Skocz do zawartości
makaronek

Sterowniki myszy razer boomslang zamiast logitecha-tutorial

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem podzielic sie z Wami sposobem na zainstalowanie sterow od myszy razera dla logitechow mx (wszystkie modele). Korzysci takiej zamiany sa nastepujace:

-sterowniki logitecha sa niedopracowane

-przy sterownikach razera eliminujemy akceleracje myszy w XP, ktora mimo wylaczania jej w setupie logitecha i tak byla w aplikacjach i jedynie posiadacze myszek MS mogli ja wylaczyc bo microsoft zawarl poprawke w sterownikach dla swej myszy

-sterowniki do boomslang mniej obciazaja procesor i pamiec

-sterowniki do boomslang maja duzo lepszy program do obslugi myszek

*naprawde widac wyrazna poprawe komfortu w grach fpp (testowalem na ukochanym CS po dzisiejszym updacie steama)

no wiec zaczynamy :)

1.odinstalowujemy sterowniki logitecha

2.sciagamy sterowniki do razer boomslang

stad:

http://www.razerzone.com/drivers/drvr2012.exe

3.odpalamy instalacje sterownikow do razera

4.nie przejmujemy sie ze kaza nam podlaczac myszke - wciskamy DALEJ

5.teraz troche przerobek..:

a) odnajdujemy plik c:program fileskarnarazerdriverrazer.inf

B) otwieramy edycje tego pliku i wpisujemy w "dziale" [karna.mfg] odpowiednio do myszki

dla logitech mouseman optical:

[Karna.Mfg]

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_05E3&PID_000B

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_05E3&PID_FE00

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C012

dla logitech mx500:

[Karna.Mfg]

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C025

dla logitech mx300:

[Karna.Mfg]

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C024

dla logitech mx310:

[Karna.Mfg]

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C01B

c)zapisujemy zmiany...

6. otwieramy managera urzadzen i znajdujemy w nim myszke (powinno byc napisane mysz zgodna z HID jako ze odinstalowalismy juz drivery logitecha)

a) bierzemy na to prawym przyciskiem i "aktualizuj sterownik"

B) olewamy gatesa i jego podpowiedzi ze on wie lepiej i wybieramy ze sami decydujemy gdzie sa stery, wciskamy Z DYSKU

c)wybieramy wczesniej zmieniony plik "razer.inf" jako zrodlo informacji o sprzecie

d)powinno nam sie pokazac cos w rodzaju "karna mouse" - wybieramy ją

e)ruchy myszki powinny znaczaco zwolnic, bez paniki, pozniej sie ustawi dobrze

7.restart kompa

8...have fun :) - aha, info dla wszystkich - dodatkowe boczne przyciski musza byc ustawione w dziale BUTTONS panelu razera jako windows2000 bodajze bo inaczej nie dzialaja,jeszcze to testuje :)

9.pokombinujcie z sensitivity razera i sensitivity w cs, kombincji jest z tysiac wiec kazdy znajdzie cos dla siebie..ja mialem wczesniej sensitivity w cs 1.01, ale po tej instalce zmienilem na 1.8 bo bardzo zwalnia ale precyzja naprawde wgniata...jak zakupie nowa podkladke (func) to zmniejsze pewnie jako ze pewniej sie trzyma drogi :)

pozdrowienia i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wielkie dzieki za pomysl

niestety mi sie nie udaje mam mysz Cordless Click! Plus Optical Mouse

te stery mi sie nie instaluja moze to wina 2003 musze instalowac http://downloads.razerzone.com/drivers/200...00/razer_en.exe

mam z kolei klopot z tym infem zmianiam go i biore dodaj recznie sprzet i pisze ze nie w min informacji o szprzecie. Co robic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wielkie dzieki za pomysl

niestety mi sie nie udaje mam mysz Cordless Click! Plus Optical Mouse

te stery mi sie nie instaluja moze to wina 2003 musze instalowac http://downloads.razerzone.com/drivers/200...00/razer_en.exe

mam z kolei klopot z tym infem zmianiam go i biore dodaj recznie sprzet i pisze ze nie w min informacji o szprzecie. Co robic ??

dla Twojej mychy w pliku "razer.inf" sprobuj dopisac:

[Karna.Mfg]

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C01A

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C501

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C506

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C702

powinno dzialac na tych sterownikach co podalem, chociaz prawde mowiac nie bardzo wiem jak jest z cordlessami bo razer jest przewodowy wiec nie wiem co ze sterami do tych nadajnikow (?) do nich w ogole trzeba sterownika ? sprawdze wieczorem gdyby nie dzialalo co z bezprzewodowymi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeden problem. Przy satrcie systemu kursor myszy jest spowolniony w stosunku do ustawien, ustawienia bocznych guzikow nie dzialaja. Musze wejsc w panel daj aply i wszytko dziala

ale bez tego jest lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeden problem. Przy satrcie systemu kursor myszy jest spowolniony w stosunku do ustawien, ustawienia bocznych guzikow nie dzialaja. Musze wejsc w panel daj aply i wszytko dziala

ale bez tego jest lipa

hmmm..u mnie jest wszystko ok :/ wrecz do tego stopnia ze jak odinstalowalem stare sterowniki razera i zainstalowalem te nowe to mialem wszystkie ustawienia swoje a niby wyczyscilo rejestr :) zobacz czy po restarcie masz "razertra.exe" w procesach, jesli nie sprobuj dodac do autostartu

2.zeby zainstalowac nowe drivery razera trzeba najpierw odinstalowac stare a u mnie nie dawalo rady - sposob jest taki ze jeszcze raz trzeba zainstalowac stare (wersje 2) razery a pozniej je odinstalowac bo najwidoczniej sprawdzaja zawartosc razer.inf przy deinstalacji. dopiero po tym zabiegu mozna zainstalowac 3.03 (inaczej wywala zeby usunac stary drv)

3.procedura dokladnie taka sama jak w przypadku starych

4.ja nie widze wielkiej roznicy - ruchy myszki dostaly maly przyrost antyaliasingu (;])i smooooth :D

5.nadal nie wiem co z cordlessami - nie instalowalem nigdy myszki bez kabla, jak wyglada ich sterownik ? to jest sterownik tego nadajnika czy nadajnika i myszki jednoczesnie ? czy tylko myszki ? do cordlessow sa te same sterowniki co do innych logitechow wiec ktores ustawienie tego PnP ID musi pasowac - sprobujcie jeszcze sprawdzic w ten sposob:

-uruchomcie regedit

-sciezka - HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft ->windows ->currentversion ->reinstals - i teraz poszukajcie 000x - w ktoryms z tych kluczy jest opis instalacji sterow i tam jest takie cos jak "deviceinstanceIds" - zobaczcie jakie jest PnP id Waszego logitecha jako ze mouseware zostawilo tam ta informacje (chyba) - u mnie to wyglada tak:

USBVID_046D&PID_C01B5&25B52BC4&0&1

liczy sie z tego tylko "USBVID_046D&PID_C01B" a w zasadzie sama koncowka tego - to c01b oznacza mx310 :))

pozniej w razer.inf odpowiednio wpisuje ta koncowke:

%Karna.DeviceDesc0% = razerusb, HIDVID_046D&PID_C01B

i wtedy jak instaluje nowy sprzet znajduje mi gdzies w glebii mojej myszki ze ona tez jest c01b, a te stery to obsluguja ;)) ufff...sprobujcie i powiedzcie czy dziala, jak nie to jeszcze poszukam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha jest jeszcze jedna wazna sprawa - sensitivity w setupie razera - MUSOWO : 10 - bo inaczej nie bedziecie mieli maxymalnej dpi....boomslang ma jakies kosmiczne dpi wiec dlatego dali ta regulacje ale 800 dpi to nie jest kosmiczne, tymbardziej ze w emiksach jest wytwarzane programowo bo sprzetowo ta myszka jest 400 dpi tak samo jak explorer 3.0, odswiezanie ma tylko lepsze...wiec pamietajcie ustawic na 10 a dopiero pozniej w grach regulujcie.CHeck-it - a na jakim sensitivity grales w cs przed instalacja tych sterownikow ? ja na 1.01 i bylo i tak za duze a teraz mam 1.8 i straaaasznie wolne, ale pro tak graja wiec tez musze jak tylko bede mial lepsza podkladke zmniejsze spowrotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie wiem jak wy ale zdaje mi sie, ze jakas roznica jest ale.. no wlasnie ale nie wiem jakby to nazwac. jakby myszka zaczela mi dokladniej chodzic. a mam logitech optical tego za 70 dych. gram w troche w q3 i po pol godzinny testowaniu niemoge dobrac sobie swoich ustawien. zauwazylem tez, ze jakos gozej idzie mi z raila :/ potestuje jeszcze kilka dni i dam znac co i jak. a jak narazie testy. aha i wczesniej jezdzilem na sterownikach zawartych w systemie winXP prof sp1 z fixem na accela takim jaki byl w win98.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm prawde mowiac nie gralem nigdy w q3 - mysle ze tam jednak gra sie na wyzszym sensitivity i nie recze ze moze byc lepiej...ale potestuj, najgorsze jest to ze do dzisiaj nie znalazlem programu ktory mi okresli jakie mam dpi obecnie przetwarzane przez myszke :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm prawde mowiac nie gralem nigdy w q3 - mysle ze tam jednak gra sie na wyzszym sensitivity i nie recze ze moze byc lepiej...ale potestuj, najgorsze jest to ze do dzisiaj nie znalazlem programu ktory mi okresli jakie mam dpi obecnie przetwarzane przez myszke :/

no w q3 to sie gra tez nie niskim sensie, tylko ze w tedy czeba sobie wspomoc troche accelem i wlasnie przez to mi sie tak jakos wydaje, ze jakby ten accel jakos przymuliscie chodzil. ale testuje dalej. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, tylko ze w tedy czeba sobie wspomoc troche accelem i wlasnie przez to mi sie tak jakos wydaje, ze jakby ten accel jakos przymuliscie chodzil. ale testuje dalej. :D

rotfl - to czego kazdy gracz cs boi sie jak ognia, kazdy z Q poszukuje :DDDDD prawde mowiac nie myslalem nigdy jak WLACZYC accel myszy bo mi sie zaraz przypominaja czasy jak trzeba bylo zwolnic dobre 486dx66 do 33Mhz bo klocki za szybko spadaly w tetrisie :DDDDDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten driver wymaga myszy na USB, czy też można go przerobić żeby działał z myszką ps/2?? Zainstalowałem na A4 kulkowej PS/2 i przestała działać :lol: , mimo że driver się załadował...

zapomnialem dodac ze powyzszy sposob instalacji tych razerow na logitechu wymyslili gracze UT dawno temu a w czasach obecnych zostal on "odswiezony" przez mojego znajomego gracza Q3 i CL'a klanu "blow" - dickobrazz'a.Pytalem go i stwierdzil ze dziala tylko do myszek podlaczonych do USB...ale ma sprawdzic co z innymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i po dluzszych testach jednak wyrzucilem razery. dawniej jezdzilem, na sterownikach dostarczanych z windowsem xp i bylo wsio good. na tych razerach, tez bylo spox, tylko w q3 jakos dziwnie sie tak gralo, jakby myszka sie z deka slizgala- nie wiem jak to inaczej opisac. mialem wrocic do wndowsowych sterow, ale tak jeszcze zainstalowalem mw9.79 z ciekawosci i jakos najlepiej mi sie sie gra. dawniejsze wersje nie chodzily tak dobrze (wyjatek 9.73) jednak teraz znowu stawiam na mw i mam nadzieje, ze tak zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi