Skocz do zawartości
Zulik

upierdliwy sąsiad

Rekomendowane odpowiedzi

no czesc !

mam taki problem z moim sąsiadem

ze koleś sobie oglada filmy ktore ja mam udostępnione w sieci bez ściągnięcia ich na swój dysk !!

siec sklada sie z 7 komputerów + linux rozdzielajacy internet SDI

ale udostepnienie plikow odbywa sie bez udzialu linuksa !

czy mozna jakos tak ograniczyc dostep by koles nie mogl odpalac filmow z mojego dysku ?

niech sobie baran przegra i ze swojego puszcza !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że można prościej - jeżeli masz NTFS wystarczy nadać uprawnienia do plików - nie jestem pewny ale wydaje mie się że powinien mieć tylko odczyt a nie wykonanie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że można prościej - jeżeli masz NTFS wystarczy nadać uprawnienia do plików - nie jestem pewny ale wydaje mie się że powinien mieć tylko odczyt a nie wykonanie ...

No ale skoro ma odczyt to i tak obejrzy :) - bo "wykonanie" jest co najwyżej playera (i to po stronie sąsiada) :).

FTP jest wygodnym rozwiązaniem i o wiele lepiej sprawującym się od otoczenia sieciowego MS.

PS. BTW - SDI na 7 osób - hmm :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zulik

Miałem podobne problemy, jak Ty, i rozwiązałem je tak, jak poleca Ci P_i_t_t. Również użyłem Serv-U FTP. Możesz wybrać, kto z sieci może się do Ciebie logować (login+password), ustalać max prędkość transferu (upload&download), udostępniać każdemu co innego etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz w2k/xp to wejdz w udostepnione udzialy, i gdy koles zaczyna ogladac to mu break :> po kilklu wywałkach odpusci

Toś wymyślił :lol: - nie ma to jak łopatologia i ciągłe kontrolowanie co się dzieje :P . Chyba niektórzy lubią sobie życie utrudniać, ehh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj programu Netlimiter i przykrec sasiadowi kurka  :twisted:

Program ten jest ok, ale do kontroli innych np Serv-U :).

Nie wiem czemu pomysł z FTP nie podoba się ? :? .

IMHO jest to najwygodniejsze rozwiązanie, w pełni konfigurowalne i pewne.

Ale jak ktoś woli inny sposób - phiiii - jego sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz w2k/xp to wejdz w udostepnione udzialy, i gdy koles zaczyna ogladac to mu break :> po kilklu wywałkach odpusci

Toś wymyślił :lol: - nie ma to jak łopatologia i ciągłe kontrolowanie co się dzieje :P . Chyba niektórzy lubią sobie życie utrudniać, ehh.

Odpusc. Podalem to jako polsrodek, a nie jako glowna propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi