Jump to content
Sign in to follow this  
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Recommended Posts

INFO (CORE) : startup time: 265 ms

INFO (CORE) : opening file for playback :

INFO (CORE) : location: "file://C:Documents and SettingsRafalPulpitmp3FenomenFenomen - Szansa.mp3" (0)

INFO (foo_output_asio(exe)) : open : 48000 Hz, LINEAR PCM, 16 bits, 2 channels

ERROR (foo_output_asio(exe)) : failed in initialization of ASIO driver.

 

ten i poprzedni error wyskakują mi zamiennie... co jest ?!

mam karte sb live! 5.1... KX wykrywa mi ją jako SB0222 10k1 [ff80] :roll:

 

foo_dsp_ssrc_028sse2.zip Ver. 0.28 SSE2 for foobar2000 Ver. 0.8 (111KB) czy ta wtyczka jest potrzebna :) :?:

Share this post


Link to post
Share on other sites

juz sobie poradzilem .. problem polegał w tym ze mialem kilka razy uruchominy plik asio_exe ..... ale teraz jest kolejny problem ... TRZESZCZY i pyka :x obojetnie jak ustawiam czy z resamplerem czy bez .. czy 4410 czy 48000, latence 10, 2.... to cały czas są te trzaski... :( jeszcze w biosie pokombinuje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

juz sobie poradzilem .. problem polegał w tym ze mialem kilka razy uruchominy plik asio_exe ..... ale teraz jest kolejny problem ... TRZESZCZY i pyka  :x obojetnie jak ustawiam czy z resamplerem czy bez .. czy 4410 czy 48000, latence 10, 2.... to cały czas są te trzaski...  :(  jeszcze w biosie pokombinuje...

jednak latency mniejesze od 21ms do playbacku mija sie z celem

dzwieki sa jakby poucinane

 

ustaw na 21ms i bedzie super

Share this post


Link to post
Share on other sites

juz sobie poradzilem .. problem polegał w tym ze mialem kilka razy uruchominy plik asio_exe ..... ale teraz jest kolejny problem ... TRZESZCZY i pyka  :x obojetnie jak ustawiam czy z resamplerem czy bez .. czy 4410 czy 48000, latence 10, 2.... to cały czas są te trzaski...  :(  jeszcze w biosie pokombinuje...

Jezeli masz jeszcze trzaski na 10 latency , to cos kiepawo .

Mozesz jeszcze zwiekszyc priorytet calego foobara na Real Time( ale bedzie wtedy jako glowny program w kompie :) ) .

Mozna tez wlaczyc opcje Dithering(czyszczenie mp3 z bledow ) , aleeeee uzycie proca sie zwiekszy .

 

BTW nie musisz klikac na exe asio :) zeby sie wlaczyl :P .

Share this post


Link to post
Share on other sites

zwiększyłem PCI Latency Timer z 32 na 64 i jest duzo lepiej, jednak jeszcze czasem slychać trzaski ... spróbowac 128 :-> ? a w KX'ach mowicie dac 21 ??

 

jeszcze jedno pytanie czy w foobarze w resampleze opcja 'slow mode' ma być zaznaczona ?

 

dlaczego tylne i centralny mi niegra ? (jest to niezalezna od ustawienia w kx)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zwiększyłem PCI Latency Timer z 32 na 64 i jest duzo lepiej, jednak jeszcze czasem slychać trzaski ... spróbowac 128 :-> ? a w KX'ach mowicie dac 21 ??

 

jeszcze jedno pytanie czy w foobarze w resampleze opcja 'slow mode' ma być zaznaczona ?

 

dlaczego tylne i centralny mi niegra ? (jest to niezalezna od ustawienia w kx)

Mozesz wlaczyc 128ms , ale dokaldnie testnij jak inne urzdzenia pracuja .

 

Opcja slow mode wylaczona ( wiecej masz na stronie Foobara o slow mode i do czego sluzy), mozesz tez uyzwac resamplera japonca tylko daj na LOW jakosc bo proca duzo sciaga .

TAk jak chcesz miec 5.1 to wtyczka odpowiednia .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstalowałem na SoundStormie wszystko oprócz kx'ów a na drugim kompie z SB'kiem wszystko łącznie z KX'ami tak, jak napisał kolega Marcin_gps (masz bardzo udany config do foobara) w pierwszym poscie. Mordowałem się z tym wszystkim cały dzień (ustawienia i błędy) - od rana aż do teraz i musze powiedzieć że było warto. Oba urządzenia grają bardzo miodnie. Naprawdę świetna sprawa! Polecam każdemu!! :)

Wszelkie nowe i istotne (moim zdaniem) spostrzeżenia postaram się zamieścić w tym poscie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DObra przeczytalem wszystko i mam problem!

mam soundstorma i min mam ok 100ms (output latency) nawet gdy w rejestrze zmieniam z standardowo 20 na 2 to i tak mam tylke lub wogole mi sie nie wlancza asio. chodzi jednak o to ze jak odtwarzam niektore mp3 nie wszystko to mi sie zatrzymuje ;o i musze dac pause i play i dopiero dziala ok. nie wiem czemu tak jest ;( mam tak tylko asio z ks wszystko dziala ok a output latency jest ok ~40 ;) a wersje asio mam 038! jakies sugestie ? plytka to 8rda+

Share this post


Link to post
Share on other sites

DObra przeczytalem wszystko i mam problem!

mam soundstorma i min mam ok 100ms (output latency) nawet gdy w rejestrze zmieniam z standardowo 20 na 2 to i tak mam tylke lub wogole mi sie nie wlancza asio. chodzi jednak o to ze jak odtwarzam niektore mp3 nie wszystko to mi sie zatrzymuje ;o i musze dac pause i play i dopiero dziala ok. nie wiem czemu tak jest ;( mam tak tylko asio z ks wszystko dziala ok a output latency jest ok ~40 ;) a wersje asio mam 038! jakies sugestie ? plytka to 8rda+

Jak masz ASIO Kernel Streaming, powinieneś mieć w Panelu Sterowania regulację m.in. Latency - u mnie działa to bardzo dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te Asio Ks to mi sie nie podoba , najlepsze jest Asio zaimplementowe w sterownikach od karty dzwiekowej .

Pozatym Sector latency mozesz miec 200 ms , akurat pewny sygnal dochodzi .

Na Soundstorm sie nie znam , wiec za bardzo nie pomoge .

 

Ok bawilem sie dzisiaj ba Abicie z SS , i moje wrazenia gra very nice .

Ustawilem w foobarze w Asio output Buffer Size na 2 , i wlaczylem Direct Input monitor , dalo to jakies 250 ms latency w Foobarze ( i bardzo dobrze ). Do tego wlaczony Dithering . Zadnych bledow nie bylo , nie ruszajcie takze ustawien w rejestrach do Asio , zostawcie domyslne parametry .

Share this post


Link to post
Share on other sites

xan ja mam nawet mniejsze latency ale czasem mi sie zatrzymuja mp3 ktos moze wiedziec czemu ? ;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety sector nie wiem czemu :( , mi sie nic nie zatrzymywalo .

A ja tez moglem miec mniejsze latency , ktore zmienisz ustawieniem Buffer Size na 0 . Ustaw 2 i powiedz mi czy masz te bledy .

POwiedz czy to sie dzieje na kazdej mp3 , czy tylko na kilku .

Czy zaintalowales wszystkie wtyczki od Otachana ktorekazalismy , czy zmieniales cos w naszych ustawieniach ??

I mam nadzieje ze KS asio nie uzywasz bo cos pisal ktos o tym .

 

Sciagnij te stery http://www2.driverguide.com/uploads/upload...ds23/18159.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy może mi ktoś pomóc z KX'ami, bo nie mam dźwięku SPDiF na panelu LIVE DRIVE 2. Dotyczy to zarówno wejścia jak i wyjścia elektrycznego i optycznego. Nie wiem jak na analogu, ale to mnie nie interesuje. Potrzebuje zgrywać i odtwarzać cyfrowo. Ustawiałem już opcje w KX i jedynie wejście zadziałało. Spotkał się ktoś z tym lub ma podobną karte na której działają złącza cyfrowe. Aha. Karta to SB Live Platinum 1024 w wersji BOX. Na oryginalnym sofcie creativa działa wszystko dobrze. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

xan dam znac jutro a co do mp3 to nie zatrzymuje mi sie na każdej :/ wlasnie nie wiem na czym to polega :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy może mi ktoś pomóc z KX'ami, bo nie mam dźwięku SPDiF na panelu LIVE DRIVE 2. Dotyczy to zarówno wejścia jak i wyjścia elektrycznego i optycznego. Nie wiem jak na analogu, ale to mnie nie interesuje. Potrzebuje zgrywać i odtwarzać cyfrowo. Ustawiałem już opcje w KX i jedynie wejście zadziałało. Spotkał się ktoś z tym lub ma podobną karte na której działają złącza cyfrowe. Aha. Karta to SB Live Platinum 1024 w wersji BOX. Na oryginalnym sofcie creativa działa wszystko dobrze. Pozdrawiam.

 

LIve Drive dziala napewno i to defoult ( jakie masz ustawienia dsp ??) , ja akurat z Live Drive niewiele sie bawilem i nie wiem czy sa problemy z nim na kxach , z tego co widze na forum kxow to raczej nie ma. Odezwij sie na gadu to cos pomoge , bo duzo pisania :) .

Na poczatek ustaw w MIxerze w zakladke spdif " SPDIF1"

Share this post


Link to post
Share on other sites

xan ja mam nawet mniejsze latency ale czasem mi sie zatrzymuja mp3 ktos moze wiedziec czemu ? ;(

U mnie jest tako samo na SS. Zauważyłem że zawsze kiedy się zatrzymuja mp3, wyskaqje z pamięci foo_output_asio(exe).exe (podglądałem w menedzeze urzadzen). Tak więc spróbuje z wersją DLL (nie-exe) i dam znać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

xan ja mam nawet mniejsze latency ale czasem mi sie zatrzymuja mp3 ktos moze wiedziec czemu ? ;(

U mnie jest tako samo na SS. Zauważyłem że zawsze kiedy się zatrzymuja mp3, wyskaqje z pamięci foo_output_asio(exe).exe (podglądałem w menedzeze urzadzen). Tak więc spróbuje z wersją DLL (nie-exe) i dam znać.

Co to znaczy wyskakuje z pamieci :) . Umnie ma staly poziom uzycia ramu asio exe .

Share this post


Link to post
Share on other sites

xan ja mam nawet mniejsze latency ale czasem mi sie zatrzymuja mp3 ktos moze wiedziec czemu ? ;(

U mnie jest tako samo na SS. Zauważyłem że zawsze kiedy się zatrzymuja mp3, wyskaqje z pamięci foo_output_asio(exe).exe (podglądałem w menedzeze urzadzen). Tak więc spróbuje z wersją DLL (nie-exe) i dam znać.

Co to znaczy wyskakuje z pamieci :) . Umnie ma staly poziom uzycia ramu asio exe .

Jak zmieniałem na następną piosnę to co któryś raz foobar się wieszał i trza było go zamykać za pomocą ctrl+alt+delete. A asio w momecie gdy foo zawisł, znikał z menedzera zadań (nie urządzen jak wczesniej napisałem - lol). Piszę w czasie przeszłym bo zainstalowałem wersję DLL i problem znikł. :)

 

P.S. Jak lepiej ustawić latency :arrow: jak najmniej czy jak najwięcej (teoretycznie nawet)? Bo przy 30ms dźwięk robi sie troche sztuczny (krótki czas trwania) a przy 200ms poza tym ze nie jest już taki hmm nieprzyjemny, to troche robi sie jakby młyn (dźwięki na siebie zachodzą?) :wink: Tylko mi nie mówcie o złotym środku, bo nie mam czasu ani cierpliwości na szukanie go. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hhehe z tym menadzerem to mi sie pomylilo bo mam system po angielsku :) .

 

A jezeli chodzi o SS to napisalem ze mi podobalo sie jak gral na buforze na 2 i wlaczobym Input Monitor . Lepiej zeby bylo 200 ms , niz 30 i zlotego srodka nie szukaj . KOlejna sprawa ja nie mam SS w domu , a napewno sterownik Asio jest inny nix na kxach , inne plyty glowne , inne karty dzwiekowe, wiec nie do konca powinienes sie sugerowac naszymi ustawieniami . Jednym slowem musisz znalezc zloty srodek :P.

NIe zmienial tez w rejestrach Latency Asio .

I jeszcze jedno to ty chyba masz tez Live'a i kxy na drugim kompie , wiec masz porownanie :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

xan dzięki za chęć pomocy, dopiero teraz wróciłem do domu. Przepraszam, jeśli pomyślałeś, że ....... Wracając do kx'ów to po instalacji najnowszej wersji dalej nie miałem wyjścia SPDiF. Dopiero w menadżerze urządzeń zauważyłem, że są trzy sterowniki od KX tj.: kX 10k1 Audio - Generic oraz dwa tak samo nazwane kX 10k1Audio - Model CT 4760. Wybrany był pierwszy z tych dwóch tak samo nazwanych. Pomyślałem sobie, że tu może być problem, dla pewności zainstalowałem drugi z nich i zrestartowałem kompa. Po restarcie usłyszałem to, co chciałem czyli mój dźwięk. no może nie do końca z foobara, ale winamp działał. Teraz w mixerze kX w zakładce Asio ustawiłem 2.66 ms 44100 Hz CT 4760 10k1 [e000], oraz w foobarze output Asio. Dzięki temu mam Output letancy na poziomie 100 ms, a dźwięk jest naprawdę extra. We wzmacniaczu rozpoznaje mi sygnał jako PCM 48 kHz / 24 bits. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurde a ja mam glupi problem :/, klikam w kx na pasku/ustawienia/ASIO control panel i nic sie nie otwiera, przeinstalowywalem sterowniki i dalej kicha :( grrrr zawsze jakies gowno musi mi sie przytrafic

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurde a ja mam glupi problem :/, klikam w kx na pasku/ustawienia/ASIO control panel i nic sie nie otwiera, przeinstalowywalem sterowniki i dalej kicha :( grrrr zawsze jakies qpa musi mi sie przytrafic

Musisz mieć przyśpieszenie sprzętowe na FULL włączone bo inaczej kiszka :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

aaaaaaaaa dziekiiiii, zupelnie o tym zapomnialem, musialem zmniejszyc bo w jednej z gier mi sie kaszanil dzwiek jak bylo na full :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi juz wszytko dziala i wyglada to tak

Dołączona grafika

wporzadku ?

 

a i podczas odsluchu mp3 przy przewijaniu forum sa takie minimalne zaciecia dzwieku, to troche irytuje...... da sie to zlikwidowac?

jutro jak bede sam w domq to potestuje jakie sa roznice, dotychczas urzywalem winampa +MAD plugin :)

 

btw: jak mozna kontrolowac glosnosc z poziomu foobara?

 

edited

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie musisz miec Output latency 93 ms , bezpiecznie jest miec 200/300ms .

Ustaw 10 ms , albo 21 ms w Asio panel a zadnych bledow nie bedzie .

Zeby miec kontrole glosnosci , to w dsp w foobarze dodaj Volume Control " +" i " -" masz regulowanie glosnosci .

Pozatym w Foobarze mozesz zrobic niesamowite rzeczy ale dokladnie oblukaj preferencje :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

thx, mam jeszcze jedno pytanie: zeby zmniejszyc zurzycie zasobow procesora, w resamplerze ustawilem Quality:low, ma to duzy wplyw na jakosc ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz analogowe wyjscie to chyba zadna . POzatym Otachan ( japoniec od tych kozak wtyczek :P ) , zaleca Low .

MOzesz uzyc tez resamplera z Foobara , on jeszcze mniej uzywa proca .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cos mi tu nie gra

 

Temat ma 4000 odwiedzin, a tu raptem kilka osob sie wypowiedzialo

 

Przeciez to nie jest takie trudne!!

 

Instalujcie i piszcie jakie wrazenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.