Skocz do zawartości
Olek

Jak sprwdzic i czym twardy dysk????

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi w ręce dysk maxtor 40G i czy sprwdzić reszte parametrów przede wszytkim ile ma obrotów 7200 czy 5400

A dysk ma dziwne anomalnie nie che na nim zainstalowa csystem xp ani serwer 2003 podczas kopiowania plków komputer się zwiesza :-(

Po podłaczeniue go pod innyc system i kopiowania plików nastepuje to samo staje kopiowanie wpenym momencie ratuje jedynie alt+cctrl+del

Jak przestestowac czy ten dysk jen sprawny

Formatowanie szybkie ntfs przechodzi bez problemu spwdzanie scandiskiem tak samo

Dysk podłaczałem pod slave i master na raida i pod ata 100

Doradzcie co to moze powodowac takie zwisy jak je usunąc i czy upenic sie na 100% czy dysk jet uwalony czy sprwny

Dzieki wszytkim z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kiedys podobny problem. Dysk wieszal sie przy instalacji XP i ME. Tylko 98 dzilalo poprawnie. Scany dysku, nic nie pomogly. A ze dysk byl juz po gwarancji zrobilem mu low format. Wszystko w tedy jak reka odjol. Dzialalo bez zarzutu. Dysk jednak pozniej doznal mechanicznego uszkodzenia i zostal zmieniony. Ale to na marginesie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z robić z czymś takim:

Dysk SeagateU5 40Gb komp go widzi w biosie (RAID), partycje można zrobić, program do testoow dysku pokazooje zero błędoow - ale za skarby świata nie da sie go niczym sformatować ?!

• Czego jush proobowałem:

[*]Prooba przywracania MBR (instalatorem WinXP i programem ktoorego nazwy jush nie pamiętam)

[*]Skanowanie oprogramowaniem Seagate SeaTold (żadnych erroroow)

[*]Partycje w fdisku FAT32 - formatowanie z dyskietki startowej Win98 nie powiodło się.

[*]Formatowanie Windowsowskie FAT32 nie powiodło się (system mam na Barracudzie)

[*]Partycje instalatorem Win2k3Server NTFS - formatowanie nie powiodło się.

[*]Foratowanie Windowsowskie NTFS - nie powiodło się.

Ogoolnie robiłem zawsze jedną partycje - zawierającą cały dostepny obszar na dysku - a formatowanie za każdym razem przebiega prawidłowo do ~20% potem dysk "żęzi" i pasek postępu stoi w miejcu i po około 15 minutach wywala info "Nie można sformatować tego dysku." Jestem załamany Dane ktoore tam były nie były ważne, ale zaczyna mi jush brakować miejsca :( Chciałbym odzyskać chociaż część powierzchni dysku :?

PS.

Mam Win2k3Server więc PM8 odpada proobowałem u qmpla, partycje robi elegancko i sformatować się ich nie da... :cry:

PS2.

Dysk po gwarancji, podpięty przez kontrolera RAID, sprawdzałem kilka roożnych taśm :?

Wszelkie sugestie/pomysły mile widziane... 8)

Z goory dzięki i pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję spróbować programikiem clearhdd (uwaga tylko pod DOS).

Składnia clearhdd X - gdzie X to NUMER! dysku (najbezpieczniej podpiąć tylko felerny dysk pod kompa i odpalić z dyskietki). Powodzenia. (uwaga progs czyści dysk do żywego) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi