Zulik Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 no czesc ! mam taki problem z moim sąsiadem ze koleś sobie oglada filmy ktore ja mam udostępnione w sieci bez ściągnięcia ich na swój dysk !! siec sklada sie z 7 komputerów + linux rozdzielajacy internet SDI ale udostepnienie plikow odbywa sie bez udzialu linuksa ! czy mozna jakos tak ograniczyc dostep by koles nie mogl odpalac filmow z mojego dysku ? niech sobie baran przegra i ze swojego puszcza ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Skoro je ogląda to tylko przez otoczenie sieciowe. Najprościej wyłącz to a udostępniaj pliki przez FTP - nie będzie mógł już tak robić. Polecam Serv-U FTP http://www.serv-u.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Wydaje mi się że można prościej - jeżeli masz NTFS wystarczy nadać uprawnienia do plików - nie jestem pewny ale wydaje mie się że powinien mieć tylko odczyt a nie wykonanie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Oszusz mu wilgoc w chalupie :lol: ( napalmem najlepiej ) :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Wydaje mi się że można prościej - jeżeli masz NTFS wystarczy nadać uprawnienia do plików - nie jestem pewny ale wydaje mie się że powinien mieć tylko odczyt a nie wykonanie ... No ale skoro ma odczyt to i tak obejrzy :) - bo "wykonanie" jest co najwyżej playera (i to po stronie sąsiada) :). FTP jest wygodnym rozwiązaniem i o wiele lepiej sprawującym się od otoczenia sieciowego MS. PS. BTW - SDI na 7 osób - hmm :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Zulik Miałem podobne problemy, jak Ty, i rozwiązałem je tak, jak poleca Ci P_i_t_t. Również użyłem Serv-U FTP. Możesz wybrać, kto z sieci może się do Ciebie logować (login+password), ustalać max prędkość transferu (upload&download), udostępniać każdemu co innego etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Jesli masz w2k/xp to wejdz w udostepnione udzialy, i gdy koles zaczyna ogladac to mu break :> po kilklu wywałkach odpusci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Jesli masz w2k/xp to wejdz w udostepnione udzialy, i gdy koles zaczyna ogladac to mu break :> po kilklu wywałkach odpusci Toś wymyślił :lol: - nie ma to jak łopatologia i ciągłe kontrolowanie co się dzieje :P . Chyba niektórzy lubią sobie życie utrudniać, ehh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Poszukaj programu Netlimiter i przykrec sasiadowi kurka :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Poszukaj programu Netlimiter i przykrec sasiadowi kurka :twisted: to sie nie sprawdzi :P ale za to ten programik sprawdza sie w bt, dc i kazaa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Poszukaj programu Netlimiter i przykrec sasiadowi kurka :twisted: Program ten jest ok, ale do kontroli innych np Serv-U :). Nie wiem czemu pomysł z FTP nie podoba się ? :? . IMHO jest to najwygodniejsze rozwiązanie, w pełni konfigurowalne i pewne. Ale jak ktoś woli inny sposób - phiiii - jego sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Jesli masz w2k/xp to wejdz w udostepnione udzialy, i gdy koles zaczyna ogladac to mu break :> po kilklu wywałkach odpusci Toś wymyślił :lol: - nie ma to jak łopatologia i ciągłe kontrolowanie co się dzieje :P . Chyba niektórzy lubią sobie życie utrudniać, ehh. Odpusc. Podalem to jako polsrodek, a nie jako glowna propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Odpusc. Podalem to jako polsrodek, a nie jako glowna propozycje. No offence - każdy robi jak chce i potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 A próbowałeś się do niego przejść i porozmawiać na ten temat? Może to i banalne, ale tak chyba będzie najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...