Skocz do zawartości
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Rekomendowane odpowiedzi

A ten ? :D - ten jest nieco bardziej złożony

Na moim SB live 5.1 (SB0060) + KX + wzmacniacz yamaha + kolumny stereo słychać po prostu tony, jak przy wybiernaiu numeru telefonu. Jednak w 1/3 trwania próby (jakoś nie mogę policzyć, po którym tonie) pojawia się jednostajny pisk o wysokiej częstotliwości. Nie jest on jednak dobrze słyszalny. Jakieś sugestie kyle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywasz tych pluginow rzekomo "poprawiajocych" dzwiek ??

jak tak to je skasuj problem zniknie.

tylko volume control output na dx jakiegos nowego bo na asio mam problem z jakosci dzwieku - losowo

na 2 kompie wszystko jest ok problem moze lezec w sterownikach do ss :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim SB live 5.1 (SB0060) + KX + wzmacniacz yamaha + kolumny stereo słychać po prostu tony, jak przy wybiernaiu numeru telefonu. Jednak w 1/3 trwania próby (jakoś nie mogę policzyć, po którym tonie) pojawia się jednostajny pisk o wysokiej częstotliwości. Nie jest on jednak dobrze słyszalny. Jakieś sugestie kyle?

Więc powinieneś skalować do 48 khz. Co do tego pisku to na moich monitorkach on jest zmienny bez skalowania. Po skalowaniu (mam audigy więc pozwoliłem sobie na 96 khz) to świstanie znika. Kiedy analizowałem ten plik w adobe audition, to odkryłem że jest tam obok tonów sygnał oscylujący w okolicach 19 khz.

ps. Mam monitory Edirol MA20D i dziwi mnie że Pietia(lania) cokolwiek słyszy .... skoro moje cyfrowo łączone zabawki przenoszą do 23 khz .... chyba to nie o kondensatory chodziło bo nadal masz Pietia(lania) coś nie tak.

Zgodnie z tym co piszecie live i sb 128 hardware'owo nie skalują w sterach KX. Ja mam teraz Stery PAX na Audigy i też nie ma poprawnego skalowania na wewn. 96 khz i muszę ratować się pluginami.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cosik mi sie wydaje ze nie bardzo pojmujesz zasade skalowania i pisku

dzwiek wygenerowany o amplitudzie powiedzmy 20 kilo musi byc slyszalny chyba ze mamy slaby sprzet

Jest słyszalny ale nie czysty sinus. Ściągnij sobie generator i zobacz do ilu Hz słyszysz.

ps. wątpię aby monitory renomowanej firmy za 1 kpl były słabe skoro grają dokładniej od mojej yamahy RXV350 + Bellwood excellance 10 których cena rynkowa z kablami to ok 2 kpln.

ps2. zasadę skalowania i powstającego pisku przy częstotliwościach od ok 19 600 hz w pliku 44,1 khz odtwarzanego na karcie 48-96 khz bez dokładnej konwersji pojmuję doskonale

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz bawilem sie generatorem :P

zreszta w technikum lacznosci ( jeszcze jak chodzilem do sredniej ) to byla jedyna rozrywka ( no i wkladanie kopndensatorow 16V do gniazdka i czekanie na bum ;-) )

aa zapomnialem ze w tym 2 wav nie ma zadnych nieczystosci

taka jakas melodyjka jak w telefonie :P ( nie wiem jak ja opisac )

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz bawilem sie generatorem :P

zreszta w technikum lacznosci ( jeszcze jak chodzilem do sredniej ) to byla jedyna rozrywka ( no i wkladanie kopndensatorow 16V do gniazdka i czekanie na bum ;-) )

Ale na swojej karcie !!! :) Bo na prawdziwym generatorze ( typu takie pudełko ) nie ma skalowania!!!

http://www.pas-products.com/bin/generat.exe - ten generator działa w 44,1 i wówczas słychać piski np. przy 20 khz a przy 16 khz nie.

Miałem kiedyś fajny generator w którym można było wybrać próbkowanie dowolne i np. na audugy przy częstotliwościach symetrycznych z wewnętrznym przetwarzaniem nie było zniekształceń.

Dobrym przykładem jest Audigy 1, który ma wewnętrzne 96 khz (zawsze nawet jak gramy 44,1) i przy 48 i 96 było cacy a przy 44,1 czy 22 było słychać odkształcenia.

-------------

Aha w tym generatorze co podałem częstotliwość próbkowania można wybrać suwakiem tylko 11 ,22 i 44 khz ( przesuń na 44,1)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co ten generator to [gluteus maximus] a nie generator

pobaw sie generatorem w cool edit ( adobe audition ) tam mozesz sobie czest probkowania ustawic dowolnie wysoko

Uzyskałem ten sam efekt przy 44,1 a przy 48 i 96 było ok - wszystko się zgadza. ( w Adobe Audition 1.5 )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z tym połączeniem audigy do ampli przez spdif? U mnie jak bym nie kombinował to nie działa. Używam swojego standardowego DSP (używam go od daawna), oczywiście połączenia w epilogu pozmieniałem. Pomoże ktoś?

Już nieważne :) Doszedłem samodzielnie ;)

PS: ktoś się tym bawił:

http://www.driverheaven.net/showthread.php...4769#post714769

?

Edytowane przez istredd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jakby cały folder z foobarem wrzucił ;) Bo nie każdy ma wszystkie pliki, ktore sa potrzebne do tego, aby foo wyglądał jak na ss ;)

Nigdzie nie mogłem dostania Audigy 2, więc kupiłem na alllegro Audigy, napewno lepsze to to będzie jak AC 850, na którym obecnie jadę. Popracuję na nim do wakacji i jak ceny X-Fi spadną to sobie kupię najtańszą wersję ;)

Edytowane przez IchBinLaden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jest ok wszystko chodzi menczylem sie 2 dni ale zrobilem wkoncu drugi dzien mam karte :D :D chodzi swietnie. Ale jest jeden problem jak wlanczam w (foobar2000) DSP manager ==> equalizer (poniewaz chce sobie ustawic tony muzyki pod siebie) to muzyka jest ale tak jakby byla spowolniona i klatkowana jak wylanczam equalizer i zostaje wtedy sam resampler to gra normalnie ale troszeczke głosniej ale wtedy nieumiem ustawić basów ani wysokich tonów pod siebie. :/

da się ustawic niskie i wysokie tony w kX manager??

Edytowane przez pafka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jest ok wszystko chodzi menczylem sie 2 dni ale zrobilem wkoncu drugi dzien mam karte :D :D chodzi swietnie. Ale jest jeden problem jak wlanczam w (foobar2000) DSP manager ==> equalizer (poniewaz chce sobie ustawic tony muzyki pod siebie) to muzyka jest ale tak jakby byla spowolniona i klatkowana jak wylanczam equalizer i zostaje wtedy sam resampler to gra normalnie ale troszeczke głosniej ale wtedy nieumiem ustawić basów ani wysokich tonów pod siebie. :/

da się ustawic niskie i wysokie tony w kX manager??

Najlepiej nie używać żadengo equalizera, ani tego foobarowskiego ani tego w kx'ach, zwyczajnie wpływa to na pogorszenie jakości dźwięku. Jeśli już bardzo chcesz to wejdz w kx DSP i dodaj sobie korektor Timbre(sterowanie tylko basem i sopranem) albo 10 pasmowy equalizer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej nie używać żadengo equalizera, ani tego foobarowskiego ani tego w kx'ach, zwyczajnie wpływa to na pogorszenie jakości dźwięku. Jeśli już bardzo chcesz to wejdz w kx DSP i dodaj sobie korektor Timbre(sterowanie tylko basem i sopranem) albo 10 pasmowy equalizer.

csh dodałem ale niewiem jak to i z czym połączyć:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co trzeba włączyć by foobar pobierał automatycznie tytuły piosenek z bazy odbc? czy istnieje taka mozliwosc?kiedy gra z płyty cd?

a i jak wkladam cd zeby otwierała sie nowa plajlista a nie zastepowala mi tą którą mam

Edytowane przez Liptonti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i jak wkladam cd zeby otwierała sie nowa plajlista a nie zastepowala mi tą którą mam

Preferences---->Core---->po prawo odszukaj Commandline---->Zaznacz "Always send to playlist" i tam wpisz sobie dowolną nazwę.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie ja tez probuje odpalic tego foobara z ASIO ale jak wrzuce ten plik od kx-ow to fakt pokazuje sie ikona w panelu, wchodze tam w polu Format: moge ustawic jedynie: 8ch, 100-192000 khz, 8-32 bits wiec zostawim jak jest i odpalam foobara i zonk:

INFO (CORE) : startup time: 79 ms

INFO (CORE) : opening file for playback :

INFO (CORE) : location: "file://E:\mp3\#ZAGR\impreza\Junior Jack\04-junior_jack-stupidisco-ssr.mp3" (0)

INFO (foo_output_asio(exe)) : open : 48000 Hz, LINEAR PCM, 24 bits, 2 channels

INFO (foo_output_asio(exe)) : ASIO device type [channel 0] : Int16LSB

INFO (foo_output_asio(exe)) : ASIO device type [channel 1] : Int16LSB

ERROR (foo_output_asio(exe)) : unsupported output data format.

??

moja dzwiekowka to zintegrowana Intel High Definition Audio. 7.1

Edytowane przez marcin_tmw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi