Skocz do zawartości
Fatboyx

Koflikty IRQ i restarty nimi powodowane

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas windows pokazuje mi swoje niebieskie oblicze z komunikatem

IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL

Przyjrzałem się tym przerwaniom i rzeczywiście jest kilka konfliktów, problem w tym, że nie mogę zmienić żadnych przerwań we właściwościach systemu.

Pytanie: Czy takie konflikty są OK?? Czy da się jakoś zmienić IRQ urządzeń w komputerze??

Dodam, że mam kilka IRQ wolnych wiec mógłbym je jakoś sprawiedliwie rozdzielić pomiędzy urządzenia.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Biosie powinieneś mieć taką opcje (niestety nie pamiętam jak się nazywa) ale coś z IRQ. I właśnie ta opcja ci przełącza przerwania z >15 (chyba) poniżej 15<. I wtedy tylko reinstall systemu i powinno działać. Jak będe wiedział więcej to napisze. Poszukaj w BIOSIE odpowiedniej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje cos takiego, jak wspoldzielenie przerwan i fakt, ze kilka urzadzen korzysta z jednego przerwania, nie musi byc powodem twojego problemu.

Przede wszystkim jesli nie masz, to zainstaluj SP1.

Jesli nie masz, wgraj nowy BIOS do plyty glownej.

Sprawdz pamieci...

Bardzo prawdowopodobne rozwiazanie: wylacz w BIOS'ie zintegrowana karte sieciowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi