Skocz do zawartości
jakac

czy jest sens zmiany SDR na DDR

Rekomendowane odpowiedzi

To pytanie głównie dla posiadaczy płyt obsługujących 2 standardy pamięci. Czy przyniosło to wam jakiekolwiek korzyści, bo ja słyszałem że to są granice 10%. :?:

Aaatam, różnica nie będzie jakaś wielka - przynajmniej nie taka jakiej się spodziewasz. Chyba że jesteś wiernym fanem numerologii i innych pierdółek a dodatkowe 10 punktów w 3Dmarku Cie podnieca :) Mimo wszystko wziąłbym płytke z DDR'ami lub SDR/DDR (np. ASUS A7A266-E na ALi Magik1 C) ale tylko dlatego że prędzej lub później SDRy zostaną całkowicie wypchnięte z rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jasne że tak, ale różnice będą widzialne bardziej przy prockach @133 (szczególnie Athlony XP) oraz przy płytach z chipsetem KT266A.

Heh, firma kobian posiada takie cudo w ofercie KT266A+SDR/DDR+(gigantyczna zworka), kto widział wie o czym ja mówie ;p

http://www.kobian.com/pr_mb_km266fdsmx.html

tu można ten wynalazek podziwiać :) ale niestety nie ma zdjęcia i to jest akurat płyta mATX, łeeee nie lubie jak producenci zostają z tyłu ze swoimi stronami internetowymi. Ta płyta jest w sprzedaży od 3 miechów.

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie warto zmieniać płyty na taką pod DDR skoto co pare miesięcy wychodzą szybsze DDR i nowe płyty pod nie.

Trzeba poczekać aż się to ustabilizuje, a SDR znikną ze sklepu.

Jeżeli masz płytę obsługującą SDR/ DDR to opłaca się zamienić, ale tylko tanim kosztem, nie warto przepłacać, zwłaszcza, że płyta pewnie obsługuje tylko najwolniejsze DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja duzej roznicy nie widze pomiedzy DDR a SDR. Mialem Abit KT7A. Mam MSI KT333 i wogole nie widze zmian. Takze nie zmieniaj chyba ze masz komu opylic swoja stara plyte za przystepna cene. Do gier i tak sie liczy naprawde tylko karta graficzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie.

Trymajcie mnie bo zaraz. je.......

Ktoś napisał że do Gier najważniejsza jest Grafa.

Chcecie docenić ddr-y, zajmijcie się czymś innym. (UD, Seti@home).

W grach zwykły SD-R wam wystarczy.

Ja wybrałem DDR-y tylko ze względu na częstotliwości taktowania i możliwość kręcenia. Poczekajcie na AMD Hamer-a czy Intel Itanium i na double DDR-y to poczujecie różnice. Jak była przesiadka z krótkich SIM-ów na długie mało kto czuł różnice. A różnica FP i EDO.

Przy bazach danych może to ma sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw policz ile bedziesz musial doplacic do takiej wymiany... ja juz bylem bliski przejscia na DDR'y, ale okazalo sie, ze musialbym doplacic ok. 350zl do zestawu na DDR'ach... i zrezygnowalem... za duzy wydatek za maly wzrost wydajnosci (mialem w domu zestaw na probe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wpakuję najleprze Ramy, jakie się tylko da do mojej płyty DDR 333-400. Na razie szkoda kasy......

PS. Widzieliście test na www.tomshardware.com -test dyków na Serial ATA 150. Okazuje się, że 0( zero) sensu na razie się w to pchać- taka sama(=- 1-2% różnicy szybkości) w porównaniu do ATA 133-100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sadzicie ze do gier to tylko grafa to sie mylicie.

W 3dMarku2001 po zmianie magistrali (i taktowania ramu) z 266cas2 na 344cas2.5 i zachowaniu czestotliwosci proca (zmniejszylem mnoznik), ilosc punktow wzrosla mi z ok. 4700 do 5700. To chyba duzo, no nie?

Wiec jak masz mozliwosc zmiany to zmieniaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: nie nawidzę 3D-Marków. Ludzie!! Wy macie na serio zchizmę z tym :x 8O 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem różnica pomiędzy SDRAM a DDR są niezauważalne gołym okiem (może w testach)- a jeżeli chodzi o Seti to głównie odczułem różnicę przy zmianie proca- obecnie D1000@D1200 WinXP liczy próbkę poniżej 5 godzin, przy Millenim było o godzinkę dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nawidzę 3D-Marków. Ludzie!! Wy macie na serio zchizmę z tym

A co, moze lepiej jakis benchmark pod dos'a???

Bez grafiki ... w trybie tekstowym najlepiej.

Jak uwazasz ze ten jest lipny to napisz lepszy 8)

Jakby taka była możliwość, to bym z chęcią potestował w UT 2003 build 927- super grafa na max detalach, a się nie tnie.

a co do 3D-Marków- bez komentarza :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...