Skocz do zawartości
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Rekomendowane odpowiedzi

a wlasnie ze jest :P

ahaaaaaa.... trzeba zastapic www na http:// ;)

*edit*

dobra ale nie rozumiem w sumie tego:

A to za sprawą ukrytych dekoderów. TEST --> http://www.foobar2000.net/mp3decoder/conclusion.htmNa poczatek ściągnijcie plugin ASIOnastepnie resamplera ze strony www.otachan.com

co to za ukryte dekodery (ktore to?) ?

link to plugina chyba nie dzialac :/ ...

ktory to resampler? B-)

Edytowane przez alvin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahaaaaaa.... trzeba zastapic www na http:// ;)

*edit*

dobra ale nie rozumiem w sumie tego:

A to za sprawą ukrytych dekoderów. TEST --> http://www.foobar2000.net/mp3decoder/conclusion.htmNa poczatek ściągnijcie plugin ASIOnastepnie resamplera ze strony www.otachan.com

co to za ukryte dekodery (ktore to?) ?

link to plugina chyba nie dzialac :/ ...

ktory to resampler? B-)

ukryte - nie "widac" ich ;P

resampler jest tu - http://otachan.com/foo_dsp_ssrc.html

plugin ASIO - http://foobar2000.org/components/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. W temacie super dźwięku nie jestem zbytnio wtajemniczony i chciałbym prosić o pomoc. Otóż posiadam następujący komputer:

Procesor: AMD Athlon XP-M @2100Mhz

Płyta Główna: Abit NF-7 v2.0

Karta muzyczna: Creative SB live 5.1

Głośniki: Creative (jakieś słabiutkie 5.1)

Przyznaje że w tematyce związanej z tego typu sprawami jestem kompletnym "NOOBKIEM". Więc proszę jeżeli nie sprawi to problemu o jakiś konfig dla mojego sprzetu

Ps. Chciałbym o ile to możliwe aby działał mi mikrofon w programach takich jak: Skype, TeamSpeak 2

Mam nadzieję, iż spólnymi siłami uporamy się z problemami :damage_wall: (ta ikonka rox)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daja i to bardzo dużo :) Sam mam Sb Live! 5.1 podłączony do Inspire 5700 S/PDIF-em x3 i zwykłe stery wymiękają. Muzyka z Foobara - miód dla uszu. Przy przesyle cyfrowym na 5.1 słychać więcej szczegółów i naprawde można docenić Kx'y + Foobar 2k :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytan o mikrofon padlo tutaj sporo, ale mnie interesuje taki wariant. Dzialanie mikrofonu w teamspeaku uzyskuje przez ustawienie na AC97 source mikrofonu. Ale mam tez podpiete pod AUX_IN karte tv winfast. I jak jest tam wybrany mic, to nie slychac nic z karty tv, a jak jest aux, to nie dziala mic w teamspeaku :/ Wie ktos co zrobic zeby jednoczesnie miec sygnal z karty tv jak i mic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie wiem co jest z moim foobarem wersja 0.8.3 co jakis czas restartuje mi wszystkie ustawienia i cholera mnie bierze jak mam od nowa wyglad ustawiac ,przez co to jest spowodowane i jak sobie z tym poradzic ??

Zainwestuj wnajnowszego foo. Też się nie mogłem przemóc, ale daje rade ;] Pozatym 0.8.3 w ogóle nie jest już wspierany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, topic ma za duzo stron a ja nie mam chwilowo czasu na maglowanie tego wszystkiego - szybkie 2 pytanka:

moze mi ktos wystawic/podeslac:

foo_input_std

thx!

drugie:

na stronce http://otachan.com/ znajduja sie takie pliczki do winampa:

gen_ddecontrol.dll Ver. 0.03.1

in_!mpg123.dll Ver. 1.18y ot112.1 Shibatch mpg123

out_asio(dll).dll (dll version) Ver. 0.67 ASIO

out_asio(exe).dll (exe version) Ver. 0.70 ASIO

out_asio(x64).dll (x64 version) Ver. 0.71 ASIO

out_speed.dll Ver. 0.04

czy moge zamiast do foobara zaaplikowac to do winampa i oczekiwac takiego samego rezultatu jakosciowego?

przepraszam jezeli ktos zadal juz to pytanie - ale naprawde nie mam czasu sortowac 17 stron - postaram sie w weekend nadrobic :unsure:

*edit*

uzylem opcji szukaj, wczesniej nie pomyslalem :mur: to teraz tylko o jedno pytanie mi chodzi - dodalem do winampa pogrubione tu wyzej wtyczki, jak ustawic teraz to wszystko zeby bylo miodnie? B-) ASIO ustawilem na wzor tego z foobara ale cos wiecej opcji tam jest, in_!mpg123 nie ruszalem wogole, bo nie mam pojecia co i jak...mozecie udzielic jakis wskazowek? (najlepiej useria winampa z asio) z gory wielkie dzieki :wink:

Edytowane przez alvin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi, bo nie wiem czy wogole jest sens, zebym sie bawil. Czy na wbudowanej karcie Realtec AC850 (jesli mnie pamiec nie myli taki jest na AsRock 939Dual-Sata2) da ten zabieg jakas poprawe dzwieku ? Bo teraz szczerze mowic jest poprostu tragedia, a boje sie cokolwiek mieszac, bo z tym Realteciem juz mialem kilka przepram, ze jak sie zesraly stery, to jedyne co pomagalo odzyskac dzwiek, to reinstal Windy, wiec wole spytac zanim cos zamieszam.

Wogole to teraz wyciagnalem z szafy jakas wieloletnia Yamahe na chipie YMF724E-V (swoja droga kiedys za niepamietnych czasow mocno konkurowala w Chipie z pierwszym SoundBlaster Live! ). I tak mimo swojego wieku ta Yamaha gra 100x lepiej niz ten badziew Realtec, tylko jej minusem jest to, ze nie mam do niej zadnego EQ i np. w grach dzwiek mam troche kaszaniasty.

No i wlasnie to moje pytanko, czy ten zabieg z foobarem moze cos podratowac mojego gowno wartego Realteca, albo moze ta moja Yamahe ? Bo jak sie przesiadlem z SS, to normalnie mi az uszy wiedna :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby ktoś podać działające linki do plków, które są podane na początku tego tematu aby uzyskać wspaniały dźwięk na foobarze na kx'ach?

Jeszcze mam pytanko bo zdania są podzielone, głównie oglądam filmy i gram w BF2, od czasu do czasu słucham mp3, co będzie lepsze: oryginalne sterowniki od SB (posiadam SB Live! 5.1 Digital, później może będe miał Audigy SB090), czy KX'y?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby ktoś podać działające linki do plków, które są podane na początku tego tematu aby uzyskać wspaniały dźwięk na foobarze na kx'ach?

Jeszcze mam pytanko bo zdania są podzielone, głównie oglądam filmy i gram w BF2, od czasu do czasu słucham mp3, co będzie lepsze: oryginalne sterowniki od SB (posiadam SB Live! 5.1 Digital, później może będe miał Audigy SB090), czy KX'y?

Mój Live na kXach działa do pupy. Znaczy się góra wporzadku, czysta i klarowan, chociaż deczko za ostra, a bas za to rozlazły i w ogóel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylbym wdzieczny gdby mi ktos powiedzial czego po instalacji tych sterow nic ich nie wykrywa.odinstalowalem najpierw wszsytkie stare orginalne a kx'y juz kilka razy intalowalem i nic nawet w menadzerze urzadzen nie trawi. czytam i czytam i czytam i kombinowalem juz na rozne sposoby ale nie mam juz pojecia bo niby wszystko robie wedlug wszystkich instrukcji. moze mial ktos juz wczesniej taki problemik i jest w stanie mi odpowiedziec?? pozdrawiam.żeton

Edytowane przez żeton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwny przypadek mam z tymi sterami kx, pisze wszedzie ze Audigy 24-bit jest obslugiwane (dokladny moj model to SB0570) instaluje tak jak pisza po kolei z poziomu awaryjnego nawet i zawzse po instalacji pc sie restartowal w miejscu ladowania gdzie wyswietla sie logo. powrocilem do ostatniej znanej dobrej konfiguracji i instalowalem przez instalator,dodawalem tez recznie i albo sie restartowal albo nie mogl zainicjowac mojej karty. ludzie pomozcie bo bardzo chce sprawdzic jakosc tego cacka jak tak wszyscy zachwalaja ;)....???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze, najpierw sie sprawdza czy karta jest obslugiwana!

po drugie, mam dowody na to ze kx'y sa lepsze - testy elektroakustyczne na polibudzie...

po trzecie wszystkie linki dzialaja

Marcin, mógłbyś mnie poinstruować jak moge dodać sobie 10band EQ w KXach(wreszcie odnalazłem jak i co w kXach się robi) bo mi pisze, że mam za mało rejestrów GDR do przetłumaczenia wtyczki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] jak moge dodać sobie 10band EQ w KXach(wreszcie odnalazłem jak i co w kXach się robi) bo mi pisze, że mam za mało rejestrów GDR do przetłumaczenia wtyczki :(

Skoro masz za mało wolnych rej. GPR, znaczy że musisz usunąć jakąś niepotrzebną ci wtyczkę z DSP, by załadować Equalizer - inaczej sie nie da :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz za mało wolnych rej. GPR, znaczy że musisz usunąć jakąś niepotrzebną ci wtyczkę z DSP, by załadować Equalizer - inaczej sie nie da :wink:

Kurde, jak usuwam Timbre nawet to mi pisze, że za mało - o co Tu biega?

Pomóżcie mi, bo mnie szlag trafia - tyle tego tam jest i ja nie wiem jak się po tym w ogóle poruszać, a google mało mówi - nawet bardzo mało.

Kurde, jak usuwam Timbre nawet to mi pisze, że za mało - o co Tu biega?

Pomóżcie mi, bo mnie szlag trafia - tyle tego tam jest i ja nie wiem jak się po tym w ogóle poruszać, a google mało mówi - nawet bardzo mało.post-8537-1170691366_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Equalizer zajmuje 88 GPR, więc proponuję wywalenie "stereo chorus", którego w większosci nikt nie używa; a "Timbre" można zostawić, dla oddzielnej regulacji tonów, na drugim wyjsciu.

Z GPR jest trochę dziwnie, bo na moim DSP na 256 - zajetych jest 271 - dziwne hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Equalizer zajmuje 88 GPR, więc proponuję wywalenie "stereo chorus", którego w większosci nikt nie używa; a "Timbre" można zostawić, dla oddzielnej regulacji tonów, na drugim wyjsciu.

Z GPR jest trochę dziwnie, bo na moim DSP na 256 - zajetych jest 271 - dziwne hehe

Są jakieś wtyczki, które są godne uwagi?

Kiepsko trochę z tymi rejestrami GPR. Emu10k2 ma ich więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audigy są wyposażone w 512 rejestrów GPR i 1024 Instrukcji, ale iTram'u mają tyle samo co SB live, a niektóre wtyczki potrafią zająć go sporo. Co do wtyczek, wszystko zależy od potrzeb, choć lekko zmodyfikowany defaultowy konfig, sprawdza się w większości przypadków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audigy są wyposażone w 512 rejestrów GPR i 1024 Instrukcji, ale iTram'u mają tyle samo co SB live, a niektóre wtyczki potrafią zająć go sporo. Co do wtyczek, wszystko zależy od potrzeb, choć lekko zmodyfikowany defaultowy konfig, sprawdza się w większości przypadków.

To znaczy na chwilę obecną doceniłem konfigurację kXów. Osobny equalizer dla słuchawek, chociaż to i tak nie jest to co bym chciał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi