NiCCo Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Witam! Powoli dochodze ze znajomym do decyzji zwiazanych z zakupem calego zestawu. Ostatecznie postanowilismy zmienic pompke i blok na lepsze i teraz bylo by to w takiej formie: - Blok miedziany CPU LEv2 - Zapinka do podstawki Socket - Chłodniczka do systemu wodnego - Thermaltake COPPER SHIM - Pompka Eheim 1250 - Wąż Eheim 12/16mm - Zacisk metalowy (10-16mm) Teraz pytanie: 1) Czy w/w zestaw pozwoli na zbudowanie zestawu bez naczynia z woda - a jedynie na wodzie krazacej w ukladzie ? 2) Czy chlodnica moze pracowac bez wentylatora - powiedzmy wentylator zalaczany tylko przy duzym obciazeniu procesora? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Chlodniczka bez wentyla nie poradzi bez zbiornika wyrownawczego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Chlodniczka bez wentyla nie poradzi bez zbiornika wyrownawczego Znaczy ze ilosc ciepla odbierana przez chlodnice nie pozwoli obnizyc temperatury procesora w wystarczajacy sposob?Czyli zbiornik odgrwa duza role w calym zestawie... A tak na marginesie to masz zestaw WC u siebie? Jesli tak to jaki ? :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 jak wyglada blok cpu lev2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 jak wyglada blok cpu lev2? Specyfiakcje bloku Lev2. wymiary 50x50x18mm trzy rzedy kanałów o średnicy 4mm. w sumie 24 otwory. Wlot i wylot 15mm zdjecia niestety nie mam - tyle wiem od mata :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 jesli chodzi o dpowiedz na pierwsze pytanie to nie wiem czy o to ci chodzi ale od strony technicznej nie ma problemu bo EHEIM moze pracowac jako pompka niezatapialna wiec nie jest potrzebny zbiornik a wentylek jesli puścisz na 5v to nawet go nie bedzie słychać wiec po co narażac procek na niepotrzebne zmeczenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 jak wyglada blok cpu lev2? Specyfiakcje bloku Lev2. wymiary 50x50x18mm trzy rzedy kanałów o średnicy 4mm. w sumie 24 otwory. Wlot i wylot 15mm zdjecia niestety nie mam - tyle wiem od mata :) tyle to i ja wiem, z ty ze ja mam model 3d :P ale wolabym lev 1 :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 tyle to i ja wiem, z ty ze ja mam model 3d :P ale wolabym lev 1 :/ a czemu lev1 ? czyms charakterystycznym sie roznia te bloki? zalezy nam na jak najwydajniejszym bloq :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 lev jeden ma o 1 rzad kanaloof wiecej Wymiary: 50x60x18mm 34 kanały o średnicy 3,2mm Kanał wlotowy i wylotowy o średnicy 16,8mm Wyprowadzenia podłączeniowe o średnicy wewnętrznej 15mm Powierzchnia oddawania ciepła ok.15512mm^2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Ja mam prowizoryczna chlodniczke (kasy brak :) ) i zbiornik wyrownawczy ok 4,5l... a ilosc wypromieniowanego ciepla w chlodnicy zalezy tez od czasu w jakim ciecz w tej chlodnicy zostaje...wiec przy duzej predkosci przeplywu woda szybko sie nagrzeje, a kilkusekundowy pobyt w chlodnicy jej duzo nie ochlodzi. Natomiast przy dobrym nawiewie na chlodnice nie ma problemu z ukladem bez pojemnika wyrownawczego. Choc ja bym i tak dal taki litrowy na przyklad. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 zalezy nam na jak najwydajniejszym bloq ale niestety lev1 było tylko 6 sztuk i raczej nikt ci go nie odsprzeda jesli ci zalezy to moze warto sprowadzic sobie jakiegos danger dena tescik bloków zagranicznych: http://www.dansdata.com/coolercomp_p6.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 a ilosc wypromieniowanego ciepla w chlodnicy zalezy tez od czasu w jakim ciecz w tej chlodnicy zostaje...wiec przy duzej predkosci przeplywu woda szybko sie nagrzeje, a kilkusekundowy pobyt w chlodnicy jej duzo nie ochlodzi. Natomiast przy dobrym nawiewie na chlodnice nie ma problemu czy w takim razie ta pompka ktora wybralismy jest odpowiednia ? cz woda bedzie zbyt szybko krazyla w zestawie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 spoko bez nerwów bedzie dobrze jeszcze załatw sobie blok na gpu i bedzie spoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Root87 Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Ja mam prowizoryczna chlodniczke (kasy brak :) ) i zbiornik wyrownawczy ok 4,5l... a ilosc wypromieniowanego ciepla w chlodnicy zalezy tez od czasu w jakim ciecz w tej chlodnicy zostaje...wiec przy duzej predkosci przeplywu woda szybko sie nagrzeje, a kilkusekundowy pobyt w chlodnicy jej duzo nie ochlodzi. Natomiast przy dobrym nawiewie na chlodnice nie ma problemu z ukladem bez pojemnika wyrownawczego. Choc ja bym i tak dal taki litrowy na przyklad. ???? Jak będzie szybciej przepływać przez chłodnicę to szybciej będzie przepływać przez blok. I mniej się nagrzeje. Moc oddania ciepła (W) będzie taka sama niezależnie od szybkości wody!!! ... Amator z ciebie Root87 Bloki wodne by Root87 www.WB.prv.pl Celeron 800@1110 :( , MSI BX Master :( , 256Ram noname (Seitec) CL3@Cl2, GeForce DDR 120/300 @ 145/340 :( & TNT2 M64 125/120 @ 164/181 :) , Double power supplies 200&235W (pararel) Zostałem nawrócony: mam Linuxa „Życie jest za krótkie żeby czegoś nie podkręcić” Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 root87 wlasnie takie txty "amator z ciebie" psuja klimat na tym forum... Co? Zly jestes ze koles wybral blok mate'a a nie twoj czy co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Root87 Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 root87 wlasnie takie txty "amator z ciebie" psuja klimat na tym forum... Co? Zly jestes ze koles wybral blok mate'a a nie twoj czy co? Nie o to mi chodzi ze wybrał blok mate`a. Lubię konkurencje. Po prostu wkurza mnie tekst ze woda jak będzie płynęła za szubko to nie zdąży się wystudzić w chłodnicy. Kto tak twierdzi to jest amator!!!! Więc uważam że ten text jest na miejscu. Kiedyś (kilka dni temu) napisałem do gościa ktoory robi jakieś bardzo dupne bloki: „Ile chcesz za to gloowno”. A on mi odpisał na cały ekran textu, z czego co drugie słowo to było jakieś wyjątkowe przekleństwo. Pokorespondowałem z nim trochę (3 listy) a w ostatnim mi on odpisał że 75 zł!!! Ja jestem gotów przyznać że blok konkurencji jest lepszy. Od tego są testy. Ta moja wypowiedź nie miała nic wspólnego z tym ze robię bloki wodne. Root87 Bloki wodne by Root87 www.WB.prv.pl Celeron 800@1110 :( , MSI BX Master :( , 256Ram noname (Seitec) CL3@Cl2, GeForce DDR 120/300 @ 145/340 :( & TNT2 M64 125/120 @ 164/181 :) , Double power supplies 200&235W (pararel) Zostałem nawrócony: mam Linuxa „Życie jest za krótkie żeby czegoś nie podkręcić” Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Ale pieprzysz glupoty czlowieku. Czy ty sie kiedykolwiek uczyles fizyki? Jak wsadzisz cieply napoj do lodowki na 5 minut i na godzine to tez uwazasz, ze sie tak samo schlodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Preplyw wody przez chlodnice ma duze znaczenie. Im wolniej bedzie przeplywac tym wiecej sie ostudzi. Racje masz natomiast twierdzac ze w obiegu zamknietym zdolnosc przenoszenia ciepla bedzie podobna w systemie gdzie woda plynie szybko i w systemie gdzie plynie powoli. Dlatego mam nowy projekt mojego chlodzonka i zbieram juz materialy, a chce wykombinowac zeby do bloku wodnego byl jeden wlot a dwa wyloty. Woda przez blok bedzie plynela szybko natomiast przez dwie chlodnice juz dwa razy wolniej. Tak wiec woda bedzie szybko odbierac cieplo od procka a oddawac do otoczenia bedzie na 2x wiekszej powierzchni przy 2x mniejszym przeplywie wody. Prawdopodobnie skusze sie tez na puszczenie tych rozgalezien dodatkowo na grafike (jedno odgalezienie) i dyski twarde (drugie odgalezienie) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Rownie dobrze jak chcesz dwie chlodnice mozesz zastosowac trojnik. Wyjdzie prosciej niz udziwniony blok. Albo wieksza chlodnice. A wentyli na 5V nie bedziesz slyszal naprawde, wiec to bedzie najlepsze rozwiazanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Widze Fudoshin ze sabotujesz wszystkie moje posty :P Dwa wyloty z bloku wodnego zmniejsza opory przeplywu przez ten blok, a o to glownie chodzi zeby przez blok wodny na CPU uzyskac jak najwiekszy przeplyw a przez chlodnice jak najmniejszy. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Nie no spoko rob jak chcesz :) Mam gdzies plan bloku z 4 kanalami wylotowymi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Preplyw wody przez chlodnice ma duze znaczenie. Im wolniej bedzie przeplywac tym wiecej sie ostudzi. Racje masz natomiast twierdzac ze w obiegu zamknietym zdolnosc przenoszenia ciepla bedzie podobna w systemie gdzie woda plynie szybko i w systemie gdzie plynie powoli. Dlatego mam nowy projekt mojego chlodzonka i zbieram juz materialy, a chce wykombinowac zeby do bloku wodnego byl jeden wlot a dwa wyloty. Woda przez blok bedzie plynela szybko natomiast przez dwie chlodnice juz dwa razy wolniej. Tak wiec woda bedzie szybko odbierac cieplo od procka a oddawac do otoczenia bedzie na 2x wiekszej powierzchni przy 2x mniejszym przeplywie wody. Prawdopodobnie skusze sie tez na puszczenie tych rozgalezien dodatkowo na grafike (jedno odgalezienie) i dyski twarde (drugie odgalezienie) Pozdro Dexter Pojęcie prędkości przepływu "płynu" związane jest z liczbą Rejnoldsa (chyba tak to się pisze). W tym wypadku zdolność przenoszenia ciepła od procesora do powietrza jak najbardziej jest związane z prędkością płynu. Ruch tzw turbulentny płynu szybciej i dokładniej wymienia ciepło. Nie warto zastanawiać się czy blok ma 10 czy 30 kanałów, ważny jest stosunek masy wody do miedzi, grubość podstawy, zawirowania. Cała reszta to w zasadzie bajery (haczyk na wędce). W bloku wodnym woda powinna być możliwie krótko, w chłodnicy zaś długo. Zasada pracy jak w zasilaczu komputera : czemu jest przetwornica impulsowa, a nie transformator 50 Hz i stabilizator analogowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...