Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 mozecie mi podac www z termometrami z wyswietlaczami lcd? nie mowie tu o 4maxie itd... Jakis np elektorniczny z gotowymi ukladami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 idx do najbliższego sklepu elektronicznego i tam możesz kupic gotowy termoemtr LCD, lub zestaw do składania. M.in firma jabel cos takiego oferuje, Lepij wygląda wmontownay w obudowe termometr z wyswietlaczem LED... http://www.jabel.com.pl/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 np zestaw J-51 (wyświtetlacz LED) http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_051s.htm z wyswietlaczem LCD http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_026s.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 u mnie w miescie jak wejdziesz do elektornicznego i zapytasz o termistor to gosc zglupieje bo nie bedzie wiedzial co to jest... moja wiedza elektorniczna jest raczej marna i wyregulowanie termometra napewno bylo by nad moje mozliwosci :))) dlatego szukam gotowych rozwiazan... juz patrze na powyzsze linki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Regulacja nie jest trudna, : [*]wkładasz czujnk do wody z lodem i regulujesz jednym potencjometrem(ustawiasz 0'C) [*]wkladasz czyujnik do wrzątku i regulujesz 2 potencjometrem(100'C) [*] czynnośc powtarzasz co najmniej 3 razy dla dokładnej regulacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 faktycznie nie jest skaplikowane... :) dzieki za rady... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 ja wlasnie jak mialem 10 lat, to se zlozylem takiego termometra, ale nie jabela (tej firmy qpilem wiele innych zestawooff)tylko nord electronic, ale nie wiem, czy to istnieje jeshcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Jedyny minus przy tych układach: "czujnik jest krzemowy" tak napisane w opisie, w rzeczywistości jest to tranzystor , którego nie wszędzie się wciśnie. Ja go miałem zamontowango pod prockiem (cel na przejsciówce), ale w przypadku jakby ktos chciąl wcisnąc go pod procka na płycie bez przejsciowki to może miec problem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinM Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Nord Elektronik istnieje http://www.nordelektronik.pl też robi termometry, w Toruniu można dostać ich zestawy w skelpach el. prowadzą też wysyłkę pozdrawiam MarcinM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 tak ale ten czujnik mozna zastąpić zwykłą malutką diodą krzemiwą np 1N4148 kosztuje koło 10 grosików a działa tak samo jak tranzystor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Cierpliwosci Panowie. Juz uruchomilem moja wyobraznie i zdolnosci manualne i za jakis miesiac bede mogl Wam zaoferowac stacje kontrolno-pomiarowa z wyswietlaczem LCD. 8xpomiar temperatury,8xkontrola obrotow wentylatora,8xodczyt obrotow wentylatora,kontrola obrotow w zaleznosci od temperatury,kontrola peltiera w celu unikniecia skraplania wody, timer do odmierzania czasu. Jajecznicy niestety nie zrobi :lol: Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Regulacja nie jest trudna, : [*]wkładasz czujnk do wody z lodem i regulujesz jednym potencjometrem(ustawiasz 0'C) [*]wkladasz czyujnik do wrzątku i regulujesz 2 potencjometrem(100'C) [*] czynnośc powtarzasz co najmniej 3 razy dla dokładnej regulacji Rolę termistora pełni dioda termiczna tylko że wkładając ją do wody zwierasz anodę z katodą i cały pomiar można odpisać na straty.... Wiem, że sugerują tą metode w instrukcji, ale jest ona nieskuteczna. Poza tym próbowałem złożyć taki zestaw i nie działa !!!! ( nie jestem jakimś matołem z tej dziedziny bo skończyłem 2 rok elektroniki - ale dałem jeszcze kumplowi do sprawdzenie i też nie może dojść do usterki - wyświetla dziwne wartości, a kalibracja nie skutkuje). Może jest ktoś z okolic Rybnika i zna się lepiej ode mnie - złożył i działa mu taki zestaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 ja wlasnie ten zlozylem wieq lat 10 :PPPPPPPPP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Regulacja nie jest trudna, : [*]wkładasz czujnk do wody z lodem i regulujesz jednym potencjometrem(ustawiasz 0'C) [*]wkladasz czyujnik do wrzątku i regulujesz 2 potencjometrem(100'C) [*] czynnośc powtarzasz co najmniej 3 razy dla dokładnej regulacji Rolę termistora pełni dioda termiczna tylko że wkładając ją do wody zwierasz anodę z katodą i cały pomiar można odpisać na straty.... Wiem, że sugerują tą metode w instrukcji, ale jest ona nieskuteczna. Poza tym próbowałem złożyć taki zestaw i nie działa !!!! ( nie jestem jakimś matołem z tej dziedziny bo skończyłem 2 rok elektroniki - ale dałem jeszcze kumplowi do sprawdzenie i też nie może dojść do usterki - wyświetla dziwne wartości, a kalibracja nie skutkuje). Może jest ktoś z okolic Rybnika i zna się lepiej ode mnie - złożył i działa mu taki zestaw. u mnie rurki termoqrczliwe zalatwily sprawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2002 Regulacja nie jest trudna, : [*]wkładasz czujnk do wody z lodem i regulujesz jednym potencjometrem(ustawiasz 0'C) [*]wkladasz czyujnik do wrzątku i regulujesz 2 potencjometrem(100'C) [*] czynnośc powtarzasz co najmniej 3 razy dla dokładnej regulacji Rolę termistora pełni dioda termiczna tylko że wkładając ją do wody zwierasz anodę z katodą i cały pomiar można odpisać na straty.... Wiem, że sugerują tą metode w instrukcji, ale jest ona nieskuteczna. Poza tym próbowałem złożyć taki zestaw i nie działa !!!! ( nie jestem jakimś matołem z tej dziedziny bo skończyłem 2 rok elektroniki - ale dałem jeszcze kumplowi do sprawdzenie i też nie może dojść do usterki - wyświetla dziwne wartości, a kalibracja nie skutkuje). Może jest ktoś z okolic Rybnika i zna się lepiej ode mnie - złożył i działa mu taki zestaw. chodzi mi o to wkladanie do wody owszem wynik bedzie calkowicie do d..y ale kto powiedzial ze diody nie mozna zalac , ( silikonem , distalem , poxipolem ) tak jak to jest w oryginalnych czujnikach :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burdzyk Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 ech a nie lepiej poszukac termometru w jakim sklepie agd albo castoramie :) ja w casto kupilem taki domowy 2 czujniki jeden na kablu 2m drugi w sroku ale go wydarlem na wierzch czujki zmienilem na taki jak sa w plytach abita cieniutkie ze mozna wsadzic miedzy proca a radiator (pod warunkiem ze sie nie ma shima of koz 8) ) jest fajny prostakatny kosztowal 45zeta miesci sie w zaslepce 5'25 a obok jeszcze panel z przelacznikami wentyli mam jak ktos chce to walne zdjecie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 ech a nie lepiej poszukac termometru w jakim sklepie agd albo castoramie :) ja w casto kupilem taki domowy 2 czujniki jeden na kablu 2m drugi w sroku ale go wydarlem na wierzch czujki zmienilem na taki jak sa w plytach abita cieniutkie ze mozna wsadzic miedzy proca a radiator (pod warunkiem ze sie nie ma shima of koz 8) ) jest fajny prostakatny kosztowal 45zeta miesci sie w zaslepce 5'25 a obok jeszcze panel z przelacznikami wentyli mam jak ktos chce to walne zdjecie :) ja chce zdjecie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burdzyk Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 hehe holman dla ciebie nie ma bo to widziales na oczka ale musisz przyznac ze patent z termometrem jest niezly 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 no jasne ze zajebisty ten patent:), termometr elektroniczny z lcd to niezly bajer, ale rzeczywiscie lepiej kupic np termometr samochodowy i wmonowac go, chyba ze ktos lubi ostre zabawy z elektronika, ale wtedy to proponuje juz samemu zrobic np. kolorowe lcd nie tylko podajace temperature ale i nne info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2002 Tylko do takiego LCD mozna raczej podpiac 1 czujnik. Chyba ze sa gdzies takie obslugujace kilka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokoloshe Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 ech a nie lepiej poszukac termometru w jakim sklepie agd albo castoramie :) ja w casto kupilem taki domowy 2 czujniki jeden na kablu 2m drugi w sroku ale go wydarlem na wierzch czujki zmienilem na taki jak sa w plytach abita cieniutkie ze mozna wsadzic miedzy proca a radiator (pod warunkiem ze sie nie ma shima of koz 8) ) jest fajny prostakatny kosztowal 45zeta miesci sie w zaslepce 5'25 a obok jeszcze panel z przelacznikami wentyli mam jak ktos chce to walne zdjecie :)a nie musiales nic robic zeby poprawnie podawal temperature z nowych termistorow, gdzie je dorwales? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burdzyk Opublikowano 11 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2002 ech a nie lepiej poszukac termometru w jakim sklepie agd albo castoramie :) ja w casto kupilem taki domowy 2 czujniki jeden na kablu 2m drugi w sroku ale go wydarlem na wierzch czujki zmienilem na taki jak sa w plytach abita cieniutkie ze mozna wsadzic miedzy proca a radiator (pod warunkiem ze sie nie ma shima of koz 8) ) jest fajny prostakatny kosztowal 45zeta miesci sie w zaslepce 5'25 a obok jeszcze panel z przelacznikami wentyli mam jak ktos chce to walne zdjecie :)a nie musiales nic robic zeby poprawnie podawal temperature z nowych termistorow, gdzie je dorwales? jeden mialem od plyty abita jeszcze z be6II a drugi taki sam kupilem na wge w wawie, ten co byl oryginal to byl termistor 10k Ohm zalany w plastiku a taki mozna w elektroniku kupic, blad pomiaru na pewno jest ale jeszcze jak mialem be6II to wsadzony miedzy proca a radiator pokazywal tyle samo co dioda termiczna z proca ale tylo przy stress bo idle zapodawal z 5st wiecej, jak podkleilem pod dysk to roznica tem miedzy smartem a czujka bylo z 1st czyli jakas tam granica bledu moze jak dorwe senfu to sprawdze na ile sciemnia ale mysle ze nie wiecej jak 1-2 st Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Regulacja nie jest trudna, : [*]wkładasz czujnk do wody z lodem i regulujesz jednym potencjometrem(ustawiasz 0'C) [*]wkladasz czyujnik do wrzątku i regulujesz 2 potencjometrem(100'C) [*] czynnośc powtarzasz co najmniej 3 razy dla dokładnej regulacji Rolę termistora pełni dioda termiczna tylko że wkładając ją do wody zwierasz anodę z katodą i cały pomiar można odpisać na straty.... Wiem, że sugerują tą metode w instrukcji, ale jest ona nieskuteczna. Poza tym próbowałem złożyć taki zestaw i nie działa !!!! ( nie jestem jakimś matołem z tej dziedziny bo skończyłem 2 rok elektroniki - ale dałem jeszcze kumplowi do sprawdzenie i też nie może dojść do usterki - wyświetla dziwne wartości, a kalibracja nie skutkuje). Może jest ktoś z okolic Rybnika i zna się lepiej ode mnie - złożył i działa mu taki zestaw. Taka regulacja u mnie dziąłała i termometr byl dokładnie wyskalowany, sprawdzałem z 2 innymi termometrami. Jeśli chodzi o ten układ z firmy jabel to on dział bo sam go zlozyłem a potem służyl on reed~XP !! Wyświtatlazc zamontowalem nie do płytki bezpośrednio, ale na kablach od "szmaty" od HDD a sam układ na dole obudowy przy przodzie tam gdzie wentylator wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e zimne powietrze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2002 Regulacja nie jest trudna, : [*]wkładasz czujnk do wody z lodem i regulujesz jednym potencjometrem(ustawiasz 0'C) [*]wkladasz czyujnik do wrzątku i regulujesz 2 potencjometrem(100'C) [*] czynnośc powtarzasz co najmniej 3 razy dla dokładnej regulacji Rolę termistora pełni dioda termiczna tylko że wkładając ją do wody zwierasz anodę z katodą i cały pomiar można odpisać na straty.... Wiem, że sugerują tą metode w instrukcji, ale jest ona nieskuteczna. Poza tym próbowałem złożyć taki zestaw i nie działa !!!! ( nie jestem jakimś matołem z tej dziedziny bo skończyłem 2 rok elektroniki - ale dałem jeszcze kumplowi do sprawdzenie i też nie może dojść do usterki - wyświetla dziwne wartości, a kalibracja nie skutkuje). Może jest ktoś z okolic Rybnika i zna się lepiej ode mnie - złożył i działa mu taki zestaw. Taka regulacja u mnie dziąłała i termometr byl dokładnie wyskalowany, sprawdzałem z 2 innymi termometrami. Jeśli chodzi o ten układ z firmy jabel to on dział bo sam go zlozyłem a potem służyl on reed~XP !! Wyświtatlazc zamontowalem nie do płytki bezpośrednio, ale na kablach od "szmaty" od HDD a sam układ na dole obudowy przy przodzie tam gdzie wentylator wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e zimne powietrze... Dokladnie, Andy odsprzedal mi tego termometra, dal sie spox wyskalowac ( :mrgreen ) i dzialal nawet pomimo zanuzenia tranzystorka w wodzie 8O (jak pisal Bruce : silikon itp, rulzz) Dziala do dzis, mam zamir dopiac mu jeszcze jeden lub 2 termistorki, zeby z wiecej miejsc monitorowac temp. BTW zajebiscie wyglada wieczorkiem, czerwone LEDy rulzz ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...