Paszczu Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Zobowiązałem się zainstalować sąsiadowi Wina XP (sąsiad nie bardzo kumaty w komputerach) - kupił sobie nowy dysk WD 80 GB 2MB cache. Problem jest w tym że po kazdej instalacji pojawia się czarny ekran z migającym kursorem(ew. zamiast tego jest sieczka z literek na ekranie). Pojawia się to już po zainstalowaniu wszystkiego - pokazuje się pulpit, i jest ok do pierwszego restartu. Po restarcie win już nie chce się podnieść. Konfig sąsiada to P III 500 MHz, jakaś płyta na Via Apollo Pro, 256 SDRAM, GF4MX 440, siakiś modem na PCI i Vibra na ISA. Czytałem o problemch z zainstalowaniem XP przy mx-ach, dlatego wymieniłem na czas instalacji kartę na swoją - nic to nie dało. Zakładałem od nowa partycje, zarówno na Fat32 jak i na NTFS, niestety to również nie pomaga. Wcześniej miał Win98 (też ja stawiałem) i chodził bez zarzutu - tyle że na starym dysku (Fujitsu 17GB). Oczywiście nowy dysk jest prawidłowo wykrywany w biosie i widziany w windowsie. Trochę już systemów w życiu postawiłem ale na tym się po prostu wyłożyłem. Aha, za każdym razem po instalacji muszę ten dysk wyjąć, sformatować pierwszą partycję u siebie i dopiero instalować na nim system - inaczej po prostu komputer nie chce się bootować z CD-ka tylko staruje z dysku (efekty jak wyżej). Będę wdzięczny za wszelkie rady (głupio już mi, bo morduję się z tym cały dzień). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GibONik Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Może spróbuj sobie załatwić inną kompilacje Windy Xp. Moze płyta jest zwalona i ma niektóre pliki uszkodzone. Radze wymienić płytkę z WIN XP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Jadę na tej 'zwalonej kompilacji' już od prawie roku u siebie. Na paru innych komputerach również się sprawdziła :oops: (sorry moderzy - takie życie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Tryb awaryjny wstaje czy też nie chce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Nie mam szansy włączyć awaryjnego. Kolejno wykrywa dysk, napędy, potem dosłownie mignie lapka od HD i już wisi. Teraz właśnie zwiesił się na tej 'tabelce - ramce' która pokazuje informacje na temat systemu napędy, procesor, przerwania itp z tym że jest wyświetlona tylko w części (po kilka znaków w różnych częściach ekranu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 To nie ciekawie wygląda bo objawy wskazują na jakiś problem z HDD lub kontrolerem. Ewentualnie uszkodzenie bootsektora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Obawiam się że możesz mieć rację z tym kontrolerem - na starym Fujitsu z W98 nagle zaczęło brakować piku Himem.sys. Spróbuję zainstalować tego XP-ka u siebie na komputerze a potem podłączyć go do tamtego. Update: ............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 Wyciągam temat - pod stary dysk podpiałem CD-ka jako slave'a i system (Win 98) wstał normalnie - bez niego zatrzymuje się na Himem.sys. O co tu chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordmiron Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 zobacz jeszcze jak jest przestawiona zwora na HDD, kiedys mialem podobnie i okazalo sie ze tasma byla na master a HDD na slave i za kazdym wlaczeniem sie restartowal :) jakas schiza a po przelozeniu zworeczki nagle rusza bez problemowo :) Ach te Windowsy, ciekawe czym nas jeszcze zaskocza :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 zobacz jeszcze jak jest przestawiona zwora na HDD, kiedys mialem podobnie i okazalo sie ze tasma byla na master a HDD na slave i za kazdym wlaczeniem sie restartowal :) jakas schiza a po przelozeniu zworeczki nagle rusza bez problemowo :) Ach te Windowsy, ciekawe czym nas jeszcze zaskocza :wink: chlopie co ty gadasz , przeciez ti jest obojetnie gdzie podlaczysz dysk ( o ile chodzi o ide ) a co do topicu to mi to smierdzi padem jednej z tasm , zle ustawiomymi zworkami , albo w najgorszym razie padem glownego kanalu ide Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Jak już ktoś to odkopał to powiem że po wymianie grafiki na inną - też GF 4 MX(stara sypała kropkami po ekranie) WinXp instaluje się normalnie :) Niewiarygodne, ale prawdziwe :) Jednak to by było za łatwo - teraz po instalacji detonatorów w menadżerze urządzeń przy k. graficznej pojawia się wykrzyknik "Nie można włączyć urządzenia - kod 10" - coś w tym stylu. Może macie jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 w biosie przypisz karcie ( bardziej slotowi agp ) przerwanie irq , powinno byc mniejwiecej cos takiego jak asaign iqr for agp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Thnx Pietia - pomogło 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Thnx Pietia - pomogło 8) spox 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...