Skocz do zawartości
MKa11

P4 Prescott 2.4GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie teraz stoje przed wyborem jakiego procka kupic :?:

Mam Asusa P4P800 Deluxe i zastanawiam sie nad 2.4C lub nad Prescottem 2.4 W zasadzie zdecydowalem sie juz na northwooda, gdyby nie jedno ale... powiedzcie czy wyszedl Prescott 2.4 na szynie 800 i z HT ?? Bo mi sie cos wydaje ze nie... ale, zreszta zobaczcie sami TUTAJ

Czy to jest ten sam procek ktory w ESC kosztuje 729zl czy faktycznie wyszla wersja z 800fsb i HT ?? Bo jesli nie to Gral ladny kit wciska klientom.... :?

Jeszcze co do chlodzenia... mam Nexusa PHT-3600 i to wystarczy do pogonienia northwooda ponad 3ghz, ale czy wystarczy do schlodzenia prescotta ponad 3ghz ? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie teraz stoje przed wyborem jakiego procka kupic  :?:  

Mam Asusa P4P800 Deluxe i zastanawiam sie nad 2.4C lub nad Prescottem 2.4 W zasadzie zdecydowalem sie juz na northwooda, gdyby nie jedno ale... powiedzcie czy wyszedl Prescott 2.4 na szynie 800 i z HT ?? Bo mi sie cos wydaje ze nie... ale, zreszta zobaczcie sami TUTAJ  

Czy to jest ten sam procek ktory w ESC kosztuje 729zl czy faktycznie wyszla wersja z 800fsb i HT ?? Bo jesli nie to Gral ladny kit wciska klientom....  :?  

Jeszcze co do chlodzenia... mam Nexusa PHT-3600 i to wystarczy do pogonienia northwooda ponad 3ghz, ale czy wystarczy do schlodzenia prescotta ponad 3ghz ? :?

co do chlodzenia to napewno w Prescocie dostajesz nowy typ wentylatora z duzym miedzianym rdzeniem przez srodek radiatora - bardzo dobrze odprowadza on cieplo

Ja mam 2.8 HT Ner....z akiej nowej partii produkcyjnej ( kupilem kilkanascie dni temu) i tez malem owy nowy radiator i ciagne na nim swego prcka tak jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja rowniez zrezygnowalem z prescota i wymierniam procka 2,4 B ( słabo sie kreci bo max nie stabilnie na 3.03 leci ) na 2,4 C najlpiej MO ale niestety wontpie w to ze znajde takie cos jescze :) czyli sl6wf/d1/malezja pewnie kupie... mam nadzieje ze na 3,6 poleci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez zamierzalem kupic prescota i tez podobna recenzja odwodla mnie od tego - dlatego tez kupilem P4 2.8Mghz - zdziwilo mnie ( moze inaczej - zaskoczylo mnie pozytywnie) gdy w kablecie z procesorem dostalem nowy typ radiatora z miedzianym rdzeniem ( taki jak dawany jest do prescotow). Niestety wentylator ten mimo malej predkosci obrotowej wysyla dziwny dzwiek lozysk :( ale chlodzi dosc skutecznie , tem tez nie podwyzsza sie raptownie tylko powolutku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez zamierzalem kupic prescota i tez podobna recenzja odwodla mnie od tego - dlatego tez kupilem P4 2.8Mghz - zdziwilo mnie ( moze inaczej - zaskoczylo mnie pozytywnie) gdy w kablecie z procesorem dostalem nowy typ radiatora z miedzianym rdzeniem ( taki jak dawany jest do prescotow). Niestety wentylator ten mimo malej predkosci obrotowej wysyla dziwny dzwiek lozysk :( ale chlodzi dosc skutecznie , tem tez nie podwyzsza sie raptownie tylko powolutku.

SL6Z5 ? Mają nowe radiatorki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie taki byl - slyszalem takze na innych forach ze zdarzaja sie ze wlasnie w tych duzych modelach zdazrzaja sie radiatory od prescotow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie taki byl - slyszalem takze na innych forach ze zdarzaja sie ze wlasnie w tych duzych modelach zdazrzaja sie radiatory od prescotow

Ale masz procka M0 ? Seria SL6Z5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pamietam MO ale pamietam serie SL6Z5 - niestety pudelko jest na strychu i juz do niego tak szybko nie dojde

zresztą co ja się pytam jak ciągniesz z niego 3.6 na AC

ewidentnie M0

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mka11 trzeba bylo tego preskota porownac do northwooda z wylaczonym HT

No problem mogę to zrobić - tylko po co? Chyba nie po to kupuję cpu z HT żeby go wyłączać... Era Windows 98 się kończy.

Ja używam ciągle 98-ki bo jeden program którego używam niestety życzy sobie tego a do www HT nie jest potrzebne. Do zabawy jest XPek.

A jak ktoś chce kupić cpu Intela bez HT do biura to niech sobie kupi Celerona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dostałem ten nowy wentylator z wkładem miedzianym z P4 3Ghz, ten dziwny odgłos łożysk znika mniej więcej na poziomie 1900obr/min i niżej, wtedy zupełna cisza a chłodzenie w dalszym ciągu dobre jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dostałem ten nowy wentylator z wkładem miedzianym z P4 3Ghz, ten dziwny odgłos łożysk znika mniej więcej na poziomie 1900obr/min i niżej, wtedy zupełna cisza  a chłodzenie w dalszym ciągu dobre jest.

Powiedz mi jak mocno podkreciles tego 3.0 i na jakim napieciu - podaj rowzniez jakie masz temp oraz jaka mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się skusił mimo wszystko na prescotta ,ale Abit nie ma jeszcze Biosu który poprawnie rozpoznaje tego procka.Asus już Bios taki wypuścił.

Wstrzymałbym się z komentowaniem do czasu pojawienia się na rynku Socketu T i wtedy dopiero proscott pokaże na co go stać(przecież ten procek ma dwa jądra i na pewno nie od tak sobie)

Także jakbym miał płytę Asus i stał przed wyborem procka wziąłbym prescotta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się skusił mimo wszystko na prescotta ,ale Abit nie ma jeszcze Biosu który poprawnie rozpoznaje tego procka.Asus już Bios taki wypuścił.

Wstrzymałbym się z komentowaniem do czasu pojawienia się na rynku Socketu T i wtedy dopiero proscott pokaże na co go stać(przecież ten procek ma dwa jądra i na pewno nie od tak sobie)

a to ciekawe z tymi 2 jądrami a nasieniowód też ma >?? a gdzie ma te 2 jadra ?? 1 po jesdnej stronie 2 po 2 ??

sorki za oftopic ale nie mogłem sie powstrzymać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto mówi że nie ma ?? Jasne że jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ciekawe z tymi 2 jądrami a nasieniowód też ma >?? a gdzie ma te 2 jadra ??

chodziło mi o dwie jednostki ALU a za nasieniowód można uznać coś co je łączy.

A kto mówi że nie ma ?? Jasne że jest.

Ze strony ABITa pobraliśmy najnowszy dostępny obecnie BIOS dla IC7-MAX3, wersję 1.3, opublikowany 30 października. Dodaje on, między innymi, obsługę procesorów Pentium 4 Extreme Edition. Niestety nie wniósł on nic nowego w kwestii obsługi procesorów Prescott. Nasz egzemplarz nadal rozpoznawany jest jako model 2,8 GHz - mnożnik automatycznie redukowany jest do 14, obojętne, jaką wartość ustawimy ręcznie. Skontaktowaliśmy się z polskim oddziałem firmy ABIT z prośbą o zaopatrzenie w nas w nowszy BIOS, niż dostępny publicznie. Oddział polski wysłał zapytanie na Tajwan, jednak w chwili obecnej jest tam już po 22-giej, więc na wyjaśnienie sprawy będziemy musieli zaczekać do jutra.

Tymczasem musimy wymienić płytę główną na inną.

Wymieniliśmy płytę główną na ASUS P4P800 Deluxe. Po instalacji Prescotta płyta w ogóle się nie budzi. Zainstalujemy zatem na chwilę Northwooda 3,0 GHz i wymienimy BIOS na nowszy. Obecnie w naszej płycie mamy BIOS 1012, natomiast najnowszy dostępny na stronie ASUS ma numer 1014 i - według opisu - "obsługuje nowe procesory".

Po wymianie BIOSu na wersję 1014, płyta P4P800 Deluxe obudziła się. Nasz procesor rozpoznała jako "Genuine Intel CPU". Domyślnie ustawiła taktowanie na 3,0 GHz, jednak po zmianie mnożnika na 16, zegar testowanego Prescotta podniósł się do 3,2 GHz.

dodam ,że obecnie sam używam tego Biosu i nowsza wersja nie wyszła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to ciekawe z tymi 2 jądrami a nasieniowód też ma >?? a gdzie ma te 2 jadra ??

dodam ,że obecnie sam używam tego Biosu i nowsza wersja nie wyszła.

Jasne że wyszła. Nie wierz jakimś starym artykułom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dostałem ten nowy wentylator z wkładem miedzianym z P4 3Ghz, ten dziwny odgłos łożysk znika mniej więcej na poziomie 1900obr/min i niżej, wtedy zupełna cisza  a chłodzenie w dalszym ciągu dobre jest.

Powiedz mi jak mocno podkreciles tego 3.0 i na jakim napieciu - podaj rowzniez jakie masz temp oraz jaka mobo.

Jeszcze za mocno go nie podkręcałem, w tej chwili ustawiłem synchronicznie FSB z pamięciami w dualu (434MHz) co daje około 3,26 Mhz bez zmiany napięcia, ale to tylko rozgrzewka do dalszego podkręcania :)

Temp. przy obrotach ok. 1900 obr/min: 38-40C w idle a w stresie ok. 52-54C (przy wyższych obrotach ok.47-50C w stresie).

Płyta MSI 865PE Neo2-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi