moncisz Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Witam. Mam problem. Jakiś czas temu kupiłem na giełdzie pamięć Infineona 512 Mb/333 MHz. Sprawowała się bezproblemowo. Teraz sprzedaję ją na Allegro i otrzymałem e-mail od innego użytkownika Allegro, że pamięć którą sprzedaję jako 512, w rzeczywistości jest pamięcią 256. Tak przynajmniej wynika z oznaczeń na kości, które podałem w aukcji. Są to oznaczenia HYB25D25680OBT-6. Sprawdziłem na stronie Infineona i rzeczywiście, wg tych oznaczeń jest to pamięć 256 Mb. Kupiłem ją jako 512, zawsze działała jako 512 (tak pokazują płyty Abit NF7-S i Shuttle AK32 oraz wszelkie programy typu AIDA, Sandra, menadżer urządzeń Windowsa, etc.). Zgłupiałem. Jak to jest możliwe? To jaka jest w końcu ta pamięć? Czy mam prawo sprzedawać ją jako 512? Z czego wynikają te rozbieżności? Pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 hahah :/ ostro, nie slyszalem jeszcze o czyms takim :/ a moze ktos sie bawil przy tych pamieciach i "cos" zmienil... sprawdz jakims memtestem czy przechodzi caly test czy po 256 zwis :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Może najnormalniej w świecie ktoś się pomylił i walnął złą nalepkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 12 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2004 ee... pewnie ruscy wymyslili jak odblokowac te dodatkowe potoczki... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 14 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2004 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_M Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Witam. Mam problem. Jakiś czas temu kupiłem na giełdzie pamięć Infineona 512 Mb/333 MHz. Sprawowała się bezproblemowo. Teraz sprzedaję ją na Allegro i otrzymałem e-mail od innego użytkownika Allegro, że pamięć którą sprzedaję jako 512, w rzeczywistości jest pamięcią 256. Tak przynajmniej wynika z oznaczeń na kości, które podałem w aukcji. Są to oznaczenia HYB25D25680OBT-6. Sprawdziłem na stronie Infineona i rzeczywiście, wg tych oznaczeń jest to pamięć 256 Mb. Kupiłem ją jako 512, zawsze działała jako 512 (tak pokazują płyty Abit NF7-S i Shuttle AK32 oraz wszelkie programy typu AIDA, Sandra, menadżer urządzeń Windowsa, etc.). Zgłupiałem. Jak to jest możliwe? To jaka jest w końcu ta pamięć? Czy mam prawo sprzedawać ją jako 512? Z czego wynikają te rozbieżności? Pomocy! Wszystko jest dobrze. :D Zajrzałem na stronę Infineon'a i po chwili zamieszania zrozumiałem, że przecież to (HYB25D25680OBT-6) są dane pojedyńczych kości pamięci (po angielsku "die", "DDR Components"). Do tego to są Megabity: "256Mbit Double Data Rate", a nie bajty. Czyli taka kostka 256Mbitów, o wyprowadzeniu 66 pinowym ("Industry-standard 66-pin TSOP-II"), ma 32 MegaBajty. I teraz, kilka takich kostek składa się na moduł pamięci DDR, który wtyka się w slot. Mam na nadzieję, że jasno to ujałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_M Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 I jeszcze link do specyfikacji tego chipu pamieci w pdf: http://www.infineon.com/cmc_upload/documen...6M_D14_V1.1.pdf oraz stronka www: http://www.infineon.com/cgi/ecrm.dll/ecrm/...9&cat_oid=-8005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...