Skocz do zawartości
Pitbull82

Pascal i co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż postanowiłem się nauczyć programować, na początek wziąłem pascala (Turbo Pascal 7.0), już go obczaiłem i postanowiłem się przenieść na coś innego (C,C++, itp.) i tu właśnie mam pytnie:

Co Wy byście poradzili :?: Bo trochę lamka ze mnie i nie mam pojęcia co wybrać. Oraz czy jest duża różnica między Pascalem a w/w :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż postanowiłem się nauczyć programować, na początek wziąłem pascala (Turbo Pascal 7.0), już go obczaiłem i postanowiłem się przenieść na coś innego (C,C++, itp.) i tu właśnie mam pytnie:

Co Wy byście poradzili :?:  Bo trochę lamka ze mnie i nie mam pojęcia co wybrać. Oraz czy jest duża różnica między Pascalem a w/w :?:

jak umiesz pascala to masz podstawy do nauczenia się podstaw ansi c potem ansi c ++ , albo od razu c++ , kup sobie jakomś dobrą książkę polecam symfonię c++ , potem pasja c++ , równolegle można poznać visual c++ albo buildera :wink:

różnice są takie że pascal jest językiem do nauki podstaw programowania a w c i c++ pisze się praktycznie wszystkie obecne gry , systemy operacyjne i programy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez polecam Ansi C a z czasem C++.

lub od razu C++ - w zasadzie C jako takie Ci sie nie przyda, przynajmniej dopoki wisisz na okienkowym systemie rodem z piekla :twisted:

I tez polecam Symfonie C Grębosza jako swietna ksiazke do tego :)

Ladna ksiazeczka na poczatek - potem proponuje przesiasc sie na bardziej ciezkostrawna literature -> "Jezyk C++" Bjarne Stroustrup (jako autor ma pelna wiedze o jezyku - w przeciwienstwie do znanego fizyka od symfonii).

Po pascalu nauka c jest banalna :)

True ...

True ...

przy zalozeniu, ze przyzwyczaisz sie do szybkiego poprawiania bledow typu seg fault :wink: , albo podepniesz sensowny debugger.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lub od razu C++ - w zasadzie C jako takie Ci sie nie przyda, przynajmniej dopoki wisisz na okienkowym systemie rodem z piekla  :twisted:  

Bluźnisz synu .... :D

ucz się ANSI C - jest szybkie i w miarę przenośne - i moim zdaniem żadne javy, .NETy go nigdy nie przebiją

Teraz jest głupi szał na programowanie obiektowe - moim zdaniem jest to dosyć durna idea i w prawdziwym programowaniu ma niewielkie znaczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest głupi szał na programowanie obiektowe - moim zdaniem jest to dosyć durna idea i w prawdziwym programowaniu ma niewielkie znaczenie

a to ciekawe, czyli pewnie Bjarne tez byl glupi tak jak i jego idee "OO", nie bede sie duzo rozpisywal, powiem tylko ze jezeli chcialbys na przyklad pracowac w Microsofcie, to nic Ci po ansi C albo C++, tutaj sie tego nie uzywa, musisz miec dobrze poukladane w glowie, a znajomosc wielu jezykow jest zbedna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lub od razu C++ - w zasadzie C jako takie Ci sie nie przyda, przynajmniej dopoki wisisz na okienkowym systemie rodem z piekla  :twisted:  

Bluźnisz synu .... :D

ucz się ANSI C - jest szybkie i w miarę przenośne - i moim zdaniem żadne javy, .NETy go nigdy nie przebiją

teraz to HEREZJE glosisz :!:

Obiektowosc ulatwia zycie - szczegolnie przy wiekszych projektach.

Tak jakos bylo zapotrzebowanie na jezyki objektowe - prawa wolnego rynku - wiec albo rynek zglupial albo nie wypalil Ci sie zapal do C :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę źle się wyraziłem - po prostu teraz do obiektowości dowalili taką ideologię (setki pojęć, miliony sposobów dziedziczeń itp) - jak miałeś w szkole jakieś Projektowanie Systemów Informacyjnych czy coś w tym stylu to wiesz o co chodzi.

Miałem na myśli to, że struktura w C i do tego funkcje w zupełności wystarczą - a jak nauczy się C to już później nauczy się co będzie w parę tygodni.

Zresztą... wszystko zależy od tego co chcesz napisać tak naprawdę - wtedy dopiero można wybierać w czym łatwiej.

Inna sprawa to, moim zdaniem, ważne jest aby uczyć sie od niższego poziomu (j. programowania). Wtedy się kuma jak to wszystko działa :-)

A ANSI C moim zdaniem tak szybko z rynku nie wypadnie.

Czyli Borland C++ Builder 5,5 będzie dobrym wyborem 

Nie pracowałem nigdy w tym ale kojarzę, że to coś w rodzaju RAD z C++. Radziłbym raczej pisać najpierw samemu linijka po linijce abyś zrozumiał dobrze winAPI tudzież MFC(a najlepiej to qT albo GTK+:D) - jak zczaisz to potem już możesz korzystać z tego typu programów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladna ksiazeczka na poczatek - potem proponuje przesiasc sie na bardziej ciezkostrawna literature ->  "Jezyk C++" Bjarne Stroustrup (jako autor ma pelna wiedze o jezyku - w przeciwienstwie do znanego fizyka od symfonii).

znany fizyk od symfonii napisal najbardziej przystepna ksiazke o c/c++ jaka widzialem. a co do "klasykow" gatunku.... powiem tak - klasycy do klasera. nie kazdy jest geniuszem i nie kazdy to zrozumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę źle się wyraziłem ...

... winAPI tudzież MFC ...

no zdecydowanie zle sie wyraziles, a co do MFC to nie wiem czy kiedykolwiek cos pisales ale napewno nie jest to pisanie linijka po linijce samemu, jezeli juz to czyste API

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że tu niektórzy dziwne rzeczy wypisują

Po pierwsze da się pisać programy w Windows w czystym C.

Po drugie programowanie obiektowe to bardzo dobra rzecz. Odkąd porzuciłem programowanie strukturalne kod jest dużo bardziej przejrzysty, błędy pojawiają się dużo rzadziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze da się pisać programy w Windows w czystym C.

Nikt tu chyba tak nie powiedział !!

a co do MFC to nie wiem czy kiedykolwiek cos pisales

No nie pisałem. Dlatego, że nie lubię się uczyć czegoś co jest dość sztywno z windą połączone (może są jakieś implementację dla UNIXów - nigdy nie słyszałem jakby co poprawcie mnie), co innego winAPI, które jest dość niskim interfejsem do okienek itp, a że winda jest tak popularna jak jest no to trzeba to umieć, żeby się na rynku liczyć.

Ciekaw jest w czym autor się zaczął uczyć programować :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jest w czym autor się zaczął uczyć programować :-)

nie wiem czy to do mnie, ale moge sie podzielic, ja zaczynalem od Pascala, aktualnie API, MFC, COM, ATL i OpenGL, dojscie do tego zajelo mi 2 lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... a moze jakis Perl/Python? Mile jezyki interpretowane, da sie w nich programowac obiektowo i nie sa tak "ciezkie" jak C++ ktorego jest ilestam standardow - dobra rzecz na poczatek do nauki programowania obiektowego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... a moze jakis Perl/Python? Mile jezyki interpretowane, da sie w nich programowac obiektowo i nie sa tak "ciezkie" jak C++ ktorego jest ilestam standardow - dobra rzecz na poczatek do nauki programowania obiektowego.

Pozdrawiam

one też są odmianami c , tak jak java również :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi