Skocz do zawartości
johan

Zalman + inny wentyl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do użytkowników Zalmana 7000. Czy zakładał ktoś na niego jakiś inny wentyl i jakie to dało efekty? Zastanawiam się czy założenie jakiegoś wiatraczka np. typu Delta 5000 obr/min znacznie obniżyło by temperaturę.

W przypadku coolera ThermalRight Sp-97 wraz ze wzrostem prędkości obrotowej wiatraka temp. znacznie spada.

Nie zależy mi na ciszy, ale na wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak juz sporo czasu kombinuje i poszukuje wiatraka tez co by tam wszedł i robił podmych zedu moich 2 delt 60mm bo widze jakiego daje to kopa na 6000 a na 7000 to by był cooler terro i wc by musialo byc na prawde niezłe zeby to słchodzić lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak juz sporo czasu kombinuje i poszukuje wiatraka tez co by tam wszedł i robił podmych zedu moich 2 delt 60mm bo widze jakiego daje to kopa na 6000 a na 7000 to by był cooler terro i wc by musialo byc na prawde niezłe zeby to słchodzić lepiej

A jakiej firmy masz te wentyle na nim? i jak z cisza hehe :D bo ten w zestawie zalmana to kpina wcale nie jest cichy :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

A ja mam zalmana 7000 AlCu ze standardowym wiatraczkiem na jednym kompie a na drugim cooler tracera podobnej wielkości taki ze "złotym wierzchem" - oczywiście chodzi o kolor , ten Tracer strasznie hałasował. wkurzyłem się i wyjołem standardowy wentylator i założyłem sunona 92x92 na łożysku kulkowym. puściłem go na jakieś 9V. Jest cicho i w bezpośrednim porównaniu bije zalmana jeśli chodzi o temperaturkę o 3-4 stopnie (założyłem na ten sam proc). I tak sam cooler tracer-a kosztuje 49zł wiatrak 25-30 zł więc za 80zł super coolerek. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wydobylem takiego wypasnego blowera z suszarki do wlosow ale niestety sie nie miesci :( . przydal by sie jakis taki terminator zeby z 10 000 rpm mial :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ten Tracer strasznie hałasował. wkurzyłem się i wyjołem standardowy wentylator i założyłem sunona 92x92 na łożysku kulkowym.

Czy na trzcerze wentyl orig. to 80x80??

Jeśli tak to jak założyłeś 92x92. Kupiłeś gdzieś przelotke, czy sam zrobiłeś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ten Tracer strasznie hałasował. wkurzyłem się i wyjołem standardowy wentylator i założyłem sunona 92x92 na łożysku kulkowym.

Czy na trzcerze wentyl orig. to 80x80??

Jeśli tak to jak założyłeś 92x92. Kupiłeś gdzieś przelotke, czy sam zrobiłeś??

Tam był jakiś dziwny 70x70 i mieścił się w środku coolera ja założyłem 92x92 na zewnątrz (wygląda to fajnie) i przykręciłęm grila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wymienilem wentylator w Zalmanie 7000 na Panaflo FBA09A12L1A (dane techniczne), niestety nie ma on pomiaru obrotow. Po zdjeciu wiatraka Zalmana, na dolnej naklejce znalazlem jego symbol i producenta - RDH9025B XINRUILIAN. Wpisalem to w google i znalazlem ta strone http://www.xinruilian.com/product/dc/new/9.../92x92.5x25.htm.

Wynika z niej ze Zalman robi halas rzedu 35.22 dB i przy 2800 obr/min wytwarza przeplyw powietrza 34 cfm. Nie wiem skad Zalman wziol poziom halasu 25 dB przy ustawieniu HIGH w swoim collerze, mozliwe ze jest to spowodowane wycieciem ramki i troche nizszymi obrotami (2400 obr/min) ale zapewne owocuje to nizszym przeplywem.

Panaflo przy zasilaniu 12 V ma obroty 2100 na minute ale wytwarza przeplyw powietrza 42.7 cfm (spowodowane to jest zapewne lopatkami o wiekszej powierzchni) i wytwarza halas rzedu 27 dB (w wersji orginalnej, bez wycinania ramki).

Nie sprawdzalem cooler w komputerze, ale po podlaczeniu go do zasilacza wyraznie slychac roznice w pracy. Przy minimalnym ustawieniu FanMate obydwa wiatraki sa prawie nieslyszalne, po ustawieniu na MAX, Zalman zaczyna juz wyraznie halasowac a Panaflo zaczyna byc dopiero slyszalny, wlasciwie to slychac tylko szum powierza przeplywajacego pomiedzy blaszkami coolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi