Skocz do zawartości
FizbAn

nForce2 SPP/IGP vs. nForce2 400 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o wypowiedź osoby, które miały styczność z oboma wersjami chipsetu i mogą porównać je pod względem O/C. Będę wdzięczny za informacje jakie najwyższe stabilne FSB udało się osiągnąć na starszej wersji nForce'a.

:!: Używałem Szukaj i prawie wszystkie tematy o nF2 odnoszą się do wersji Ultra, ja natomiast chcę dowiedzieć się o możliwościach zwykłego SPP/IGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli rzeczywiście przeglądnąłes wszytkie tematy to napewno trafiłeś na topić "8rda+ vdd mod chyba jestem pierwszy w Polsce" tam jest napisane ile sie da wyciągnąć ze zwykłego NF2.

Hitman z tego co pamiętam miał FSB 240

Jak jest z IGP to nie wiem i raczej trudno bedzie ci znaleźć cokolwiek na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli rzeczywiście przeglądnąłes wszytkie tematy to napewno trafiłeś na topić "8rda+ vdd mod chyba jestem pierwszy w Polsce" tam jest napisane ile sie da wyciągnąć ze zwykłego NF2.

Hitman z tego co pamiętam miał FSB 240

Jak jest z IGP to nie wiem i raczej trudno bedzie ci znaleźć cokolwiek na ten temat

W sumie to nie czytałem tego tematu :oops: Nie patrzyłem uważnie na tematy związane z Epoxem, bo i tak hurtownia, w której będę kupować nie rozprowadza jego płyt :? W każdym razie na pewno przeczytam. Z tego co widzę jest tu podane FSB po modzie, a w takim razie ile mniej więcej da się wyciągnąć nie ryzykując straty gwarancji? Spotkałem się ze stwierdzeniem, że nF2 SPP/IGP ma problemy nawet z przekroczeniem FSB 200 8O

BTW. IGP oprócz zintegrowanej karty graficznej nie różni się niczym od SPP, więć i możliwości O/C powinny być identyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem jeśli nie zrobi sie vmoda to naprawde są problemu żeby dobić do 200MHz, wiem do sam miałem takiego Epoxa i dopiero vdd mod pozwolił mi na jazde z 230MHz na liczniku.

Mod na Epoxie był banalnie prosty wiec jak ktoś ma zdolności manualne to po modzie w razie czego nie ma nawet śladu.

Co do IGP to nie wiem, jesli ma zintegrowane jądro graficzne chipsecie a chyba tak jest :?: to z OC może być różnie bo wtedy układ napewno bedzie przynajmniej minimalnie inaczej skonstruowany.

Dlaczego wogóle tak Cię interesuje IGP ?? myśle że jak na dziś to lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> NF2U400 i jakąś grafike osobną nawet ze wzglądu na to ze zintegrowane jądro graficzne korzysta ze wspólnej pamięci operacyjnej no i IGP nie ma az tak atrakcyjnej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem jeśli nie zrobi sie vmoda to naprawde są problemu żeby dobić do 200MHz, wiem do sam miałem takiego Epoxa i dopiero vdd mod pozwolił mi na jazde z 230MHz na liczniku.

Mod na Epoxie był banalnie prosty wiec jak ktoś ma zdolności manualne to po modzie w razie czego nie ma nawet śladu.

Co do IGP to nie wiem, jesli ma zintegrowane jądro graficzne chipsecie a chyba tak jest :?: to z OC może być różnie bo wtedy układ napewno bedzie przynajmniej minimalnie inaczej skonstruowany.

Dlaczego wogóle tak Cię interesuje IGP ?? myśle że jak na dziś to lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> NF2U400 i jakąś grafike osobną nawet ze wzglądu na to ze zintegrowane jądro graficzne korzysta ze wspólnej pamięci operacyjnej no i IGP nie ma az tak atrakcyjnej ceny.

Kolege zapewne interesuje model SPP ale tak mu sie napisało :wink:

Moja płyta ma SPP i jest (jeszcze) bez V-mod'a. Trzeba mieć trochę szczęścia i trafić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, nie napisało mi się inaczej :P Chodzi właśnie o IGP 8). A jeśli mowa o cenie, to na pewno wychodzi taniej niż kupno oddzielnie GF4MX i płyty. Szczegółnie, że komp nie jest przeznaczony do gier, a Abita NF7-M z IGP mogę mieć za około 350-400 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małe pytanie dla fachowocw od nf2 powiedzcie mi co to jest warte

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21550801

"Chipset Nvidia nForce2 Ultra + MCP

Obsługiwane procesor AMD Athlon/Athlon XP, AMD Duron

FSB (taktowanie) 100/133/166/200MHz efektywnie 200/266/333/400MHz "

z tego wynika ze obsłoguje fsb 200 ale czy idzie zdziałac cos dalej?? bo cena....... hehe :P tyle co asrock na sis748

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...