nogal Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 nie wiem czy już był taki temat - szukałem ale nic, więc jak coś to proszę się nie denerwować. Pytanie jak w temacie, co daje taka płytka pomiedzy procesor, a radiator , ile można maks. obniżyć temp procka używając takiej płytki ... i ostatnie pytanie z jakiej firmy ew. kupić takie cacko :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abramakabra Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Mniemam, że pytka ma być pod Amd, taka pytka zmniejsza temperature o okolo 1-4 stopnie, ale chyba jej glównym zadaniem jest ochrona rdzenia. A tu link: http://www.4max.com.pl/sklep/akcesoria.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 zprezcyzuj o jaką płytkę ci chodzi o coppershima czy o coldplate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 chodzi ci o copper shim, czy cold plate? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Dres Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 to się nazywa copper shim 8) daje przede wszystkim to że zabezpiecza przed ukruszeniem się jądra proca,co do temp. to jakieś 2/3 stopnie raczej nie więcej kup np. w 4maxie albo idź gdzieś do sklepu i zapytaj się czy mają, ja chodziłem po sklepach w poz. i nigdzie nie wiedzieli o co mi chodzi 8) kolesie w komputroniku powiedziała nawet że kiedyś o czymś takim słyszała ale tego nie mają :P tam gdzie kupiłem to najpierw koleś udawał że nie usłyszał o co pytam jak mu prawie wrzasnąłem to powiedział że maja odwrócił się do kumpla i zaoytał co to takiego :) , okazało się że mają ale to się nazywa miedziana płytka a nie copper shim i się nie znam 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 to się nazywa copper shim 8) daje przede wszystkim to że zabezpiecza przed ukruszeniem się jądra proca,co do temp. to jakieś 2/3 stopnie raczej nie więcej kup np. w 4maxie albo idź gdzieś do sklepu i zapytaj się czy mają, ja chodziłem po sklepach w poz. i nigdzie nie wiedzieli o co mi chodzi 8) kolesie w komputroniku powiedziała nawet że kiedyś o czymś takim słyszała ale tego nie mają :P tam gdzie kupiłem to najpierw koleś udawał że nie usłyszał o co pytam jak mu prawie wrzasnąłem to powiedział że maja odwrócił się do kumpla i zaoytał co to takiego :) , okazało się że mają ale to się nazywa miedziana płytka a nie copper shim i się nie znam 8) w CKZnak mają, sam tem kupiłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jemu chodzi chyba o cold plate. wiec to przy zwyklych radiatorach najprawdopodobniej zwiekszy temperature. A copper shim nie zmniejsza temperatury imo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 warto zajrzec: http://www.dzikie.net/artykuly.php?cel=heatplate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 chodziło mi o copper shim .... ale widze, że <span style="color:red;">[ciach!]</span>o pomoże przy obniżaniu temp... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 chodziło mi o copper shim .... ale widze, że <span style="color:red;">[ciach!]</span>o pomoże przy obniżaniu temp... Copper shim zapobiega tylko ukruszeniu proca przy zakładaniu wentyla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogal Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 ok thx za odpowiedzi .... a używa ktoś takiego cooper shima ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Ja używam go razem z Volcano 7+ i pastą Arctic Silver 3 i w tej konfiguracji temp. procka spadła o ponad 20*C :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Ja używam go razem z Volcano 7+ i pastą Arctic Silver 3 i w tej konfiguracji temp. procka spadła o ponad 20*C :) Ale spadek temperatury jest zasługą coolera i pasty a nie copper shima. Trochę mi się nie chce wierzyć że aż tyle temperaturka ci spadła (to zależy ile wcześniej miałeś i na jakim sprzęcie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Ja używam go razem z Volcano 7+ i pastą Arctic Silver 3 i w tej konfiguracji temp. procka spadła o ponad 20*C :) Ale spadek temperatury jest zasługą coolera i pasty a nie copper shima. Trochę mi się nie chce wierzyć że aż tyle temperaturka ci spadła (to zależy ile wcześniej miałeś i na jakim sprzęcie). No pewnie, że to głównie zasługa dobrego coolera i pasty, ale jak by nie było odnotowałem właśnie taki spadek temp. Na tym samym procesorze ale przy słabszym coolerze, gorszej paście i bez copershima i w czasie gdy nie było jeszcze takich upałów jak teraz, temp. w stresie potrafiła skoczyć do ok. 70*C. Teraz mam góra 48*C w stresie i 35-37*C na luzie w trybie silent. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 u mnie po założeniu coppershima nie nastąpiła w temperaturze żadna zmiana, ale nie to było moim celem tylko ochrona proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 na http://www.extremepc.pl/ w recenzje sprzetu -> pozostałe recenzje jest test copper shima niby obnizył im temperature o 4 stopnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asker Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Hm... dzis sobie zamontowalem CopperShim Xp... temperatura raczej sie nie zmienila... 54* Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Ja używam go razem z Volcano 7+ i pastą Arctic Silver 3 i w tej konfiguracji temp. procka spadła o ponad 20*C :) Ale spadek temperatury jest zasługą coolera i pasty a nie copper shima. Trochę mi się nie chce wierzyć że aż tyle temperaturka ci spadła (to zależy ile wcześniej miałeś i na jakim sprzęcie). No pewnie, że to głównie zasługa dobrego coolera i pasty, ale jak by nie było odnotowałem właśnie taki spadek temp. Na tym samym procesorze ale przy słabszym coolerze, gorszej paście i bez copershima i w czasie gdy nie było jeszcze takich upałów jak teraz, temp. w stresie potrafiła skoczyć do ok. 70*C. Teraz mam góra 48*C w stresie i 35-37*C na luzie w trybie silent. chyba sobie żartujesz???? na Twoim podkręconym procku na volcano7+ na low masz 35st.?????albo coś masz z czujnikiem temp. albo sprawdzasz ją zaraz po odpaleniu w biosie chyba przy pomocy cpu coola itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 taka smiszna plytka poprawia odprowadzanie ciepla temp moze spasc o 3 stopnie (chiba) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Ja używam go razem z Volcano 7+ i pastą Arctic Silver 3 i w tej konfiguracji temp. procka spadła o ponad 20*C :) Ale spadek temperatury jest zasługą coolera i pasty a nie copper shima. Trochę mi się nie chce wierzyć że aż tyle temperaturka ci spadła (to zależy ile wcześniej miałeś i na jakim sprzęcie). No pewnie, że to głównie zasługa dobrego coolera i pasty, ale jak by nie było odnotowałem właśnie taki spadek temp. Na tym samym procesorze ale przy słabszym coolerze, gorszej paście i bez copershima i w czasie gdy nie było jeszcze takich upałów jak teraz, temp. w stresie potrafiła skoczyć do ok. 70*C. Teraz mam góra 48*C w stresie i 35-37*C na luzie w trybie silent. chyba sobie żartujesz???? na Twoim podkręconym procku na volcano7+ na low masz 35st.?????albo coś masz z czujnikiem temp. albo sprawdzasz ją zaraz po odpaleniu w biosie chyba przy pomocy cpu coola itp. Mam CPU Coola, ale jak gram to jest OFF a temp. w stresie to gora 48*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Teraz mam góra 48*C w stresie i 35-37*C na luzie w trybie silent. to po co ja chce wc jak moge kupic vol7+ i wlaczyc tryb silent..., ehh, dioda termiczna ci zle p[odaje temperature (potrafi miec duze odchylki), zmierz termometrem zewnetrznym i porownaj wyniki, 35 stopni przy chlodzeniu powietrznym na przy 1,8 ghz jest niemozliwe!, chyba ze masz 10 stopni w pokoju... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Teraz mam góra 48*C w stresie i 35-37*C na luzie w trybie silent. to po co ja chce wc jak moge kupic vol7+ i wlaczyc tryb silent..., ehh, dioda termiczna ci zle p[odaje temperature (potrafi miec duze odchylki), zmierz termometrem zewnetrznym i porownaj wyniki, 35 stopni przy chlodzeniu powietrznym na przy 1,8 ghz jest niemozliwe!, chyba ze masz 10 stopni w pokoju... Odp. 1. 35-37*C w trybie silent przy CPUCOOL ON na luzie 2. max. 48*C w trybie silent przy CPUCOOL OFF w stresie po ostrym graniu Czy jest w tym cos dziwnego? wg mnie przy prawidlowym montazu Volcano 7+ to raczej normalne, zreszta widzialem podobne wyniki w testach tego coolera na internecie. Rozne programiki zawsze pokazuja mi te same temperatury procka. Dotykam radiator coolera i jest tylko cieply, to potwierdza temp. <50*C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 teraz mam 49 w spoczynku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...