Duszek87 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Teraz zamierzam kupic sobie gitarke elektryczna i tutaj pojawia sie moje pytanie - czy powinienem szarpnąc sie na cos porządnego (Ibanez itp.) do nauki, czy moze kupic byle co i potem zmienic na lepszą jak sie wkrece? Opłaca sie uczyc na dobrym sprzęcie?? Po krótce opiszę moje doświadczenia :) Po pierwsze jeśli chcesz koniecznie Ibaneza to wszystko bez literki G na początku w nazwie, a jeżeli chcesz coś porządnego to niestety grywalne ibanezy zaczynają się od ok 1500zł. Wszelkie tańsze produkty mają tylko obiecujące logo na główce :) Podobnie z innymi "renomowanymi" firmami. Do nauki polecam instrument niezły, aczkolwiek nie powinno się odrazu kupować jakiegoś profesjonalnego sprzętu, którego będzie się bało dotknąć by nie popsuć :D W przedziale do 1000-1200 zł polecam jedynie gitary UŻYWANE, są bardzo często o klasę wyżej niż nówki w tych cenach. Inaczej ma sie sprawa z piecykiem. Tutaj nie powinno się oszczędzać - lepiej dopłacić aby mieć wzmacniacz na lata. Oczywiście do granic przyzwoitości :) I jak zwykle, nie lecieć na napis ani wygląd. Dla przykładu Marshale do 1000 zł ssą na całej linii :) Tutaj polecam cokolwiek innego niż marshale i laneye, zwróć uwagę na obecność 12 calowego głośnika, taki brzmi zdecydowanie najładniej. Moim faworytem w piecach jest Peavey studiopro, Bandit, lub z tańszych do domu Rage/Blazer. W razie czego łatwiej zmodernizować/sprzedać gitarę niż piec. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Czyli reasumując - gitarka do nauki używana, piec nowy ale nie za drogi? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duszek87 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Musisz sobie odpowiedzieć co będziesz grał, jakie zespoły najbardziej lubisz. Na gitarze z samymi singlami cieżko jest ukręcić mięsiste przesterowane brzmienie. Na kanale czystym single i hb też różnią się wydawanym dźwiękiem. Powiedzmy że uproszczę rynek gitarowy do Fenderów, LP i ibanezopodobnych ;-) Najprościej przejśc się do sklepu muzycznego i pograć lub jeśli całkowicie nie umiesz, posłuchać jak grają inni na różnego typu gitarach, a poczujesz różnicę brzmień :) Jesli na piec chcesz przeznaczyć ok 1000 zł to kup Peavey StudioPro, lub poszukaj też jakiś używek, okazji. Co do gitar, polecam na początek Mayones/Flame, Cort, Sqire(moze nawet trafisz okazje na fendera lub jakiegoś niezłego ibaneza - trzeba troszkę poszukać ;-) ). Nie są za drogie, a nieźle brzmią i do nauki w sam raz. Wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na to gotówki. No i dochodzi kabel - za dobrej klasy Planet waves lub Proel jakieś 40-50 zł :) Pozdrawiam. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Duszek87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Hehe, widać nie tylko ja sie do elektryka przymierzam ;) Ja mam zamiar po prostu pojechac do jakiegoś dużego sklepu muzycznego w okolicy ( http://www.sklep.all4m.com/ ) i spędze tam cały dzień męcząc po kolei wszystkie gitary do 800zł... To chyba najlepsza metoda na to zeby wybrac najlepszą gitare z swoje oszczędności ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iczka Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Trochę z innej beczki: Czy ktoś z Was dysponuje nutami do utworu Ave Maria Henryego Seroki? Jeśli tak to proszę o kontakt!:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 2 lata ( 1997 - 1999 ) na pianinie, w domu mam Casio CTK-530 do ćwiczenia, fajnie sobie poprzypominać czasami. To jak jazda na rowerze. Jak się nauczysz jakiegos utworu to juz pamietasz na amen ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Ukończony 1 stopień szkoły muzycznej na fortepianie (całe 6 lat.. aaaa !!) Teraz już mało na nim gram, za to regularnie na gitarze, szczególnie elektrycznej + efekt digitecha ;) jest fajnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 keyboard 5 albo 6 lat gralem... 5 lat temu... ostatnio wyciagnalem swoj sprzet grajacy i po 2 min stwierdzilem iz tak mi zdretwialy palce ze to bez sensu i go schowalem.. taka propo.. moze ktos chce kupic keyboarda casio ca 110? bo u mnie lezy to od lat w pudle i sie kurzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Siema muzycy ! Szukam opinii na temat tej gitary ( CORT G210-D ) : http://sklep.all4m.com/catalog/product_inf...b01a44167da3946 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Nic specjalnego, tylko ze cena w miare w miare, pomijajac juz kwestje drewna i beznadziejnego osprzetu...LoL ta gitara ma przester w sobie :lol2: co za smiech :) takich rzeczy sie nie kupuje, no chyba ze dla zbytu. Poszukaj czegos bardziej do grania niz zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) A zna ktoś z was może jakąś dobrą szkołę gry na perkusji? chodzi mi o jakies filmy szkoleniowe, instruktaże, coś dla średnio zaawansowanych!!! z góry dzięki!!! I prosiłbym o link do stronki a akordami do Alice in Chains - Nutshel dzięki Edytowane 13 Czerwca 2006 przez artuditu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) postanowilem odswiezyc temat. Oto fota z ostatniego meeting'u gitarwego w moim domu :D Edytowane 22 Czerwca 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Hmm... to po prawej to chyba jakiś oldchoolowy Mayones ;X A po lewej dobra gitara za rozsądną cenę B) Znajomy taką ma, przyjemnie się na tym gra nawet :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 postanowilem odswiezyc temat. Oto fota z ostatniego meeting'u gitarwego w moim domu :D dobra pozycja do foty;] ja mam takie foto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Ech, narobiliście mi smaka na gitarę... 7 lat grałem, ale sprzedałem :mur: Kiedys sobie zarobię na gitarę, nawet wiem jaką ;> http://www.mayones.pl/katalog.html?nazwa=M...20Lizard&menu=0 Przyjemnie się na niej gra, tylko jak się nie pracuje to cena ochładza zdecydowanie :mur: <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 no ma w sobie to "cos" ta gitarka, Mialem kiedys Mayo - Flame stylizowane na Les Paul, zadowolony raczej z nej nei bylem, ale tu mamy do czynienia z zupelnie innym wioslem, majstersztyk. Glowka jedynie mi sie nie podoba, przypomina bas, wole cos bardziej sportowego ;) jka chociazby ten Dean Darrel http://allegro.pl/item109301822_dean_dbd_t...rrell_raty.html czy B.C. Rich http://allegro.pl/item110553868_^^v^^_gita...bird_^^v^^.html ale tu juz zaczynamy rozmawiac o gustach :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Ze sportowych gitarek to oczywiście Jacksony, Ibanezy. I szczególnie ta druga firma się stara, bo ma naprawdę ciekawe modele za małe pieniądze, nie mówiąc już o używanych japończykach które można tanio wyrwać... Mi się podoba ten Mayones, bo możesz grać zarówno spokojne rzeczy w stylu satrianiego, jak też podłaczyć to przez Digitech Metal Mastera i grać makabrycznego szatana B) To jest niesamowity sprzęt, cena jak zwykle adekwatna :mur: http://www.deanguitars.com/usa_razorback_tribute.htm btw odkryliśmy z kumplem spisek globalny :rolleyes: Edytowane 22 Czerwca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) o ja pierdykam, co za malowanie :blink: porazilo mnie. Ejj, bo zaczynamy robic offtopa. mam nadzeje, ze sie znowu pogodze z moja gitarka i podniose swoje umiejetnosci przez wakacje. I tu a propos Satrianiego, mam nadzjeje, ze ak go obejze na zywo we wrocu, to mnie najdzie jeszcze wieksza chec. btw wybiera sie ktos ?? btw BTW :D heh ten spisek to cos niesamowitego, jak na to wpadliscie ??? Patrzac na ten obrazek lezka mi sie zakrecila zobaczywszy Epiphone Explorer ;(. heh tak to jest pozostalosci z czasow Metallic'i. I love you James :D Edytowane 22 Czerwca 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 siema orientuje sie ktoś w rozmiarach slide'ów, przeglądałem troche na necie ale to chyba trzeba na palec przymierzyć żeby wiedzieć rozmiar :D lada dzień kupuje Digitech EX7 i ćwicze nowy styl gry :-) silde+wah i jeszcze jedno miał ktoś z was styczność z gitarkami ESP na EMG 60/81 ? chciałem zamówić coś w tym stylu ale... no właśnie nie mam gdzie na tym zagrać. Żadkością są gitarki ESP w naszych sklepach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 i jeszcze jedno miał ktoś z was styczność z gitarkami ESP na EMG 60/81 ? chciałem zamówić coś w tym stylu ale... no właśnie nie mam gdzie na tym zagrać. Żadkością są gitarki ESP w naszych sklepach. Jak szukasz czegoś do jazdy na EMG to polecam http://www.ranguitars.com/index.htm Mają duuużej doświadczenie, jak widzisz robią gitary dla Jeffa Waters... Polskie, ale na światowym poziomie. Wątpię aby ESP robiło lepsze gitary. Poza tym seryjne ESP nie są znowu jakieś genialne... Customowy Ran specjalnie dla Ciebie, o ile masz kasę, będzie wypas ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 na customa to sie nie rzuce :D ale tak do 2000 pln myślałem strasznie mi sie podoba ze Viper ze stajni ESP zakochałem sie w tym kształcie. Wyglada jak SG w locie :D http://www.espguitars.com/guitars_viper.html choć musze przyznac ze te gitarki Ran sie tez bardzo ładnie prezentują na fotkach, bardzo ciekawy design'y najgorsze jest to ze nie mozna na tym pograc :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) na customa to sie nie rzuce :D ale tak do 2000 pln myślałem strasznie mi sie podoba ze Viper ze stajni ESP zakochałem sie w tym kształcie. Wyglada jak SG w locie :D http://www.espguitars.com/guitars_viper.html choć musze przyznac ze te gitarki Ran sie tez bardzo ładnie prezentują na fotkach, bardzo ciekawy design'y najgorsze jest to ze nie mozna na tym pograc :/ http://www.mayones.pl/katalog.html?nazwa=F...20Signum&menu=0 do 2k byś sobie dołożył EMG... Ale podejrzane są te Flamy, taka sama masówka jak to ESP tańsze.... Imo za 2k można wyrwać niezłe używane japończyki Ibaneza, ale to już zależy od tego co kto lubi To musi być ownage http://www.espguitars.com/guitars_alexi.html Edytowane 22 Czerwca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 nom ale ibanez to już na dimarzio, a te EMG strasznie mnie kuszą. Dobra pomyslimy na razie chce poekperymentowac i tego digitech ex7 kupić :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Miałem Digitech RP200. Nawet fajny sprzęt, można sobie łatwo ukręcić... EX7 troszkę drogie ;/ Czy za tyle efektów warto aż tyle zapłacić? http://allegro.pl/item110950391_line_6_line6_pod_2_0.html To jest niesamowity sprzęt, jak znani gitarzyści nie potrafią już odróżnić cyfrowego efektu od pieca lampowego... to o czymś świadczy B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Czytałeś o gitarach variax Line6 ? Symulujące brzmienia znanych instrumentów typu American Stratocaster, Les Paul... Gitarka ma wjescie USB :D Ponoc brzmią naprawde przywoicie. Napewno jest to super zabawka do domowego uzytku. Co do EX-7 to myśle ze jest wart tych 900zł. Popatrz na to z tej strony, że jak chcesz kupić samą kaczke Dunlopa porządną to musisz wydac kilka stówek, a tu do tego masz 7 przesterów z symulacjami brzmień znanych paczek Marshalla, Fendera itp. wah-wah, vox, whammy (!) i inne. Ponoć też brzmieniowo bardzo dobrze trzyma poziom (w szcególności crybaby, whammy to jak w oryginale). Zreszta przesłuchiwałem próbki na necie i brzmi zawodowo. Zreszta mi właśnie zależy na wah. efekty i overdrivey mam w piecu Marshall AVT150 i do tego jeszcze mam MT-2 Boss. Tera pora na kaczke :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) W takim wypadku to jak najbardziej, na pewno wzbogaci to twoją paletę brzmień... tylko MT2 śmierdzi, Metal Master Digitecha zjada go na śniadanie... nawet próbki na www niszczą, a podpięty do porządnego pieca... Ajjjjj ;> http://www.digitech.com/products/xseriesfl...etalMaster.html Dwa ostatnie ustawienia miażdżą ;> Edytowane 22 Czerwca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) W takim wypadku to jak najbardziej, na pewno wzbogaci to twoją paletę brzmień... tylko MT2 śmierdzi, Metal Master Digitecha zjada go na śniadanie... nawet próbki na www niszczą, a podpięty do porządnego pieca... Ajjjjj ;> http://www.digitech.com/products/xseriesfl...etalMaster.html Dwa ostatnie ustawienia miażdżą ;> co do tego digitecha to moge sie akurat wypowiedziec i porownac bo "kumpel z fotki" z takim do mnie wpadl. IMO wole mojego Ibaneza SM7, tamten ma pare fajnych ustawien i ciezkich brzmien ale to samo moge na ibanezku wyciagnac i jakos bardziej klarownie to brzmi, moze dlatego ze posiada funkcje Void, ktora skutecznie filtruje szumy i inne zbedna zaklucacze. http://www.ibanez.co.jp/world/country/frame_poland.html Edytowane 22 Czerwca 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) w EX7 jest tez Metal Master co do MT-2 to kiedys był dobry, teraz jest dużo więcej ciekawszych przesterów przebijających ten efekcik sam kupowałem go pare lat temu, pamiętam wtedy był szał na tą kostke :-) takie próbki brzmieniowe to też wiadomo, że nie do końca nam zobrazują jak to zabrzmi tam podłączą gitarke za 10 patyków to ten efekt też inaczej gada ostatnio też szukam czegoś więcej w gitarze niż cieżki/ szybki riff i długa zapierdzielana solówka :-) dlatego wah-wah kupuje, duże też gram na overdriveie ostatnio hendrixa, morello, a z typowo spokojnych john butler (bardzo oryginalny strój CGCGCE) Edytowane 22 Czerwca 2006 przez PoGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Ja gram w kapeli na perkusji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 co do tego digitecha to moge sie akurat wypowiedziec i porownac bo "kumpel z fotki" z takim do mnie wpadl. IMO wole mojego Ibaneza SM7, tamten ma pare fajnych ustawien i ciezkich brzmien ale to samo moge na ibanezku wyciagnac i jakos bardziej klarownie to brzmi, moze dlatego ze posiada funkcje Void, ktora skutecznie filtruje szumy i inne zbedna zaklucacze.Ciekawe, trzeba by zobaczyć. Metal Master to wiadomo - ostre riffy, nikt normalny na czymś takim solówek nie będzie grał. Sam jestem zwolennikiem raczej łagodnych przesterów, w stylu standardowych w piecach Marshalla... Może Slayera się na tym nie ukręci, ale jest to o wiele bardziej elastyczne... Poza tym kostka to kostka, lampy to nigdy nie zastąpi. Może w warunkach domowych jest to ok, ale na koncertach taki MT2 nie znajdzie nigdzie miejsca, bo jego niedoskonałości słychać wyraźnie. Zresztą granie na porządnej pełnej lampie to coś zupełnie innego, i żaden efekt tego nie zastąpi. No ale nie każdy ma kase i warunki na takie granie B) Imo to z takich totalnych zaskończeń co do brzemiani i przesterów to piecyki Line6 Spider, efekty są zdumiewające, rozpiętość brzmień powala, i do domowego grania chyba ciężko coś lepszego znaleźć - w końcu sensowny Marshall nieco kosztuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...