Skocz do zawartości
Spookie

Tęparatura i napiecia na Gigabyte GA-7N400L !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig:

mb: Gigabyte GA-7N400L (n-Force 2 Ultra)[bios - F6]

cpu: AMD Athlon 2500 XP@3200XP

cooler: Spire Wisper Rock II

memory: 2x 256 DDR 400 TwinMos Cl 2,5 -standartowe timingi

gfx: All In Wonder 3D Hercules Radeon 9800SE@PRO-zero błedów grafiki :)

hdd: WD Cavrial 80GB 7200 8 MB cache

Obudowa: ModeCom Fine II

[wszystko kupowane w "ciemno"]

1.Któremu programowi wieżyc z napięciami ? - jak moga byc aż tak duze róznice ? -(MBM dl +5 4.08 a Easy Tune 5.12)

2.Mój procek osiagną max 73 stopnie (przy włączzenie kompa ok 43 normal ok 60) czego tak dużo (jak gram to czesto jest w okolicach 70 a komp jest stabilny :) ...brak pasty termoprzewodzacej ? taka tęperatur bardzo skraca żywotnośc procka, jak ją obniżyć ?

czego na Giagbytach są takie tęperatury ? - nie tylko ja mam taką wysoka...

...przepraszam za pisownię ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnosnie napiec to zainstaluj program AIDA32 - jemu najlepiej wierzyc :) Apropo temperatur, jezeli na procku nie masz nalozonej pasty termoprzewodzacej to ZLE, bedzie sie wiecej grzec, do tego przydala by sie jakas cyrkulacja powietrza w budzie, dodam, ze mam ta sama plyte i identycznie podkreconego procka, 2 wiatraki w budzie i temo pod windowsem wynosi serdnio 58' a w max stresie 65'. procka posmarowalem serbrna pasta titana, a cooler na procku to WhisperRock IV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co sie sugerowac temperaura na plytach gigabyte. Ja mam wersje pro2 i pokazuje mi 59 stopni na athlonie xp 2000+ (nie na maksa obciazonym) w biosie. Zarzuc jakis programik do pomiaru tempy pod Windows i jemu ufaj, nie biosowi. Nie wiem w jakim celu gigabyte zawyza odczyty temperatury, ale tak jest i nie ma sie czym przejmowac. BTW. Marrcin - sam planuje kupic bartona 2500+ i mam nadzieje, ze tez uda mi sie go przekrecic na 3200+! Ty przestawiles tylko szyne na 200, nie zmieniales mnoznika? Bo ponoc niektore modele barta maja odblokowany mnoznik... Tak slyszalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem z temperaturą na Bartonie. Zmieniłem dwa coolerki i nic nie pomagało. Temperatura utrzymywała sie na 62C na standartowych ustawieniach. Dzisiaj postanowiłem to zmienić w sposób radykalny. Kupiłem coolera "Extreme Volcano 12" i po kłopocie. Zwykła pasta biała na procesor i "do pracy". W spoczynku temp. 51 a w stresie 56 i stoi jak skała. Obroty wentylatora ustawione na 3700 i jest bardzo cicho a jest możliwość ustawienia do 5600, ale wtedy robi się dużo głośniej. Oczywiście procesor przetaktowałem na 200MHz. Działa jak rakieta. :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnosnie napiec to zainstaluj program AIDA32 - jemu najlepiej wierzyc

lol

A mozesz mi wyjaśnić dlaczego?

Ja myślałem że najlepiej wierzyc miernikowi niż softowi.Czy adia posiada jakis magiczny sposób odmienny innym programom tego typu :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...