zakładzie Elektroakustyki Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej

i wyniki mowia co innego, ale Ty jestes specjalista, jak mowisz ze nie ma roznicy to nie ma :D

Ludzie nie ma roznicy, przepraszam wszystkich za te bzdury, kasujemy temat, trzeba tez spalic wszystkie egzemplarze KS Ekspert Nr 5/2004

Panu juz dziekujemy

PS

A co do wtyczki ModPlug Decoder to macie racje, tylko nie wiem czemu inaczej gra po podmianie (cokolwiek), a moze to moj chory sen ;-O :D

byc moze foo_mod ingerowal jakos w dzwiek i teraz po podmianie na ta druga tego nie slychac, ale nie jestem w stanie tego udowodnic

pozdrawiam

EDIT----

>>WILU-FB2K wyraziles swoja opinie, ok. Kazdy ma takie prawo, ale wystarczy raz to napisac, po co te cyrki?

Przeczytalismy, przyjelismy do wiadomosci, ale zgadzac sie nie musimy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak software nie ma wplywu na jakosc dzwieku to po co w ogole foobara uzywamy i w zmiane sterownikow na jakies ruskie badziewie ;P

a czytales plik FAQ w katalogu foobara w ktorym autor wyraznie pisze ze foobar NIE DAJE LEPSZEJ JAKOSCI DZWIEKU?

Tyle tylko, ze dysponuje wynikami pomiarow elektroakustycznych Live'a wykonanych w Zakładzie Elektroakustyki Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej i wyniki mowia co innego, ale Ty jestes specjalista, jak mowisz ze nie ma roznicy to nie ma :D

a co niby bylo testowane na tym live'm? na czym te testy polegaly - szczegoly! no i jak dysponujesz wynikami tego co bylo z tym live'm robione to czemu sie z nami nie podzielisz?

Ludzie nie ma roznicy, przepraszam wszystkich za te bzdury, kasujemy temat, trzeba tez spalic wszystkie egzemplarze KS Ekspert Nr 5/2004

o ho ho a od kiedy to KS Expert jest specjalistycznym zrodlem wiedzy w tej materii? co ty myslisz ze tam same orly co pozjadaly wszystkie rozumy pracuja? prosze cie, nie rozsmieszaj mnie! jak chcesz dac jakies zrodlo informacji to przynajmniej daj RZETELNE zrodlo tych informacji.

Panu juz dziekujemy

Panu rowniez. jako autor tego watku nie dziwie ci sie ze go bronisz. ciezko by sie bylo przyznac do bledu co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie chyba sam autor foobara jest gluchy i tyle :P

albo chcial uniknac takich klotni jak ta...

a z takimi userami jak Ty nie bede sie dzielil wynikami testow, za ktore ktos zaplacil

bo pewnie tez je wysmiejesz...

moge jedynie przedstawic zakres:

2. Obiekt mierzony

Mierzonym obiektem była komputerowa karta dźwiękowa Sound Blaster z trzema zestawami sterowników:

1. Windows XP

2. Creative

3. kX

3. Mierzone parametry

3.1. Pomiary wykonano dla formatów:

- 44,1 kHz, 16 bitów, stereo, Windows PCM (*.wav)

- 48 kHz, 16 bitów, stereo, Windows PCM (*.wav)

3.2. Wykonano pomiary torów wyjścia liniowego 1 karty dźwiękowej, oraz wyjścia liniowego 2 dla sterowników Creative i kX (konfiguracja „play”)

3.3. Wykonano pomiary następujących parametrów karty dźwiękowej:

- pomiar maksymalnego napięcia wyjściowego dla f=1 kHz

- pomiar charakterystyki częstotliwościowej i pasma przenoszenia

- pomiar współczynnika zniekształceń harmonicznych i szumu THD+N dla f=1 kHz w paśmie 22Hz –22kHz

- pomiar stosunku sygnału do szumu w paśmie 22Hz –22kHz

- pomiar poziomu przesłuchu międzykanałowego dla f=1 kHz

4. Aparatura pomiarowa

Do pomiarów w laboratorium wykorzystano system pomiarowy Audio Precision System Two.

PS

Moja babcia slyszy roznice i skonczmy ta smieszna dyskusje, bo do niczego nie prowadzi

koniec OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie chyba sam autor foobara jest gluchy i tyle :P

haha cytat dnia! nie bede tego komentowal.

a z takimi userami jak Ty nie bede sie dzielil wynikami testow, za ktore ktos zaplacil

a czemu nie? To ze prowadzimy tu dyskusje i mam odmienne zdanie niz Ty w tym watku chyba nie ma na to wplywu? czyli rozumiem ze mam Ci zaplacic za udostepnienie tych wynikow? Dobry unik!

bo pewnie tez je wysmiejesz...

a czemu tak sadzisz? mozemy wszyscy sie z nich czegos pozytecznego dowiedziec.

Moja babcia slyszy roznice i skonczmy ta smieszna dyskusje, bo do niczego nie prowadzi

ciesze sie ze babcia cieszy sie tak dobrym sluchem na starosc, ktory u wszystkich innych ludzi sie pogarsza wlasnie na starosc. troche ta dyskusja zaczyna przypominac przekamazanie w piaskownicy. a szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na razie ta dyskusja tylko zamieszanie wprowadza i nikt na tym nie skorzysta, przeczytaj 1 posta, jesli nie dysponujesz karta Creative'a to sobie daruj...

nie bede sie wiecej wypowiadal

tak sie sklada ze mam 3 karty creative'a: SB128, Live i Audigy. mam jeszcze w szufladzie nie creative'a Diamond na Aureal3D i wbudowane karty w plyty glowne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak software nie ma wplywu na jakosc dzwieku to po co w ogole foobara uzywamy

Ja używam foobara ze wzgledu na świetne zarządzanie playlistami i standardową obsługę ape i flac'a. Po drugie foobar jest dla mnie bardziej wygodny od winampa czy deliplayera.

Swoją drogą, to ja pierwszy sprowokowałem tą kłótnie [chyba] i moim celem nie było udowodnienie tego, że asio, kx, foobar czy jakies pluginy poprawiają dźwięk czy go nie poprawiają[asio, foobar i wtyczki wg mnie z pewnością nie :P]. Raczej zastanawiało mnie jak osoba która słucha muzyki [oczywiście mp3 :D]z zintegrowaną dźwiekówką podłączoną do tanich głośniczków za 100zł z hipermarketu wyłapuje różnice między waveout a asio, między jednym pluginem, a drugim i między foobarem i winampem. Dla mnie to po prostu jest coś przykrego...

daje wymyślony przykład:

"mam co prawda ac97 i głośniczki zintegrowane z monitorem ale odkąd zainstalowałem foobara jakość dźwięku znacznie sie poprawiła. moje mp3-128kbps brzmią teraz soczyście, bas i dynamika wydobywające się z głośników są teraz o niebo lepsze*"

* wiem, że przeszadzam, ale są tu użytkownicy zintegrowanych kart, którzy odczuli poprawe dźwięku swoich mp3 po instalacji foobara ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej zastanawiało mnie jak osoba która słucha muzyki [oczywiście mp3 :D]z zintegrowaną dźwiekówką podłączoną do tanich głośniczków za 100zł z hipermarketu wyłapuje różnice między waveout a asio, między jednym pluginem, a drugim i między foobarem i winampem. Dla mnie to po prostu jest coś przykrego...

zgoda, to jest przykre

ale nie wszyscy sluchaja mp3 i w dodatku na pierdziawkach...

ja mp3 slucham tylko gdy nie ma innej mozliwosci (rzadkie nagrania, brak CD w polskich sklepach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie interesuje mnie data rejestracji na forum. foobara uzywalem zanim to forum powstalo.

No jasne zapomniałem przecież ty jesteś ekspertem, a foobara to używałeś od wersji 0.00001 beta a właściwie współtworzyłeś, a twój tatuś pił wódkę z Peterem Pawłowskim :lol: Wybacz robaczku ale jak ktos przychodzi i mowi ze jest ekspertem , bo jest , to świadczy tylko o tym że sam nie jest swojego eksperctwa pewny i usiłuje to potwierdzic dziecinnymi tekstami tekstami typu "uzywam foobara dluzej od ciebie". :rolleyes:

no i popatrz wyzej co napisalem. tak trudno to zrozumiec? ktore slowo jest niejasne? czy uzywanie jakiegos programu jest uzasadnione jesli powoduje ono niestabilnosc dzialania komputera?

O tym czy używanie czegoś jest uzasadnione czy nie to decyduje konkretny użytkownik, który wybiera program posługując się indywidualnym zestawem kryteriów. A sam fakt niestabilności (nieznacznej zresztą) nic tu nie znaczy. Btw teraz to już jest niestabilność działania komputera, wcześniej chyba była niestabilność foo. Mógłbyś się zdecydować. :?

a ty twierdzisz ze jest wiec chyba nie sprawi ci problemu udowodnienie nam tego co?

Ja nic nie twierdze, ja to WIEM bo to usłyszałem , ja i wielu moich kolegów. A to czy ty cokolwiek słyszysz czy nie, mam szczerze mówiąc w [gluteus maximus]. Natomiast jak upierasz się że ja też nie słyszę bo nie mogę słyszeć to mi to udowodnij - proste. A jak nie potrafisz, to idź trolować gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie ale różnice słyszy też moja mamusia. B) Oczywiście zapewne zasugerowała się entuzjatycznymi opiniami wyczytanimi przy codziennej lekturze forum tweaka...

Raczej zastanawiało mnie jak osoba która słucha muzyki [oczywiście mp3 :D]z zintegrowaną dźwiekówką podłączoną do tanich głośniczków za 100zł z hipermarketu wyłapuje różnice między waveout a asio, między jednym pluginem, a drugim i między foobarem i winampem. Dla mnie to po prostu jest coś przykrego...

Nie bardzo rozumiem czemu się tak przykleiłeś do tego przykładu...według ciebie w którym miejscu przebiega granica cenowa sprzętu poniżej której żadnych różnic nie można usłyszeć "bo nie". 200, 100 , 50 złotych? To się tyczy wszystkich "poprawiaczy dźwięku" czy tylko tych opisanych w tym wątku? Kwote 100 złotych wyznaczyłeś w jakiś sposób czy anioły ci ją przyniosły na skrzydłach żebyś się z nami nią podzielił.? :)

To że na [ciach!]ianych głośnikach nie da się nic usłyszeć to czyste teoretyzowanie...probowałeś kiedyś np. porównywac najzwyklejszą badziewną mptrójkę 128kbs zrobioną kodekiem blade, a taką 128kbs zrobioną porządnie skonfigurowanym lame? Różnicę wychwyci osoba w kasku motocyklowym używająca wietnamskiego radyjka podłączonego do karty ac97...bo po prostu różnica jest tak duża. A przecież to tylko niewielkie softawerowe różnice między kodekami prawda? Taką samą sytuację mamy tutaj, to że zmienia się tylko software, nie znaczy od razu że potrzeba podłączyć Lynx One żeby ją usłyszeć. :rolleyes: Oczywiście niektóre osoby przesadzają opisując spore wrażenia, albo wydaje im się co nieco , ale to jest poniekąd naturalne przy porównywaniu różnych źródeł dźwięku.

pozdr.

edit:

Generalnie EOT z mojej strony bo ani nic z tej "dyskusji" nie wynika, ani czasu nie mam na śmieszne przepychanki bo ktoś postanowił rozsiewać swoją

"ekspercką" sławę jak internet długi i szeroki.

Edytowane przez mciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jager

zgadzam się w 100% z twoim zdaniem.

a z resztą fanów asio i innych tego typu dupereli zdecydowanie nie.

niech sobie słuchają na asio, mpg123 to ich sprawa ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić i przekonywać że asio nic nie daje. to ich sprawa jak słyszą różnic (tą pozytywną) to jestem z tego naprawdę rad :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne zapomniałem przecież ty jesteś ekspertem, a foobara to używałeś od wersji 0.00001 beta a właściwie współtworzyłeś, a twój tatuś pił wódkę z Peterem Pawłowskim :lol: Wybacz robaczku ale jak ktos przychodzi i mowi ze jest ekspertem , bo jest , to świadczy tylko o tym że sam nie jest swojego eksperctwa pewny i usiłuje to potwierdzic dziecinnymi tekstami tekstami typu "uzywam foobara dluzej od ciebie". :rolleyes:

alez ty czlowieku jestes plytki! pokaz mi post w ktorym twierdze ze jestem ekspertem. zreszta to co wiem to wiem i nie tobie to oceniac. a uzywanie przeze mnie foobara dluzej niz ty nie swiadczy o mojej wiedzy i tego tez nigdzie nie napisalem. masz problem z czytaniem postow.

hehe juz jestem coraz bardziej pewny ze wysmaruje sobie posta na oficjalnym forum foobara o rzeczach ktore tu wypisujecie. ale bedzie zlewka. moze wtedy jak inni ludzie dosadnie wysmieja co tu piszecie to moze niektorzy z was spojrza na to z innej strony. oczywiscie linka do dyskusji nie omieszkam tutaj wkleic. proponowalem by ktos z was sie zarejestrowal na tamtym forum i napisal to co tu wypisuje ale widac odwagi wam brak. nie dziwi mnie to zreszta...

O tym czy używanie czegoś jest uzasadnione czy nie to decyduje konkretny użytkownik, który wybiera program posługując się indywidualnym zestawem kryteriów. A sam fakt niestabilności (nieznacznej zresztą) nic tu nie znaczy.

ok nie dbam o to. rob jak chcesz.

Btw teraz to już jest niestabilność działania komputera, wcześniej chyba była niestabilność foo. Mógłbyś się zdecydować. :?

te dwie rzeczy sa ze soba powiazane. niestabilnosc dzialania jakiegos programu czesto powoduje niestabilnosc calego komputera. taki ekspert jak ty powinien o tym wiedziec

Ja nic nie twierdze, ja to WIEM bo to usłyszałem ,

NIC nie wiesz. a jak wiesz to potwierdzisz to w tym cholernym tescie ABX. czemu sie tak boisz tego testu. udowodnij to raz i dosadnie a nie tylko twierdz ze cos wiesz. bedziesz wtedy mial niepodwarzalny argument a na razie to ludziom bajki opowiadasz. ja ci tak samo wierze ze ty wiesz ze to lepiej brzmi jak ty mi ze sie znam na foo.

A to czy ty cokolwiek słyszysz czy nie, mam szczerze mówiąc w [gluteus maximus]

i vice versa.

Natomiast jak upierasz się że ja też nie słyszę bo nie mogę słyszeć to mi to udowodnij - proste.

a niby jak mam to zrobic. mam sie stac toba? pomysl na drugi raz zanim cos napiszesz

A jak nie potrafisz, to idź trolować gdzie indziej.

jak na razie to ty trollujesz wypisujac bzdury na tak powaznym forum. kazde twierdzenie trzeba poprzec dowodem.

to tak jak bys napisal ze np sterowniki forceware wersja xx sa szybsze niz wersja yy. jak tak napiszesz to nikt cie powaznie traktowac nie bedzie. a jak przedstawisz wyniki z jakiegos benchmarka, a najlepiej kilku, ewidentnie to ukazujacego, to wszyscy ci uwierza. tak samo jest w tym przypadku. na razie wypisujesz bzdury bez pokrycia.

dostarcz mi dowodu swoich twierdzen to wtedy dam tej sprawie spokoj. a jak na razie jestes zwyklym trollem ktory niestety nie ma pojecia o temacie w ktorym sie wypowiada. zalosne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi