Skocz do zawartości
ka73ka

usunać X z okna

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam pytanie (myśle ze chyba go zadalem w dobrym dziale forum :D) .

Czy jest jakis w miare przystepny sposob na wywalenie X [zamknij] (no to kolo minimalizuj i przywroc :D) lub jakies dezaktywowanie tego ? albo zeby program sie minimalizowal przy wcisnieciu X :?: . Jezeli to jakos pomoze chcialbym to zastosowac w mIRC'u i DC++.

Prosze sie nei smiac :lol: jezeli z jakiegos powodu to pytanie wydaje sie Wam idiotyczne ... nie znam sie nie programowaniu (ale mysle ze jestem pojetny :D), a bardzo zalezy mi na tym zeby cos takiego zrobic, i nie zabardzo wiem do kogo sie zwroci.

Dzieki za jakokolwiek pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby program minimalizował się zamiast zamykać przechwyć wiadomość WM_CLOSE i wywołaj tam funcję ShowWindow z parametrem SW_MINIMiZED

Jak piszesz w gołym WINAPI, to masz coś takiego :

LRESULT CALLBACK WindowProc(HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam)

{

switch(msg)

{

.....

case WM_CLOSE:

ShowWindow(hwnd, SW_MINIMIZED);

return 0;

....

}

}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby program minimalizował się zamiast zamykać przechwyć wiadomość WM_CLOSE i wywołaj tam funcję ShowWindow z parametrem SW_MINIMiZED

Jak piszesz w gołym WINAPI, to masz coś takiego :

LRESULT CALLBACK WindowProc(HWND hwnd,  UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam)

{

switch(msg)

{

.....

case WM_CLOSE:

ShowWindow(hwnd, SW_MINIMIZED);

return 0;

....

}

}

dzieki ... ale jak napisalem "nie znam sie nie programowaniu" i jestem w tym wszystkim kompletnie zielony (chcialbym zrobic tylko to o co mi chodzi, w programie mIRC i DC++) ... jak by to nie sprawilo duzego problemu prosil bym o napisanie step by step jak to zrobic ... jakiego uzyc narzedzia (programu) ... czego i jak tam poszukac ... . Bym byl bardzo wdzieczny za takowe instrukcje.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra nie zrozumieliśmy się, myślałem, ze masz swój program i chcesz żeby się w ten sposób zachowywał. To, o co prosisz oczywiście da się wykonać hookiem, przechwycić nazwę klasy aplikacji, podpiąć się pod jej kolejkę komunikatów i zrobić to co pisałem wcześniej.

Niestety, z tego co używałem, to tylko widziałem programiki , co dodają przycisk minimalizacji do traya, ale to Ciebie chyba nie urządza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WinTopMost to prawie to o co mi chodzilo ... szkoda tylko ze ow program nie modyfikuje jakos programu tak zeby nawet po przeniesieniu programu na inny komp dalej nie mozna byloby go zamknac ... a na tym mi wlasnie najbardziej zalezy ... tak na innym kompie musialbym instalowac mirca i WinTopMost (jeszcze zarejestronany :? ) co jest duzym uniedogodnieniem ... chyba ze moze ktos wpadl na jakis inny pomysl (moze daloby sie dodac jakis wpis do rejestru czy cos ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi