Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Radeon 8500 i nowy BIOS + Flasherek (BIG UPDATE)

Rekomendowane odpowiedzi

Z nuduff w nocy odpaliłem sobie forum Rage3D i znalazłem dużo ciekawych plików :-) Jak ktoś chce flasherka albo roma do Ati Radeon 8500 to niech da znać....... Nowe BIOSy podobno umożliwiają lepsze podkręcanie itp.

Koleś puścił Radeona 8500 345/345MHz z niezłym chłodzeniem, a inny swojego LE na 315/320MHz więc całkiem nieźle.

BTW - zapraszam na http://www.rage3d.com/board/forumdisplay.p...e=15&forumid=22 (link dla użytkowników Radeonów obojętnie jakich :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo chetnie :) Jesli mozesz na priva albo podac jakis adresik posta z linkiem. Licze ze z Mojego LE wycisne wiecej niz te nedzne 290/580 (w koncu ma on hynixy 3.6) BTW musze wrzucic fotki bo moj Radek wyglada teraz bardzo ciekawie z radiatorkami na pamieciach po obu stronach i dodatkowym wentylem na nich (w planach mam jeszcze jeden czyli w sumie 3 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz dwóch zipów.

- flasherka z BIOS'ami -

- i radedita do zmieniania częstotliwości romów (BIOS'ów)

Oto link:

- http://www.xcl-clan.com/download2.php3?id=62

- http://www.radeon2.ru/bios/util/radedit/radedit.zip

Rozpakowujesz pierwszy na czystą dyskietke (musisz usunąć pliki o od Radeon'a 7500 bo się nie zmieści reszta), i dogrywasz drugi prog.

Uruchamiasz kompa z tak przygotowanej dyskietki czekasz i odpalasz START2.exe Czekasz aż się załaduje, a z resztą sobie poradzić (1 opcja zapisuje twój dotychczasowy BIOS) Polecam BIOS albo od Retaila (najnowszy jest R8500P.BIN albo pokreconego Retaila (8500Ultra.bin - tego używam)

Pozdrawiam i czekam na efekty :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piratez - problemem nie jest zaniżenie napięcia tylko bardzo agresywne timingi dla pamieci powodujące iż nie chcą chodzić zazwyczaj na wiecej niż 260-270 (520-540). Biosy od wersju pełnej Retail mają mniej agresywne ustawienia pamięci co powoduje, że te karty chodzą spokojnie jako 275/275 dużo dużo więcej.

LINK http://www.rage3d.com/board/showthread.php...readid=33610973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos to ja mazalem cos olowkiem ale nie wiem jakie sa tego efekty bo w tym samym czasie zainstalowalem radiatorki na pamieciach po obu stronach i dodatkowy wentyl na nich. w sumie z 270/270 poszedl na 290/290 z czego jestem bardzo zadowolony.Czy ktos moglby mi cos w sprawie vmoda doradzic tzn moze ja np zly olowek uzylem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kat im grubsza warstwa olowku tym wieksze napiecie robi sie na pamieci. Najlepiej miec voltomierz i sprawdzac czy napiecie nie wzroslo powyzej 3.6V. Jesli nie masz voltomierza to wes naloz tak pozadnie z 3-5 kresek i sprawdz czy przy urachamianiu kompa nie ma zadnych artefaktow. Jesli nie ma to odrazu daj pamieci na 300 i sprawdz w 3d marku czy dobrze przejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko mam multimetr jak bede mial chwile to sie pobawie w malowanko i w te biosy bo chcialbym wycisnac wiecej niz te niecale 9100 3dmarkow :)

Aha a czy moge te biosiki i flasher nagrac na bootowalna plytke albo z dysku jakos? Nie mam flopa i jest problem jezeli jest on potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i tu sie pokazuje wyzszosc AMD . Rafal ma na podkreconym Radku do 315,302 ok 8950pkt w 3dmarku a Kat ma na Axp 1540mhz i radku 290/290 ok. 9100pkt!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kat - nie rób Vmode'a ołówkiem bez voltomierza. To samobójstwo..... Pare Radeonów już tak poszło bo ktoś oszczędził 12zł na voltomierz.......

A ja jakos robilem bez voltomierza i wyszlem z tego obrona reka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal masz moze inny link do tych biosikow i flasherka bo ten ni ch nie chce dzialac ciagle laduje sie ta strona z napisem "download now". Edytor juz mam tylko biosikow brak a mogbys mi moze mejlnac co? Bylbym bardzo wdzieczny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko juz znalazlem w sieci te biosiki i flasher. Niestety mimo ze wgralem bios od retaila to [gluteus maximus] nie idzie powyzej 290/290 bez artefaktow po kilku minutach. Jednak bede musial zaglebic sie w tego vmoda olowkiem. Aha jedno pytanko - napiecie na radku to chyba musze sprawdzac jak komp jest wlaczony no nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kat- tak trzeba miec wlonczony

Rafał [CR]Gr00bY Mazur- zwyklym hb dalem trzy mocne ruchy i wlonczylem pc niestty odrazu artefakty sie pojawili wiec wziolem palcem starlem troche i juz bylo git:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...