Skocz do zawartości
mały

RADEON 8500 i nie działające gry

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z następującymi grami na radku 8500 (win98 se,catalyst 2.2):

- colin 2.0 - nie uruchamia się (jest podobno jakiś sposób z modyfikacją ustawień i włączeniem drugiego ekranu);

- rayman 2 - uruchamia się ale nie ma tekstur,teksty są rozmyte i nieczytelne (bardzo mi na tym zależy kupiłem gierke dzieciakowi a tu klapa);

- soul reaver 2 - efekt podobny do tego jak w rayman 2 tylko obraz jednokolorowy (podobno należy zmodyfikować jakiś klucz w rejestrze tylko jaki?).

Czy ktoś jest mi w stanie coś doradzić?Błagam tylko nie wysyłajcie mnie na jakieś zagraniczne forum bo niestety z anglika to jestem noga.Z góry dzięki.

PS.Czy znacie jeszcze jakieś gierki które nie dzialają na radeonie 8500?

dużo tego jest?-bo troche się załamałem tymi problemami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze slysze??!! wydaje mi sie ze to nie jest wina karty albo jej sterownika ja dzialam pod xp i wszystko mi chodzi nawet gta bez zadnych patchy !! niewiem co jest z tym 98se ale moze cos pominoles instalujac caly ten soft hmm mi colin bardzo czesto sie wykrzaczal przez sterownik ac97 (dzwiek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze slysze??!! wydaje mi sie ze to nie jest wina karty albo jej sterownika ja dzialam pod xp i wszystko mi chodzi nawet gta bez zadnych patchy !! niewiem co jest z tym 98se ale moze cos pominoles instalujac caly ten soft hmm mi colin bardzo czesto sie wykrzaczal przez sterownik ac97 (dzwiek)

Działa Ci Colin 2.0 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmien stery na najnowsze to powinno wyeliminowac czesc bledow

sterowniki mam najnowsze (catalyst 2.2)

-problemy dalej występują z colinem 2.0-na windzie 98se nie da sie go uruchomic,co ciekawe podobno pod xp działa (ma ktoś xp i może mi to potwierdzić?),

-jeśli ktoś jest ciekaw jak wygląda rayman 2 na radku 8500 to zapodaję linka:

http://rage3d.com/board/showthread.php?thr...ighlight=rayman

-co do solu ravera 2 to problem rozwiązany-patrz trzecia odpowiedz modyfikacja rejestru

http://rage3d.com/board/showthread.php?thr...ght=soul+reaver

Jeśli komuś udało się uruchomić colina 2.0 albo raymana 2 pod jakimkolwiek windowsem to proszę o kontakt lub odpowiedz na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety na pewno jest to wina karty albo sterownika(ac97 mam wyłączony,uzywam audgy) nawet na stronie ati podają co zrobić żeby colina uruchomić:

http://www.ati.com/support/infobase/3988.html

ale albo coś żle robię albo to kit bo dalej nie działa pod win98se

ps.udało się komuś wprowadzić ten powyższy trick w życie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Radeonie 8500 Colin 2.0 chodzi bez problemu i super płynnie przy ustawieniach na max. Mam Windows XP. 

Mam Radeona Gigabyte i nie dział V-tuner (ten od podkręcania) może ktoś miał podobny problem?

To potwierdza to co słyszałem ze colin2 nie działa tylko pod 98 se.Jeśli chodzi o v-tuner to co się dzieje?-nie uruchamia się pod xp?U mnie na win 98se działa prawidłowo ale powiem Ci że i tak go nie używam.Zainstalowałem r3d tweak 3.5-to wersja dla sterowników ati catalyst i jadę na nim.Możliwośc podkręcania to tylko jedna z wielu jego opcji i dlatego uważam że jest lepszy od v-tunera.

PS.Jaką masz wersję radka gigabyte (250 czy 275)?,z jakim biosem?,na ile Ci się go udało podkręcić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem go dopiero rano więc narazie to jestem "zielony" z Radeona. Nie podkręcałem go jeszcze (problem V-tuner) dopiero będe zasysał r3d tweak. Mam wersję 250MHz.Aprzy starcie v-tuner wywala taki komunikat Failed to open GVCplDrv Win 2000Driver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może wyśle ci mój cmr2.exe "spaczowany" :)

Dzięki za chęci ale wątpie czy to coś pomoże.Próbowalem już róznych wersji i efekt pod win98 se jest zawsze taki sam czyli żaden.Nie mam już sił do tej gry dobrze że nadchodzi colin3 i może on będzie działał poprawnie :).Bardziej martwi mnie rayman2 bo grę kupiłem dla dzieciaka i chociaż się uruchamia to nie da się grać-powyżej zapodałem linka jak wygląda na radeonie.

PS.Kontakt na mnie qudox@wp.pl lub gg 3535130 może jednak wyślij ten pliczek jeśli to nie problem,spróbuję po raz ostatni :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za chęci ale wątpie czy to coś pomoże.Próbowalem już róznych wersji i efekt pod win98 se jest zawsze taki sam czyli żaden.Nie mam już sił do tej gry dobrze że nadchodzi colin3 i może on będzie działał poprawnie :).Bardziej martwi mnie rayman2 bo grę kupiłem dla dzieciaka i chociaż się uruchamia to nie da się grać-powyżej zapodałem linka jak wygląda na radeonie.

PS.Kontakt na mnie qudox@wp.pl lub gg 3535130 może jednak wyślij ten pliczek jeśli to nie problem,spróbuję po raz ostatni :) .

natym co masz to zapomnij ze pograsz :( widzialem trailer z gry i szok

trzeba bedzie gf4 lub wiecej , juz przymiezam sie do ps2 lub x-box-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natym co masz to zapomnij ze pograsz :( widzialem trailer z gry i szok

trzeba bedzie gf4 lub wiecej , juz przymiezam sie do ps2 lub x-box-a

W jednym się z tobą zgodze-konsole to piękna sprawa jeśli chodzi o granie.Sam mam w domu psx i dreamcasta a pleja 2 nie kupiłem tylko dlatego że dalej jest w Polsce za drogi.Co do tego zaś jak mówisz,że colin 3 miałby na moim configu nie chodzić to myslę że przesadzasz.Swiadczylo by to tylko o tym że gra jest napisana do [gluteus maximus].Co do gf4 (mam ma myśli 4200) to radeon8500 wcale nie odstaje tak bardzo od niego a bedzie to można zobaczyć właśnie w najnowszych gierkach.Zresztą mam jeszcze zapasik mocy bo doskonale się kręci (300/300) bez problemu a jak wymienie oryginalną pastę pod radiatorami to myślę że jeszcze coś wyciągne.Zresztą nawet na niepodkręconym mam w 3d marku 2001 se 8462pkt w 1024/768 i to mi n a razie wystarcza.Ati rulez!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram kolege z gory :D :D :D

Sam mam 8500 i to tego z pierwszych, jeszcze oryginal BUILT BY ATI!!!!

Jestem zadowolony. Colin chodzi bez zadnych zarzutow w 1600x1200 32bit z full szczegolami pod XP, bo jak mialem 98SE, to z tego, co pamietam, to byly jakies problemy.........

O, jeszcze jedno. Jak "kupilem" :D GTA3, to chodzila mi bez problemow, a teraz jak klikam w gta3.exe, to nic sie nie dzieje, zero reakcji!! Pomozcie mi, bo zmuszony jestem w to grac na notebooku, a tem jakosc troszke gorsza.

Czekam na porady

POZDROWIENIA

odet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi