Skocz do zawartości
liechmaster

jakie plany intela?

Rekomendowane odpowiedzi

o tak, ale całkiem niezle mu idzie, jeszcze jakies 7 tygodni i kuniec

masz cierpliwość. ja bym wymiękł :lol:

Czego sie nie robi dla pieniędzy :)

Chyba pora skończyć te dyskusje o pamieciach bo nas na tym topicu nie chcą, kurde jacy ludzie potrafią być niegościnni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozkreci sie jak napiszesz cos na temat :)

a off topic to na oslej laczce prosze :D:D

i nie bede sie powtarzal tylko czekam na ewnetualne posty na TEMAT :D

okej, okej, bez nerwów, właśnie proponowałem kolegom cobyśmy sobie zarzucili inny topic gdzie indziej, żeby tobie nie przeszkadzać i nie śmiecić.

Poza tym wydaje mi sie ze już sie dowiedziałeś to co miałeś sie dowiedzieć. Wiec spokojnie, przepraszam ze sie wpiepszyłem :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np :D

zato problem jest ciagle otwarty :(

bo do wczoraj bylem przekonany co do kupna intela

ale dzis wszystko sie zj*****lo przez post liska

jezeli intel ma pociagnac tylko do 3giga na 478 to ja sie nie pcham w taki interes.

problem w tym ze jak nikt nic nie powie (mili panowie z intela) to trzeba czekac az do wydania tego procka 3.06 i wtedy sie wszystko wyjasni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to Lisek jest Twoim guru? To co on napisze to jest swiete?

Z TwojePC:

Chyba ktoś niedokładnie tłumaczył tą francuską plotkę. To nie chodzi o nowe gniazdo ale nowe revision aktualnych płyt które nie pociągną nowych procków ... co z resztą dla klienta na jedno wychodzi :-))) No prawie bo w nowszych płytach pójdą starsze procki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nie chodzi mi o to ze slycham sie liska lub jest moim guru

(napislem przeciez ze przez jakas francuska mede skad post pochodzil wiec czytaj doklanie)

a czytalem komentarze na twojepc tylko ze narazie wiecej jest opini ze zmania bedzie niz ze jej nie bedzie :D

ja francuza nie znam wiec ci tego nie przetlumacze :D i nie powiem co tam dokladnie jest napisane moze ktos zna i przetlumaczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto co sie pokazalo na x-bit labs:

http://www.xbitlabs.com/news/story.html?id=1029817412

czyli jednak chyba szykuje sie zmiana plyty(moze nie tyle co socketa )

szkoda tylko ze intel nie podal nic na temat obslugi tego hyper costam :D

w chipach sisa i via (mnie i tak interesuje ten pierwszy..)

a oto maly cyctat dla tych co sie lenia :) :

"It is quite naturally that apart from BIOS, the technology also needs to be supported by the core-logic of your mainboard. Unfortunately, not all the chipset are able to utilise this new feature. Intel informed us that only motherboards based the following core-logic devices will support HyperThreading:

i845GV;

i845GE;

i845PE;

i845G B-Step;

Springdale family;

For the i850E and i845E special BIOS update will be needed.

It is quite sad to tell, but those, who have older i845D or even a shiny new i845G powered motherboard and want to upgrade to the newer CPU, will have to buy a new platform. Frankly speaking, all, who now have a typical board will need to upgrade it anyway, as Intel had asked motherboard makers to redesign their products because 3.06GHz CPUs may dissipate up to 82W of heat (see this news-story)."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto co sie pokazalo na x-bit labs:

http://www.xbitlabs.com/news/story.html?id=1029817412

czyli jednak chyba szykuje sie zmiana plyty(moze nie tyle co socketa )

szkoda tylko ze intel nie podal nic na temat obslugi tego hyper costam :D

w chipach sisa i via (mnie i tak interesuje ten pierwszy..)

a oto maly cyctat dla tych co sie lenia :) :

"It is quite naturally that apart from BIOS, the technology also needs to be supported by the core-logic of your mainboard. Unfortunately, not all the chipset are able to utilise this new feature. Intel informed us that only motherboards based the following core-logic devices will support HyperThreading:

i845GV;

i845GE;  

i845PE;  

i845G B-Step;  

Springdale family;  

For the i850E and i845E special BIOS update will be needed.  

It is quite sad to tell, but those, who have older i845D or even a shiny new i845G powered motherboard and want to upgrade to the newer CPU, will have to buy a new platform. Frankly speaking, all, who now have a typical board will need to upgrade it anyway, as Intel had asked motherboard makers to redesign their products because 3.06GHz CPUs may dissipate up to 82W of heat (see this news-story)."

Bardzo typowe zachowanie intela... s478 i tak już długo jest na rynku. W praktyce jak ktoś podkręci procka, to aby coś znaczącego wycisnąć ze swojego kompa będzie musiał wymienć płytę. Ja czytałem też że problemem będzie odprowadzanie ciepła, któe w s478 jest projektowane na max 80W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np :D

zato problem jest ciagle otwarty :(

bo do wczoraj bylem przekonany co do kupna intela

ale dzis wszystko sie zj*****lo przez post liska

jezeli intel ma pociagnac tylko do 3giga na 478 to ja sie nie pcham w taki interes.

problem w tym ze jak nikt nic nie powie (mili panowie z intela) to trzeba czekac az do wydania tego procka 3.06 i wtedy sie wszystko wyjasni

Po pierwsze milo mi ale nie nazywam sie Lisek.

Po drugie co twierdzi zrodlo oryginalne:

"En effet, j'ai récemment reçu un document interne à Intel que je ne peux publier ici qui indique que ces processeurs seront différents. En effet, la puissance dissipée sera de 82 W pour ces Northwood FMB2 (contre 64 W pour les Northwood FMB1). "

Co pozwole sobie przetlumaczyc na polski gdyz nei sadze zeby w wersji orginalnej duzo osob mialo z tego pozytek:

Nie dawno otrzymałem wewnętrzny dokument Intela, tkórego nie moge tutaj opublikować który wskazuje ze te procesory ( w domysle Northwood A i B i nowe powyzej 3 GHz) będą się różnić. W wyniku tego (tych zmian) nowe Northwoody FMB2 bedą wydzielać do 82 W ciepła w przeciwieństwie do 64 W FMB1"

Dalej na tej samej stronie mozemy przeczytac ze Intel planuje wymienic dotychczasowe chipsety na i845GV i PV do konca roku. Wiec jesli nie nowa podstawka to przynajmniej nowy chipset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug xbitlabs

http://www.xbitlabs.com/news/story.html?id=1030088174

msi wypuszcza nowa plytke dla tych "nowych" p4 (powyzej 3ghz +hyper Threading )

jest ona na nowym sisie 648 a gniazdo jest to samo! (czyli s478)

data premiery jeszcze nie znana ale trzeba poczekac kolo miesiaca :)

skoro msi robi plytke to znaczy ze zmiany socka nie bedzie :)

teraz ciekawe jest czy intel planuje zmiane socka po przejsciu na 0.9mikrona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...