Skocz do zawartości
Dawka

[płyta główna] Epox 8K9AI czy ECS KT600-A ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar w najbliższym czasie kupić którąś z tych płyt głównych co podałem w tytule topicu, Epox'a 8K9AI lub ECS KT600-A ? I własnie nie wiem na którą sie zdecydować. Może ktoś mi doradzi ? i napisze dlaczego akurat tą? z góry bardzo dziękuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

a do czego to ma byc  

jak do o/c to Epox lepszy

A co to dokładniej to o/c ? sorka ale jestem dosyć początkujący :?

a co do płyty to będzie działała z nastepującą konfiguracją:

Duron 1,4 Ghz

GeForce 2Ti 64mb

128DDRAM

(wymieniłem te ważniejsze rzeczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

..., Epox'a 8K9AI ...

a jak juz bedziesz kupowal to na 99% zaproponuja Tobie zebys wzial w zastepstwie Epox 8K9A7I na KT400A :P

no chyba ze maja duze zapasy tych na KT400 :P

a O/C to do OverClocking = podkrecanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej rzeczywiście dopłacić te 30 zł do 8KRAI, bo jeżeli wymienisz pamięci, to fsb 220mhz bez szkody dla dysku jest do osiągnięcia.(w biosie można 250 ustawić, ale wtedy za duże taktowanie pci aż 42mhz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam epoxa 9k9ai

jedyna bolączka występuje w najnowszym biosie :AC loss auto restart. Są do wyboru opcje "auto" lub "on". Trochę to denerwujące bo jak zanika napięcie w sieci a kompa masz wyłączonego to sam ci się włączy. Jak masz listwe to przezyjesz. Albo przerzucić się na wcześniejszy bios, bo tam już była opcja "off"

sam chipset jest dosyć wolny i możesz sobie timingi najlepsze poustawiać i tak w testach porównawczych słabo ta płyta wypada (ja zamykam stawkę PC2700 na Kingstonie :( )

to jedyne moje uwagi na temat epoxa

płyta jest stabilna, polecam jeśli masz do wzięcia np. używkę za dobrą cenę, inaczej rzeczywiście lepiej dopłacić i brać jak tam koledzy polecają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz coś zmieniać w kompie to zmień tak żeby była na dłużej. Zainwestuj te kilka dodatkowych złotych do 8KRAI, sam mam tą płytę i przyznam że jest dość dobra. KT 600 obsługuje wszystkie dostępne procesory na socket A, pamięci ddr 400 i sata. Płyta jest tania i ma całkiem przyzwoite możliwości o/c. Wybór i kasa należy do Ciebie, my robimy tylko o co nas prosiłeś czyli doradzamy! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...