Skocz do zawartości
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Rekomendowane odpowiedzi

1) Po zainstalowaniu KX 3537-full instaluje nowe sterowniki do karty dźwiękowej, każe mi zrestartować kompa, a potem nic... Jak ręcznie uruchomię mixer z folderu KX-a, to wyskakuje błąd, że nie może znaleźć jakiegoś pliku, prosi o przeinstalowanie. Zawsze tak jest.

2) W samym Foobarze dałem "Convert stereo to 4 channels", ale oczywiście środkowy milczy. Mógłby ktoś w takim razie (biorąc pod uwagę pierwszy punkt) wyjaśnić, jak doprowadzić do "pełni" dźwięku?

PS A dokładniej to jest tak, że po samym uruchomieniu Foobara jakieś 5 sekund gra środkowy głośnik i potem, co widać także w sterownikach, milknie.

Edytowane przez Moderate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musze niczym testowac bo to slychac;]

a jak nie slychac to znaczy ze ktos jest gluchy;]

bajdurzysz

test abx i wszystko bedzie jasne, nawet autor pisze w faq, ze foo nie daje lepszej jakosci niz np winamp. przewaga foo lezy gdzie indziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko powinno działać, ale to nie jest skora tylko formatowanie playlisty, a wyglad okienka to VS do windy

jutro albo pojutrze bede mial Audigy 2, wiec powroce do tego tematu, moj DAC poszedl z dymem ;/

pozdrawiam

1677652[/snapback]

uuu jak to sie stalo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bajdurzysz

test abx i wszystko bedzie jasne, nawet autor pisze w faq, ze foo nie daje lepszej jakosci niz np winamp. przewaga foo lezy gdzie indziej.

1677693[/snapback]

wiesz, jakosc jakoscia, ale chodzi o barwe tez, a nie wiem czy to sie da zmierzyc...

poza tym roznice brzmieniowe miedzy playerami sa dosc wyraznie slyszalne, moze nie dla wszystkich...

a DAC poszedl z mojej winy :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mierzyc? barwe? czyli ksztalt sinusoidy? da sie

zdecydowana wiekszosc 'slyszalnych' roznic miedzy playerami do efekt ustawien equalizera, o ktorych czesto ludzie nei pamietaja i oceniaja jeden program na golo a drugi z equalizerem

autor foo w faq pisze dosc wyraznie, ze sposob dekodowania i calej reszty jest taki sam w wiekszosci innych programow i roznic w dzwieku nie ma - nawet wyzsza rozdzielczosc obliczen wewnetrznych daje roznice [jesli wogole sa one obecne] na poziomie ostatniego bitu raz na jakis czas

efekt placebo i juz - znazenie to ma, jesli foo potrafi skorzystac z asio/ks, a inny player nie - bo wtedy wychodza roznice, ale one nie wynikaja z lepszej obrobki w foo tylko z pracy karty

ps. test abx sobie zrob, nie ma co prawda programu do testowania roznych playerow, ale jesli posadzisz kumpla przed kompem i bedzie ci odpalal raz w tym i raz w tym to ciekawe rzeczy moga wyjsc. np. takie, ze uznasz, ze foo brzmi gorzej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taką propozycję do autora tematu.. :wink:

:arrow:

jako że ostatnio jeden "koleś" z tego forum, zarzucił ,że ten temat to stek bzdur,i ze jest on powodem "wysmiewania się z uzytkowników tweaka" (o co nawet mnie oskarzył :lol) ,proponuję:

*stworzyc prodecurę testów ABX, dla normalnego foobara, ver 0,8,3, jak i tego z podmnienionymi plikami, a działajacego pod "protokołem transmisji danych m/ k. muz a oprogramowaniem", zwanego ASIO

:arrow: dzieki temu mozna bedzie niepodważalne wykluczyc:

-efekt placebo

-zbiorowej halucynacji..

testy te polegają tylko, na tym,czy osoba poddająca się odsłuchowi, słyszy różnice w dźwięku.Nie ma tu żadnych pomiarów,które mozna przedstawic jak w RMAA.

Znikną wówczas wszelkie niejasności.Radzę poważnie się nad tą propozycją zastanowić

A do wszystkich użytkowników, nie pisać nic o jakości dźwięku,dopuki nie przeprowadzi się testów ABX, :wink: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że ostatnio jeden "koleś" z tego forum, zarzucił ,że ten temat to stek bzdur,i ze jest on powodem "wysmiewania się z uzytkowników tweaka" (o co nawet mnie oskarzył :lol) ,proponuję:

*stworzyc prodecurę testów ABX, dla normalnego foobara, ver 0,8,3, jak i tego z podmnienionymi plikami, a działajacego pod "protokołem transmisji danych m/ k. muz a oprogramowaniem", zwanego ASIO

-efekt placebo

-zbiorowej halucynacji..

testy te polegają tylko, na tym,czy osoba poddająca się odsłuchowi, słyszy różnice w dźwięku.Nie ma tu żadnych pomiarów,które mozna przedstawic jak w RMAA.

Znikną wówczas wszelkie niejasności.Radzę poważnie się nad tą propozycją zastanowić

A do wszystkich użytkowników, nie pisać nic o jakości dźwięku,dopuki nie przeprowadzi się testów ABX, :wink: :idea:

1679834[/snapback]

No w końcu jakaś normalna propozycja, ten wątek jest pełen głąbów którym się wydaje ze maja słuch absolutny co jest oczywistym nonsensem a różnicę miedzy niektórymi kartami/programami jest kwestią ustawien parametrów dźwięku w sterowniku lub equalizera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zawadaki glaba to sobie znajdz w rodzinie

nie obrazaj ludzi

a co do testow ABX , to kilka stron wczesniej jest napisane jak testy ( moje ) wypadly

@-Sid-The-Rat=> wydaje mi sie ze mowisz o roznej kwestii , czysty foobar i czysty winamp sa sobie rowne , ale w tym topiku nie mowimy o czystym foobarze tylko o pluginie do niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-efekt placebo

-zbiorowej halucynacji..

1679834[/snapback]

a ty się nadal upierasz przy swoim :lol: :lol: :lol: nawet ludzie robiący tą wtyke piszą że ona nic nie daje do jakości dźwięku lolu!!!

zapraszam na inne forum

http://metrixmetal.com.pl/foobar2000/forum...php?p=6266#6266

tam jest wszystko opisane jaką procedurę przeprowadzić do przetestowania tych wtyczek. :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty się nadal upierasz przy swoim    nawet ludzie robiący tą wtyke piszą że ona nic nie daje do jakości dźwięku lolu!!!

tylkoe, ze nawet na tej stronie tematu jest kilku userow, ktorzy 'slysza' roznice i innym imputuja gluchote.. wiec jak 'lolkujesz' to rob to w stosunku do obu stron barykady

@-Sid-The-Rat=> wydaje mi sie ze mowisz o roznej kwestii , czysty foobar i czysty winamp sa sobie rowne , ale w tym topiku nie mowimy o czystym foobarze tylko o pluginie do niego

mam wrazenie, ze nie wszyscy tak to rozumieja jak ty, bo wyraznie mozna przeczytac wypowiedzi twierdzace, ze foo daje lepsza jakosc dzwieku, bez najmniejszj sugestii naprowadzajacej na to, ze mowa o foo+asio

co zreszta nic nie zmienia, bo zawsze znajda sie tacy, ktorym bedzie 'lepiej brzmiec' na plastikowych piszczalkach i ac'97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nierealny,ty naprawdę musisz być albo ograniczony,lub nie potrafisz czytać ze zrozumieniem :angry: ,bo że masz chamskie odzywki kwalifikujace sie na % ,to widać. :idea:

Łaskawie napisałem,by przedstawić procedurę testów ABX.o moich odczuciach nic nie pisałem ,czy tego nie widać :!: .Skoro nie możesz jej tu SAM zaprezentowac,i co najważniejsze SAM nic nie mówisz o TWOICH wynikach z testu, tylko wklejasz/kopiujesz czyjes wypowiedzi to NC. i łaskawie nie zabieraj głosu.

procedura powinna wygladac tak: odpalamy nasza probke na foobarze i dzwiek powinien byc wysylany przez zlacze "digital out" karty dzwiekowej do wejscia "digital in" i sygnal z tego wejscia powinien zostac nagrany do pliku wav. dopiero wtedy bedziemy mieli probki do testowania. oczywiscie procedure ta powtarzamy dla kazdej metody w output.

i jeszcze jedno. probka 40s jest zdecydowanie za dluga. mialem na mysli cos krotszego - 10-15sekund...

Oczywiscie dodam że trzeba uzyc wtyczki ABX do foobara.

pozdrowienia, dla nie-pieniaczy z tego forum

Edytowane przez andrewthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawne rzeczy. Do tych, którzy twierdzą, że foobar gra identycznie jak winamp - tak, autor foobara rzeczywiście pisze, że on lepiej niż winamp nie gra. Ale, różne wersje winampa miały różne "silniki" dekodujące dźwięk, i różniły się brzmieniem. Nie sądzę, aby kod w foobarze był identyczny, więc może grać nawet o 0,0001% inaczej, ale może :-P.

Druga sprawa - foobar występuje często z kx, natomiast winamp często ze sterownikami creative - a to, że kx grają inaczej niż sterowniki creative, to akurat jest oczywiste (to czy lepiej, to pewnie zależy od karty i gustu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pierwszy post w tym temacie. Widze ze zaczynaja sie wojenki i flame. Ja na foobara zmienilem winampa przedewszystkim z sentymentu do eagleplayera i deliplayera(ktory notabene jest w wersji PC) ktory pozostal mi z amigi. Czy dzwiek byl lepszy? testow nie przeprowadzalem, ale nie byl gorszy. Obsluga, konfigurowalnosc, itd mi sie podobala wiec zostalem przy foobarku. Jechalem na wzmacniaczu i kolumnach ale na AC97. Potem zmiana na Live 5.1 i sterowniki Crative'a. Roznica kolosalna w stosunku do chipsetu na plycie glownej. Potem przesiadka na kx project i w mojej subiektywnej ocenie to dalo jakosc. Jak dla mnie lepiej moze dopiero znow bedzie gdy zmienie karte dzwiekowa. Czy wtyczki ASIO cos daja czy nie w porownaniu do kernel streaming czy direct sound to nie robilem testow. kx w kazdym razie sa do muzyki bardzo uniwersalne i konfigurowalne (THX dla chrisa_gd za pomoc w konfigurowaniu DSP) U mnie muzyka to 90% czasu spedzonego przy kompie wiec musi grac dobrze. Nie zastanawiam sie czy ASIO czy nie asio. Gra fantastycznie i wystarcza mi to. Jak dla mnie lepiej niz na sterach creativa. Testowal nie bede ABXem, do winampa nie bede wracal bo to XIX wiek. za choinkowaty ten program. To tyle moich wywodow. Pozdrawiam zwolennikow i przeciwnikow foobara ASIO i kxow i innych wynalazkow. Niech kazdy ma dzwiek jak mu odpowiada. Najlepiej wyprobowac kazde rozwiazanie i zostac przy takim w ktorym wrazenie jest najlepsze. Ja juz wybralem:) F2000+ASIO+kx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mógłby ktos mi wytłumaczyć jak wygląda sprawa z ac3(spdif) ;(

Mam kx38i i live value!,głośniki 2.1p+2t.W systemie ustawione sourround sound,mam film z dżwiękiem ac3(5.1),i po włączeniu w filtrze (2/2+1) i spdif(ac3) dżwięk leci mi przerywany.Czego jest tego przyczyna?

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Equalizer w Foo oddaje nieco głębszy, pełniejszy bas (nieco... bo tyle wynosi różnica między winampem: 55Hz vs 63Hz). Z resztą bez udziału DSP dźwięk z Foo wydaje się być nieco inny. Czy lepszy? Moze i lepszy. Różnice są marginalne. Moim zdaniem nie jest to warte choćby jednego restartu kompa. Ja pozostanę przy Windows Media Player 10. Podniesienie 32Hz w eq wmp podnosi głębię tego najniższego pasma (imho słyszalnego jeśli tylko głośnik pozwoli). Foobar jest bardzo zaawansowany. Bez gadania jest najlepszym programem do wyciągania z karty siódmych potów.. Tylko ten lepszy dźwięk nigdy nie dotrze do nas w tej lepszej formie. Ten kto uważa, że dźwięk na Foo jest zdecydowanie lepszy, ma lekko zmęczone uszy (bo powiedzieć, że słabe to trochę za dużo). Jak mówię, różnice odsłuchowe mogę być wyczuwalne jak w 3dmarku 60 i 70 fps. Są to więc bardzo subtelne różnice, które w istocie sprawy nie wnoszą nic ponad to co jesteśmy w stanie usłyszeć... a tu już nie pomoże ani asio (które jest stworzone dla urządzeń wejsciowych typu syntezator), ani cudowny foobar. To tyle z mojej strony.

Edytowane przez Lumperator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jestem nowy. Witam wszystkich. A wiec jestem po instalacji kx foobar dziala jak nalezy dziek super (brava). no i mam teraz problem. mam karte sb0060. otoz nie potrafie poslugiwac sie DSP. mam prosbe. potrzebuje konfiga stereo do nagrywania gitarki w cubase przez line in. czy ktos moglby mi taki konfig przygotowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sb live 5.1 zainstalowałem kx stery zainsatlowałem ASIO ale w foobarze tym najnowszym 0.8.3 nie mam w zakładce output do wyboru ster ASIO tylko podstawowy i kx project 0/1. 4/5 itd wszyscy piszą odpowiedzi ale wszystko jest nieprecyzyjne nie mam jasnej odp. ja jestem zadowlony z foobara i kx ów ale asio mnie kr ęci w panelu starowania dodam że mam asio poustawiane tajk jak na pierwszej str tego postu Proszę o pomoc jak wybrać ste asio aha i jeszcze jedno na początku pisze gość iż to jest mój config otwieram i jest plik tekstowy ze skonfigurowanyym kx np do sb live ale nie pisze gdzie to zapisać dla takiego laika jak ja to żadna podpowiedź pomimo szczerych chęci

Jak to wgrać czyli te configi do kxów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jade na 2 wzmakach i głosnikach co robia grubo powyzej 90 db efektywnosci :rolleyes: i niestety słcyhac duza róznice w poruwnaniu do winampa !!!!!!!!!!! stereo jest jak by bardziej słyszalne ma lepszy bas 55hz robi swoje :) tylko troche ten wyglad prgogram jest super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ja mam taki problem. Mam zintegrowaną muzyczną.

Ja w asio na suwaku latency blocks zeby miec 3/240 to latency samples musze ustawic na 15-16 . Czemu jest inaczej niz u autoratopicu bo u niego zeby blocks bylo 3/240 ma samples 10-15 . Więc jak ja mam ustawic ? tak jak teraz mam czy lepiej samples ustawic na 10 ms ? oto screen http://img442.imageshack.us/my.php?image=screen4tt.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi