Skocz do zawartości
teplex

Z jakiej linii EP-8RDA+ karmi procek???

Rekomendowane odpowiedzi

Kłóciłem się wczoraj i dzisiaj z jednym gościem, on twierdzi, że KAŻDA płyta karmi procek wyłacznie z linii +12V, bez względu czy to jest P4 czy AMD, ale ja uważam, że Epox 8RDA+ zasila procek z linii +5V, dlatego, że nie mam przede wszystkim złącza +12V na płycie głównej. A poza tym im bardziej pogonię procek tym niższe jest +5V.

Pomóżcie, bo ten gość mnie już ogłupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a jesteście pewni na 100% że 5V bo ja akurat takiego napięcia ani + ani - nie podaje do mobo poprotu kupiłem zasile z odzysku i włąsnie ona nie ma 5V we wtyce do mobo moleś zapewniał że nowe płyty nie korzystają z tego napięcia i wydaje sie że miał racje , bo jakoś gram komp chodzi i jes luzik , a spadek 5V podczas poganiania proca tłumaczyłbym nie idealnym trzymaniem napięcia przez zasile ... choć cięzko mówić o dokładności , nowe proca np bartony targają z 70-80W a po podkręceniu to szkoda nawet myśleć :? , i taki pobór wpływa na zasilke i to bardzo widocznie ... a czemu akurat 5V nie mam pojęcia ale jak poszukacie testów zasilek z obciążonym 1 napięciem łatwo da sie zauważyć spadek nie tylko obciążonego napięcia ale pozostałych....

ale mogę sie mylić nie jestem ani elektrykiem ani specem od hardware..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...