Skocz do zawartości
EdtheDuck

Wentylator na procesorze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam od jakiegos czasu Athlona 2000+ chłodzonego BOXowym wentylatorkiem. Wyje on jednak niemiłosiernie i postanowiłem w końcu go zmienić na coś innego. Jaki wiatraczek byście polecili?

reszta sprzętu to Soltek SL75FRN2-L zasilach to Chieftec 360-SF

myślałem o Thermaltake - Silent Bost, a może Spire Whisper Rock 4?

bo niestety Zalmann 7000Al nie zamontuje na tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylo mnostwo razy :/ kurde poszukaj :evil:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19889

Dzięki za odpowiedź

Przegladalem juz informacje na forum nt ww wentyli, jednak tak rózne są opinie. Jednak cięzke zdecydowac.

I sorki za zaśmiecanie forum, obiecuje poprawę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylo mnostwo razy :/ kurde poszukaj :evil:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19889

... to nie było złośliwe, ale jak się widzi n-ty raz ten sam temat, to... :evil:

Poszukaj coś o Zalmanie 7000Al/Cu. Jest wydajny i cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam Arctic Cooling Copper Silent 2 TC rev.2. cena przystepna, a przede wszystkim - ciiiiiichuuuuuuutki :)

z termisorkiem - obroty zalezne od temp.

Mialem go przez kilkanascie miesiecy, najpierw na XP2000+, potem na XP2500+ i rzeczywiscie bardzo byl milo cichy, ale nie chlodzil zbyt dobrze. Moze problem lezy w dosc chamsko na pierwszy i drugi rzut oka wygladajacym sposobie przymocowania miedzianej plytki do aluminiowej reszty radiatora. Do podkrecania bym go nie polecil - kolega mowil, ze jak puscil Bartona 2500+ przy oryginalnym, niepodwyzszonym napieciu na 3200+, przy tym coolerze w stresie temp. dochodzila do 65C 8O .

Co do Thermaltake Silentboost, tutaj troche o nim napisalem i dalem linka. Problem z tym coolerem polega na tym, ze wentylator jest glosniejszy znacznie, niz zapewnia producent. Chlodzi za to dobrze - ten sam kolega, co wyzej, zmienil swojego Arctica na Silentboosta wlasnie i podkrecil Bartona na 3400+ (nie wiem, czy podniosl napiecie jednakowoz...) i temp. w stresie podaje mu czujnik 44C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie testowalem go jeszcze pod tym wzgledem... ale to podobno ze wzgeldu na termisorek - ten sam coolerek tylko bez niego spisuje sie bardzo dobrze (oczywiscie w tym przedziale cenowym) - probowal ten kolega obejsc termisor?

ale to zalezy komu na czym bardziej zalezy :) w moim przypadku glownie liczy sie dla mnie cisza :)

EdtheDuck napisal, ze ten mu strasznie wyje, wiec polecilem najcichszy z tych "tanszych" :)

ps. tutaj test coolerkow na soceta -> http://pclab.pl/art7972.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam Arctic Cooling Copper Silent 2 TC rev.2. cena przystepna, a przede wszystkim - ciiiiiichuuuuuuutki :)

z termisorkiem - obroty zalezne od temp.

Chyba wezmę tego Arctica, albo poszukam wersji bez kontroli

temperaturki. Bo dobrze by bylo podkrecic troche mojego Athlona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wezmę tego Arctica, albo poszukam wersji bez kontroli

temperaturki. Bo dobrze by bylo podkrecic troche mojego Athlona

Bez czujnika temperatury byl poprzedni model, bez oznaczenia TC (u Arctica wszystkie modele, ktore maja czujnik, sa z dodatkiem TC), ktory zbieral z tego co wiem pozytywne recenzje za cicha i w miare skuteczna prace, ale nie wiem, czy da sie jeszcze kupic nowke. Jesli bys chcial nie miec czujnika przy Arcticu oryginalnie z nim, powinno dzialac odciecie diody termicznej i lutowanie kabelkow - mowie po murzynsku, bo sie na tym nie znam akurat, tylko slyszalem, ze tak sie robi. Jednak nic nie umiem powiedziec o glosnosci takiego rozwiazania, u mnie Arctic krecil sie na malych obrotach i byl cichy. Nigdy nie wszedl na wysokie wiec nie wiem, jak wtedy z dB.

Jeszcze o podkrecaniu przy Arcticu Copper 2 TC - u mnie zupelnie sie to nie powiodlo, tzn. udalo sie bez podnoszenia napiec dac na 11*190, ale nie do konca stabilnie - pojawialy sie czasem zwisy, a temperaturka byla ok. 55-60C w stresie. Podniesienie napiecia dawalo jeszcze gorsze zwisy. A przeciez wszyscy chcemy dobic chociaz do 3200+ :).

Oj szkoda, szkoda, ze ci sie Zalmanek nie zmiesci :).

probowal ten kolega obejsc termisor

Krotko powiem - nie :). Ale o dziwo przy 65C wszystko mu chodzilo stabilnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez czujnika rozniwez spokojnie mozna dostac w sklepach... przynajmniej we Wrocku nie ma z tym problemu :)

ale cana ta sama, wiec ja bym najpierw sprobowal z termisorkiem, a najwyzej bym go pozniej ominac probowal :) skoro proc jeszcze nie krecony, to po co na darmo tyle szumu produkowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez czujnika rozniwez spokojnie mozna dostac w sklepach... przynajmniej we Wrocku nie ma z tym problemu :)

ale cana ta sama, wiec ja bym najpierw sprobowal z termisorkiem, a najwyzej bym go pozniej ominac probowal :) skoro proc jeszcze nie krecony, to po co na darmo tyle szumu produkowac ;)

Racja, ten z regulacją obrotów wygląda na sporo cichszy. Choć na razie u mnie w Olsztynie nie znalazłem w żadnycm sklepie Arctica

Ale zawsze są sklepy on-line.

Wypatrzyłem jeszcze Glacial Techa Silent breeze 2, jest trochę droższy

~80 zł. Za to posiada ciekawszą wydajność i jest niestety głośniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi