Skocz do zawartości
b165

Jaka CICHA plyta na nforce2 ze wskazaniem na FSB200Mhz?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat calkiem smiesznie wyglada, ale jak dla mnie sprawa powazna.

Przy wodnym chlodzeniu slychac calkiem dobrze jak to niektore plyty piszcza (sprawa juz byla poruszana). U mnie pisk srednio meczaczy. Procek jaki mam to AthlonXP1700+ puszczony na FSB166. Jak sie pusci na 200Mhz to pisk jest juz calkiem powazny.

Mam plyte Gigabyte. Na sklep.komputronik czytalem, iz podobnie jest na MSI K7N2-L chyba (zreszta na KT3V na KT333 tez delikatny pisk bylo slychac). Sprawa jest o tyle smieszna, ze pisk jest zalezny od obciazenia procka - ale nie o tym "poszcze".

Po tym lekko przydlugim wstepie chcialem konkretnie zapytac ludzi co maja wodne chlodzenie/sa wyczuleni na punkcie ciszy:

jakie macie plyty glowne na nforce2 z dualddr, z ktorych jestescie zadowoleni (sa ciche), a procki chodza na fsb200? :)

Nie wiem czy nie za duzo tych warunkow, ale moze pomozecie :)

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam epoxa 8rda i chodzil na fsb200 jak byla woda i piszczenia nie zauwazylem. zreszto jestem wyczulony na pukcie halasu a pisk to juz zupelnie mnie wpienia i nie zauwazylem piszczenia na zadnej mobo, ktora mialem w lapkach. moze piszczy zasilacz lub cos podobnego :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhm :) Przyjalem. Tak tylko chcialbym zapytac:

1) to ta? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5164 Jak tak to jak mam rozumiec, ze macie FSB200 (efektywne 400) a w opisie 400 nie ma? :)

2) nie ma z nia jakis problemow z BIOSem? Ze wyrzuca co jakis czas przy POSTcie cos o nieudanym O/C i trzeba wejsc do BIOSu i wyjsc?

3) solidne bydle? Pytam, bo mialem Epoxa 8rda3i i fajna byla, ale padla po dwoch tygodniach :| Wymienilem na 7N400-L i jest bardzo fajna, stabilna i solidna, ale popiskuje :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojej od 6mcy nie moge zabic a probowalem na rozne sposoby.

fsb 200 nie mam, bo te sztuka chce chodzic tylko na mnoznikach 12 i 12.5 a di teo potrzebuje zalmana 7000a lub WC, pierwsze sprzedane a drugie jest w koncowej fazie kompletowania. poza tym proc juz chce przy 2400mhz napiecie rzedu 1.95V co w poloczeniu z FX'em jest juz dla fortrona za duzym wyzwaniem.

i dlatego jest jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) to ta? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5164 Jak tak to jak mam rozumiec, ze macie FSB200 (efektywne 400) a w opisie 400 nie ma?

Tamte informacje są dawno nieaktualne. Aktualnie sprzedawane 8rda+ od rev2.0 (chyba od tej a na pewno od rev2.1) są na chipsecie nForce2 Ultra400, który oficjalnie wspiera fsb400.

Z biosem żadnych problemów. Jak za bardzo coś podkręce to clear cmos i wszystko jest git.

Poza tym jest jeszcze mały radiatorek na SB (który zresztą i tak zamieniłem na Zalmana :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zamiar kupic plyte glowna epoxa 8rda3+ ale po tym co przeczytalem zaczelem sie zastanawiac czy warto.

moze dolozyc 80 zl i kupic gigabajta o takim samym wyposazeniu

co radzicie kupic epoxa czy gigabajta?

na epoxa mam juz teraz a na gigabajta bede musial dozbierac. ok 2-3 tygodnie.

piski mnie nie bardzo interesuja poniewaz mam jakies 10 wiatrakow i wszystko chodzi jak server HP.(suszarka).

a ja siedze w sluchawkach od pily lancuchowej :)

poprostu teksanska masakra pila mechaniczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...