Skocz do zawartości
Paszczu

Problem z zainstalowaniem Win XP

Rekomendowane odpowiedzi

Zobowiązałem się zainstalować sąsiadowi Wina XP (sąsiad nie bardzo kumaty w komputerach) - kupił sobie nowy dysk WD 80 GB 2MB cache. Problem jest w tym że po kazdej instalacji pojawia się czarny ekran z migającym kursorem(ew. zamiast tego jest sieczka z literek na ekranie). Pojawia się to już po zainstalowaniu wszystkiego - pokazuje się pulpit, i jest ok do pierwszego restartu. Po restarcie win już nie chce się podnieść. Konfig sąsiada to P III 500 MHz, jakaś płyta na Via Apollo Pro, 256 SDRAM, GF4MX 440, siakiś modem na PCI i Vibra na ISA.

Czytałem o problemch z zainstalowaniem XP przy mx-ach, dlatego wymieniłem na czas instalacji kartę na swoją - nic to nie dało. Zakładałem od nowa partycje, zarówno na Fat32 jak i na NTFS, niestety to również nie pomaga. Wcześniej miał Win98 (też ja stawiałem) i chodził bez zarzutu - tyle że na starym dysku (Fujitsu 17GB). Oczywiście nowy dysk jest prawidłowo wykrywany w biosie i widziany w windowsie. Trochę już systemów w życiu postawiłem ale na tym się po prostu wyłożyłem. Aha, za każdym razem po instalacji muszę ten dysk wyjąć, sformatować pierwszą partycję u siebie i dopiero instalować na nim system - inaczej po prostu komputer nie chce się bootować z CD-ka tylko staruje z dysku (efekty jak wyżej). Będę wdzięczny za wszelkie rady (głupio już mi, bo morduję się z tym cały dzień).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam szansy włączyć awaryjnego. Kolejno wykrywa dysk, napędy, potem dosłownie mignie lapka od HD i już wisi. Teraz właśnie zwiesił się na tej 'tabelce - ramce' która pokazuje informacje na temat systemu napędy, procesor, przerwania itp z tym że jest wyświetlona tylko w części (po kilka znaków w różnych częściach ekranu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że możesz mieć rację z tym kontrolerem - na starym Fujitsu z W98 nagle zaczęło brakować piku Himem.sys. Spróbuję zainstalować tego XP-ka u siebie na komputerze a potem podłączyć go do tamtego.

Update: .............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz jeszcze jak jest przestawiona zwora na HDD, kiedys mialem podobnie i okazalo sie ze tasma byla na master a HDD na slave i za kazdym wlaczeniem sie restartowal :) jakas schiza a po przelozeniu zworeczki nagle rusza bez problemowo :)

Ach te Windowsy, ciekawe czym nas jeszcze zaskocza :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz jeszcze jak jest przestawiona zwora na HDD, kiedys mialem podobnie i okazalo sie ze tasma byla na master a HDD na slave i za kazdym wlaczeniem sie restartowal :) jakas schiza a po przelozeniu zworeczki nagle rusza bez problemowo :)

Ach te Windowsy, ciekawe czym nas jeszcze zaskocza  :wink:

chlopie co ty gadasz , przeciez ti jest obojetnie gdzie podlaczysz dysk ( o ile chodzi o ide )

a co do topicu to mi to smierdzi padem jednej z tasm , zle ustawiomymi zworkami , albo w najgorszym razie padem glownego kanalu ide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już ktoś to odkopał to powiem że po wymianie grafiki na inną - też GF 4 MX(stara sypała kropkami po ekranie) WinXp instaluje się normalnie :) Niewiarygodne, ale prawdziwe :) Jednak to by było za łatwo - teraz po instalacji detonatorów w menadżerze urządzeń przy k. graficznej pojawia się wykrzyknik "Nie można włączyć urządzenia - kod 10" - coś w tym stylu. Może macie jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi