Skocz do zawartości
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Rekomendowane odpowiedzi

thx Xan za info o kx-ach

na razie dzialaja superek :D

pierwsze testy leca na takim konfigu http://chris_temp.w.interia.pl/kxnew.jpg

jakby ktos sie interesowal po jaka cholere mi Stereo Mix juz tlumacze

mam 4.1 + sluchawki pod SPDIF taki stereo Mix ladnie laczy mi dzwiek normalny z FXBus1/2 i FXBus 2/3 odpowiedzialny za MID-y ktore czesto slucham, do tego dalem timbre ktore ladnie podbijaja bassy w mid-ach przy cvzym nie trace naturalnosci innych zrodel (mp3,audio) dla testu dalem jeszcze EQ10 na tyl ale chyba zaraz go wywale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest cos takiego jak kx i asio na linuxa?

Akurat w Linux dzwiek calkiem inaczej smiga niz w wingrozie(duzo mniejsze Latency itd), ale i tak lepiej nie zagra z linuxa , niz z naszych ustawien . .

Wiec Kxow nie ma , asio jest .

A po trzecie jestem ciekaw, czy ktory doszedl jak wlaczyc nowa wtyke dynamica .

http://republika.pl/xanek/dp3.1.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000/foobar2000.exe

Nowy Foobar wersja special , jak nie klikniecie zadnych dodatkowych pluginow podczas intalacji to bedzie wersja normal, a jak zaznaczycie wszystko to wiadomo . I pamietajcie zeby podmienic foo_input_std , bo instalka ustawi go na oryginalny .

Changeloga nie ma jeszcze do niego , wiec narazie nie wiadomo co zmieniono .

Aha i jeszcze jedno dla posiadaczy kart Creativa , co uzywaja resamplera otachana i duzo CPU im zabiera , jest jakas nowa wersja w tej instalce Foobara dokladnie resampler (PPHS) nie wiem co to , ale potestujcie sobie . Napewno duzo mniej proca uzywa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czego spuszczacie sie na to asio ??? pierwsze wrażenie jest że gra lepiej dlatego że gra głśniej, nie zauważyłem różnicy między foobarem a winampem, no może poza znacznym obciążeniem proca.Poza tym za jakość dźwięku w bardzo dużej mierze odpowiadają przetworniki DA na wyjsciach karty.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czego spuszczacie sie na to asio ??? pierwsze wrażenie jest że gra lepiej dlatego że gra głśniej, nie zauważyłem różnicy między foobarem a winampem, no może poza znacznym obciążeniem proca.Poza tym za jakość dźwięku w bardzo dużej mierze odpowiadają przetworniki DA na wyjsciach karty.

pozdrawiam!

No ale ja nie uzywam Asio zeby mi przetworniki lepiej graly :) , dzwiek z kompa zalezy od dekoderow , i sterownika ( oczywiscie przetworniki D/A tez maja znaczenie szum dynamika itd ) .

I nie wiem czy zauwazyles, ale w tym poscie jeszcze tzreba uzywac sterownikow kxproject , a do tego przetwornikow D/A z tylniego kanalu w kartach Creativa ( ktore wlasnie ma lepsze parametry i nie jest kodekiem ac97 )

Jak mozna wiedziec na czym testowales ??? Karta , sprzet grajacy .

A na koniec to nie pisz w tym poscie jzu swoich wywodow tylko na priva , i chetnie z toba podebatuje na temat twojego spuszczania sie na winampa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze znajdzie sie osoba ktora albo nie widzi (w tym wypadku slyszy) albo nie chce slyszec, nikt tutaj nikogo nie namawia, ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z jakosci dzwieku na kx project, asio w foobarku tez jest dobrym wynalazkiem ale nie az tak jak same stery ktore maja ogromne mozliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sprawie wtyczki dinamics'a. Jeżeli ktoś mógłby mi powiedzieć do czego ona służy, co dzięki niej można uzyskać, jak ją włączyć, ustawić, to byłbym bardzo wdzięczny. Wydaje mi się że przydało by to się w tym temacie, no już napweno lepiej pisać o tym, niż w kółko zaśmiecać wątek, bezsensownymi wypowiedziami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa że używam kX-ów od dłuższego czasu i musze przyznać że są świetne, podoba mi się możliwość konfiguracji w kX -DSP. Co do asio i programu Foobar to nie widzę różnicy w jakości dźwięku , zestaw kina domowego, kolumny wykonałem sam na przetwornikach Tesli i Tonsila, wzmacniacz 5.1 ma moc 5x70WRMS(TDA7294) + 200WRMS(STK4048II) na suba. Przyznaję może zbyt pochopnie oceniłem ASIO+Foobar, nie testowałem wielu kawałków, wszystkie to mp3. Jednak nadal obstaje przy tym że głowny wpływ na jakość dźwięku mają przetworniki na karcie, dalej jest format dźwięku wiadomo że mp3 jest szczytem marzeń jeżeli chodzi o jakośc, dużo lepszy jest 'mpc' 'ac3' 'mp4' etc. ,sam program odtwarzający też ma znaczenie. Jak dla mnie nie do przyjęcia jeżeli chodzi o program Foobar jest obciążenie procka.No i zapomniałem dodać że karta to SBLive! Player - OEM.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche dziwne, ze na takim sprzecie nie slyszysz roznic, zrozumialbym jakbys mial glosniczki za 50zl. do kompa no ale nikt tutaj nikogo nie namawia, moim zdanie foobar gra lepiej

ps. polecam sprawdzi foobar-a jeszcze raz i co najwazniejsze wez kilka kawalkow, ktore lubisz i dobrze znasz i posluchaj je kilka razy, napewno uslyszysz roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kilka problemow z tymmi kx-ami ale sie udalo (za pomoc dziekuje xan-owi :)) roznica jest kolosalna..... xan-a zlapac cos na gg nie moge ostatnio bo mam jeden problem testowalem dzwiek z foobara ale ostatnio zapuszczam film (ac3 5.1) i co slysze z przedniego glosnika ..... nic wchodze do kx-mixer i daje test tak na probe no i centralny i subb w tescie milcza .... ktos moze pomoc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kilka problemow z tymmi kx-ami ale sie udalo (za pomoc dziekuje xan-owi :)) roznica jest kolosalna..... xan-a zlapac cos na gg nie moge ostatnio bo mam jeden problem testowalem dzwiek z foobara ale ostatnio zapuszczam film (ac3 5.1) i co slysze z przedniego glosnika ..... nic wchodze do kx-mixer i daje test tak na probe no i centralny i subb w tescie milcza .... ktos moze pomoc ?

zrob screen-a z dsp, to zobaczymy czy central i sub sa wogole polaczone tam gdzie powinny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa że używam kX-ów od dłuższego czasu i musze przyznać że są świetne, podoba mi się możliwość konfiguracji w kX -DSP. Co do asio i programu Foobar to nie widzę różnicy w jakości dźwięku , zestaw kina domowego, kolumny wykonałem sam na przetwornikach Tesli i Tonsila, wzmacniacz 5.1 ma moc 5x70WRMS(TDA7294) + 200WRMS(STK4048II) na suba. Przyznaję może zbyt pochopnie oceniłem ASIO+Foobar, nie testowałem wielu kawałków, wszystkie to mp3. Jednak nadal obstaje przy tym że głowny wpływ na jakość dźwięku mają przetworniki na karcie, dalej jest format dźwięku wiadomo że mp3 jest szczytem marzeń jeżeli chodzi o jakośc, dużo lepszy jest 'mpc' 'ac3' 'mp4' etc. ,sam program odtwarzający też ma znaczenie. Jak dla mnie nie do przyjęcia jeżeli chodzi o program Foobar jest obciążenie procka.No i zapomniałem dodać że karta to SBLive! Player - OEM.

pozdrawiam!

co do przetwornikow masz calkowita racje, to ma najwieksze znaczenie jezeli chodzi o jakosc dzwieku generowanego przez karte dzwiekowa

dziwi mnie twoje strwierdzenie odnosnie obciazenia proca :/

U mnie wynosi 5-8%

Cos masz z priorytetami namieszane (priorytet foobara, resamplera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ustawiałem nic w biosie jeżeli chodzi o pci, bo za bardzo nie mogę restartować kompa.Obciążenie proca to napewno wina ustawień, jak narazie nie mam na to czasu.

:arrow: RS

Co do tda7294 to nie jest to układ hi-end, ale jego parametry są bardzo dobre, ze scalonych końcówek mocy ta jest jedną z najlepszych, lepiej chyba spisuje się tylko lm3886 :wink:

Proponuję zerknąć na tą stronę http://www.veteranaudio.mnc.pl/index.htm dział audio.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi