Skocz do zawartości
FREDY KRUGER

Zamias napięcia 5V jest 4.17V , czy to groźne?????????

Rekomendowane odpowiedzi

Z takim napieciem ja bym usunal wszystko z komputerka i kupil nowy zasilacz zanim ci cos poleci :) Pewnie masz codegena - w podpisie nie masz zasilacza... Na twojej mobo CPU idzie z 5V wiec pewnie Ci bedzie sie restartowal zawieszal i takie tam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdż na początku napięcia miernikiem gdyż wyniki z biosu itp. można sobie o kant obić. U mnie np. napięcia wyglądają tak

Odczyt Aida32 Miernik

CPU Voltage 1.9V 1.82-1.84V 1.79-1.82V

DIMM Voltage 2.8V 2.88V 2.96-2.98V

Chipset Voltage 1.7V ---------- 1.68-1.7V

+3.3V Voltage 3.28-3.3V 3.39-3.42V

+5V Voltage 4.97-5V 5.16-5.20V

+12V Voltage 11.67-11.73V 11.99-12.11V

Zavader czemu ty zawsze piszesz aby napisąć byle co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli w BIOSIE ma odczyty 4.17 to znaczy ze miernik moze mu pokazac gora tylko 0.3 V wiecej // mniej wiec TAK CZY INACZEJ jest zle...

A to ze miernikiem trzeba mierzyc to jest chyba wiadome, nie?

ps. TY mu i tak nie pomogles bo napisales tylko swoje napiecia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli w BIOSIE ma odczyty 4.17 to znaczy ze miernik moze mu pokazac gora tylko 0.3 V wiecej // mniej wiec TAK CZY INACZEJ jest zle...

A to ze miernikiem trzeba mierzyc to jest chyba wiadome, nie?

ps. TY mu i tak nie pomogles bo napisales tylko swoje napiecia ;]

skąd taki wniosek może czujniki na płycie szklak trafił i tak pokazują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz kupował nowy zasilacz  to niesugeruj się magią cyferek (codegen 400W) tylko weź coś markowego (chieftec, antec / 360W powinien starczyć).

W pełni się zgadzam. Ale nawet wsród jednej marki są wyłomy...

Mialem w testach Anteca 300W (aktywne pfc) i 350(pasywne) i ten "słabszy" nie tylko charakteryzował się mniejszymi wahaniami napięć ale i znosił duużo większe obiciążenia... Mogę go porównać do chiefteca z podpisu... Miałem też w łapach HuntKey'a 400W - serdecznie odradzam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam stary do puki nie napiszesz jakie masz wyniki z miernika to nie ma co sie zajmowac tobą bo jak byś zyczywiscie miał tyle to w najgorszym przypadkku by ci sie pare zeczy spaliło lepeij jak by ci sie tylko nie odpalał a z duzym szczesciem to moze by ci sie wieszał restartował w takcie łądowania windy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam stary do puki nie napiszesz jakie masz wyniki z miernika to nie ma co sie zajmowac tobą  bo jak byś zyczywiscie miał tyle to w najgorszym przypadkku by ci sie  pare zeczy spaliło lepeij jak by ci sie tylko nie odpalał a z duzym szczesciem to moze by ci sie wieszał restartował w takcie łądowania windy

Najpierw musiałby się spalić zasilacz i zniszczyć podzespoły niekontrolowanym prądem... BO od zbyt niskiego napięcia się jeszcze nic nie spaliło... No chyba że ma wiatraczki do linii 5V podłączone i mu się coś przegrzeje :P

Faktem jest, że dziwi mnie, iż w ogóle komp mu stabilnie działa...

Gdzie podłączyć miernik? wtyczka molex(do HDD)

+12V żołty i obudowa

+5V czerwony i obudowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec 360watt PFC DUAL FAN.......moze tesh byc MODECOM 300W GT ale to jest 250GTV fortona chyba...:)

qrwa 300gt to jest 300gt fortrona :lol: :lol: kto to wymyslil takie bzdury lol? a polecam ci taki jak moj 350gtf 162zl kosztuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest możliwe że płyta źle steruje napięciami??? :)

przestan juz pytac, tylko zmierz miernikiem 5v i, wogle to napisz z kad masz te 4.17v to z biosu ? moze jakis programik ktory nie dziala dobrze z Twoja plyta.....

btw plyta raczej zle nie steruje napieciami, komp by CI sie wieszal notorycznie.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolacze sie do tematu

powie mi ktos czym rozni sie aktywny pfc od pasywanego pfc?? wiem, ze moj modecom ma passiv pfc(to chyba zle), nie dokonca kumam o co w tym chodzi, jak ktos mi objasni to bede wielce wdzieczny

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z odczytu biosy tez u mnie nie ma szalu. jakies 5v = 4,16, 12 v to ponad 13v a 3,3 v mam cos kolo 3 v. Zbieram na nowy zasilacz :P. Ten skok 12 v moze byc przyczyna ze dalem inny wentyltor w zasilacu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie pokazuje 11.55 podlaczone mam nagrywarka,nagrywarka dvd dysk ,2 wentyle w programie do epoxa pokazuje 11.612 /11.55 czasem dysk wylancza sie i nastepuje rest kompa dobry zasilacz ale chyba nie do konca mysle ze to wina zasilki. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko natury technicznej, bo nie do końca jarzę. Zasiłka "noname manufactured" może być do bani i trzeba sprawdzić napiątka. O.K. A jak sie ma coś takiego: Chieftec HPC-420-302-DF to trzeba sprawdzać ? Czy przyjmuje się że ta zasiłka jest markowa i nie trzeba ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To te płyty gigabyte tak juz chyba mają [zawyżają temperatury i źle pokazują +5 V] ja przy +5 V mam 4,27 dla 3,3 i 12 jest ok ale 5 zawsze 4,27 tylko programik dołączony do płyty [EasyTune] pokazuje 5,08 ale to raczej nie jest realne bo nigdy ta wartość sie nie zmienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ja zadam pyatnko.. Zasilka taka jak w opisie FEEL 300Watt

mam napięcia takie.. Program Asus dobrze mierzy, bo sprawdzałem miernikiem.

Dołączona grafika

Czy to nie jest źle?

Proc Kręcony 11*180Mhz

pamięć 333 na 361Mhz.. w opisie szczegóły.. te napięcia są dobre?

Komp od tygodnia bez reseta, niczego, non stop działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi