Skocz do zawartości
marcinek79

zwalnianie systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Hello. Pytanko. Przy przegrywaniu plików z jednego dysku na drugi (na dwóch różnych kablach) praktycznie cały system stoi. Nie jestem w stanie nic robic. Mam WinXP - DMA jest na pewno wlączone... Podobnie dzieje sie przy współpracy CDROMU z dyskiem. Moze cos w biosie? Gdzie mozna sciągnąć jakąś instrukcję biosów Awarda, Phoenics...? Moze ktoś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jestes pewien że dma jest włączone to sprawdz ile masz wolnego ramu podczas kopiowania. Xp potrafi wpakować czasem cały kopiowany plik do ramu wykorzystując cały zainstalowany w kompie ram i przez to w systemie nie mozna nic w tym czasie robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy oboje macie cpu used 100% ?? chodzi mi o panow z celkami , jesli tak to wina celka :) ja przy kopiowaniui ma cpu used chyba max z 15% w porywach a system chodiz wolnei jtroche to fakt ale logiczne ze dysk nagina z max speed i jak chcemy odpalic np przegladarke czy cos iunego w tym czasie to zajmie to naszemu dyskowi troche wiecej czasu niz zwykle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak np. słucham winampa i coś kopiuje wtenczas wiadomo - dysk zamula, a muzyka tnie niemiłosiernie

łuuuuuuuuuuu winamp ci tnie ?? no to masz lola kombinuj ze sterami do mobo i reszty ale obawiam sie ze to wina celerona :lol:

Ja u siebie odpalam kopiowanie np 10GB dancy z partycj na partcje , kompresje video, 3dmarka 2001 + 2003 :) + wyplanie cd+gra i winamp leci super plynnie no ale to jest athlon :)

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z partycji na partycje na jednym dysku czy z jednego na drugi dysk?(bo ja mam dwa odzielne dyski w kompie).

Jak kopiuje na tej samej partcji użycie proca 20%, tak samo z dyku na dysk a winamp nie zamula nic.

Dopiero przy instalowaniu jakiejś gry najczęściej mi strasznie przymula i kursor spowalnia.Ale też nie każdej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sluchajacie tych amdko maniakow ;))

nie, celek nie ma tu nic do rzeczy. Mam tu gdzies obok kompa z celkiem 2.1 GHz @ 2.9 (na default vcore!!!)

kopiowanie np. filmy z dysku na dysk, czy z partycji na partycje zwalnia wszystkie procesy na kompie, ale mozna wtedy spokojnie ogladac divxy, czy sluchac mp3 i pisac w wordzie itd.

nie ma mowy o zadnym scinaniu.

imho: wina lezy po stronie windowsa..... reinstal, a wczesniej format c: musi pomoc :)

najnowsze drivery moga polepszyc sprawe, ale napewno nie rozwiaza problema.

jeszcze sugerowalbym sprawdzic co z ramem sie dzieje i ew. zrobic przyspieszacza windowsa - pomysl zaczerpniety z [brzydkie określenie na linuksa]a, czyli zrobic sobie mala partycje, ktora sluzy jako swap i jest w FAT16. To tez daje kopa i nie smieci niczego procz siebie ;) pod warunkiem, ze wszytskie tempy sie tam skieruje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam się do problemu. Gdy kopiuje coś, użycie procesora mam 100%, kursor zaczyna zwalniać i kompletnie nic nieda się robić. Również mam XP.

Skoro masz złużycie CPU 100% to znaczy że nie masz włączonego DMA :!: a jak to zrobić to poszukaju na starym forum o sprzęcie tam było (troche trzeba było modować w rejestrze) tego troche. Ale w sumie sie opłacało bo gdy to zrobiłem to odrazu lepiej sie pracuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie a używacie Tweak -Xp Pro  :?:

A gdzie tu pisze że chodzi Ci o optymalizacje pamięci :?:

Takiego ciemniaka to jeszcze nie widziałem.Dołączona grafika

No Ja przynajmniej nienapisałem że jesteś ciemniakiem bo nie wogóle w tym topicu nie napisałeś że chodzi Ci o optymalizacje pamięci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi