pawelek Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Mam tak: /dev/hda1 - linux /dev/hdc1 -xp pro LILO w MBR hda i w mohde jeza WinXP nie chce sie wlaczyc za pomoca boot loadera LILO a gdy sam dysk z winxp podepne to jest git Nie che miec menu startowego z windowsa - wiem jak to zrobic, dziala, chce aby LILO bylo w stanie uruchomic dzidowskiego XP ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Jakieś szczegóły podasz? Pewnie trzeba poprawić boot.ini. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Po jaki gwint boot.ini, przeciez masz wszsytkie szczegoly, przeciez pisze wyraznie, ze chce uzywac LILO a nie windowsowego bootmanagera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 No i co z tego ze chce używać lilo. Lilo wywołuje program zapisany w sektorze startowym partycji podstawowej windowsa, ten program następnie uruchamia program startowy windowsnt ntldr a ten z kolei przetwarza boot.ini. Jeżeli gdy jest podpięty tylko dysk z windows to będzie działał. Jak podepnie inny dysk to moga zmieniac się ustawienia dysków i partycji i wpis w boot.ini bedzie nieprawidłowy. pawelek napisz więcej szczegółów czy to lilo nie ładuje windowsa czy windows wyswietla błedy i podaj konfiguracje lilo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelek Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Jest tak jak napisalem: jest linux na hda (primary master) winxp na hdc (secondary master) Na linuxowej 1 partycja bootowalna, zreszta z tym nie ma problemu. Podobnie Dysk z XP tez 1. partycja bootowalna. To co piszesz nabiera sensu, jak wiec ustawic aby XP ladowal sie zarowno gdy jest podpiety samodzielnie jak i gdy laduje go LILO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 18 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2004 spróbuj w Biosie zmienić kolejnośc botowania HDD, ja miałem ten sam problem i to podziałało. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TMiN Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 uruchom aktualizację linuxa do tej samej wersji...... z podpiętym dyskiem z wingrozą .... system linux sam stworzy nowe lilo........ bedziesz musiał jedynie wywalić z lilo startery z opisem old.... no chyba że ci to nie będzie porzeszkadzało to se mogą zostać....... operacja oktualizacji trwa góra 5 minut........ pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...