Skocz do zawartości
Polo

Temperatura i osiagi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jako nowy czlonek na forum.

Mam taki sprzet:

Asus A7V333, ATHLON XP 1600+,256 DDRAM PC-333, GeForce 2 GTS.

1.W benchmartku 2000 w default mam 9000 pkt. a w 2001 mam 4343. Czytajac rozne teksty w gazetach i na necie wydaje mi sie ze mam troche malo. Czym moze to byc spowodowane? Jakie opcje na plycie wlaczyc?

2. Po wejsciu do windy mam 61*C przy otwartej obudowie! :cry:

Moj wiatrak ma 2200 obr w windzie jak nic nie robie a jak wlacze jakies gry to gwaltownie przyspiesza (do 4500). Idzie gdzies wlaczyc zeby caly czas chodzil szybciej na pelnych obrotach? Mam wiatrak: Cooler Master DP5-7H553F (pewno jakis kiepski). Jaki polecacie kupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób to co ja dzisiaj:

weź ściankę obudowy lewą naturalnie

potem wyzynarkę. pilnik, wiertarkę, papier ścierny

wytnij dziurkę na wysokości chipsetu/procesora o średnicy witraka

wywierć 4 dziurki oczywiście by pasowały do przykręcenia wiatraka

przykręć wiatrak załóż lewą ścianę i patrz jak temp leci w dół :P

ja tak zrobiłem i z 52 st cpu i 32 chipset (przy otwartej budzie) zleciało mi na 48 i 30 przy zamkniętej ale z wentylatorkiem z boku opłaca się zrobic taki mod nic nie kosztuje a pomoaga i estetycznie wygląda

to tak na marginesie a na serio to WC albo zmien cooler na lepszy

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakadając że ma się wszystkie narzędzia, czas itp to nie ale znam szybsze sposoby ;) a nie wystarczylo by 2 wentyle zamontowac ?

masz rację ja używałem wyrzynarki wiertarki pilnika i papiera ściernego (stary ma firme stolarską więc z narzędziami nie mam problemu 8) 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hhahahaha, nic prostrzego  :P  :D

A co tak trudno zrobić dziurę w ściance obudowy??

oj zdziwiłbys się 8O !!!!! wcale nie tak łatwo jest wyciąc równą okrągło dziurę!!!!

wystarczy wyrzynarka i odrysowane kółko :) i dobra ręka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj zdziwiłbys się 8O !!!!! wcale nie tak łatwo jest wyciąc równą okrągło dziurę!!!!

wyrzynarka nie wystarczy bo musisz jakos zacząc wycinac a przeciez zeby przykrecic wentyla musisz miec nawiercone dziurki no ale co do dobrej reki to masz racje :))) trochę zabawy przy tym jest zeby rowno wyciac mnie się jakos udało :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyrzynarka nie wystarczy bo musisz jakos zacząc wycinac a przeciez zeby przykrecic wentyla musisz miec nawiercone dziurki no ale co do dobrej reki to masz racje :))) trochę zabawy przy tym jest zeby rowno wyciac mnie się jakos udało :P

o ale jak ma się wyrzynarkę to wiertarkę chyba też? a te dziury też wiertarką i koniecznie ostrym wiertłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ale jak ma się wyrzynarkę to wiertarkę chyba też? a te dziury też wiertarką i koniecznie ostrym wiertłem :)

hahahahaha.... no w sumie to masz rację ale ostre wiertła to najważniejsza sprawa ;) ;) ;)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety nie mam wyzynarki, ale nie zamierzam babrać się cięciem obudowy.

Prosta zasada, albo przepływ powietrza z przodu do tyłu, albo z boku do góry. Jak się je zmiesza to potrafią niekiedy bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Zresztą, zamiast ciąć obudowę wystarczy dodać pare wiatraków na śledziu, oraz lepszy cooler na chipset i radiatory na mostki, i chip od raid, i po krzyku. W obudowie chłodno, i nie trzeba było się meczyć z wiertarką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahahaha.... no w sumie to masz rację ale ostre wiertła to najważniejsza sprawa ;) ;) ;)

pozdrav

Lagier

pamiętam że kiedyś miałem tępe wiertło (ostergo szukałem, nie było) to zamiast wywiercić dziury to ją wypaliłem :D :D :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu bym się nie przejmował.

Co do wentyla to w każdej obudowie z tyłu jest miejce na wentyl.

Ja u siebie mam wycięty duży otwór w kształcie litery L w boczku.

Następnie spiłowałem krawędzie. Nawierciłem otwory i nałożyłem

tzw. siatke tuningową ze sklepu motoryzacyjnego, którą przymocowałem.

Na nity. Ładnie widać wnętrze (u mnie podświetlone) i wymiana powietrza

Jak zakładam AC to mam góra 48 C, Chipset 31 C. Na wc to już chyba

wiadomo. Nad grafą i chipsetem mam w sumie jeszcze zalmana 12x12

Co do wyniku to na GF2 Pro miałem 8900 przy PIII650@975.

Nie wiem tlko jak taktuje się GF2 GTS ale chyba słabiej nież PRO.

(GPU 220/MEM 440). Qumpel teraz ma to GF2 na XP1.7 i ma w 2000 10k 3D-Marków. a w 3-D 2k1 ma 4700. Więc jeśli nie kręciłeś grafy to chyba nieźle.

Co do temp. To kup sobie co najmniej Titana TTC-DT5-TB za 30 PLN, lub Vulcano 7 za troche więcej jak będziesz miał kase. Napewno temp powinna spaść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosta zasada, albo przepływ powietrza z przodu do tyłu, albo z boku do góry. Jak się je zmiesza to potrafią niekiedy bardziej zaszkodzić niż pomóc. 

Zresztą, zamiast ciąć obudowę wystarczy dodać pare wiatraków na śledziu, oraz lepszy cooler na chipset i radiatory na mostki, i chip od raid, i po krzyku. W obudowie chłodno, i nie trzeba było się meczyć z wiertarką...

miałem już wiatraki na śledziu ale wtedy masz otwartą obudowę i jak się teraz okazało nie ma tak dobrej cyrkulacji powietrza. A co do przepływu powietrza to się z tobą nie zgodzę bo jeśli masz wnetyle z boku to powietrza wali ci pbezpośrednio na karte graficzną, chipset czy procesor zalezy w którym miejscu je umieścisz i jest naprawdę bdb chłodzenie. No ale jak kto woli.... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem już wiatraki na śledziu ale wtedy masz otwartą obudowę i jak się teraz okazało nie ma tak dobrej cyrkulacji powietrza. A co do przepływu powietrza to się z tobą nie zgodzę bo jeśli masz wnetyle z boku to powietrza wali ci pbezpośrednio na karte graficzną, chipset czy procesor zalezy w którym miejscu je umieścisz i jest naprawdę bdb chłodzenie. No ale jak kto woli.... :lol:

zgadzam sie w zupelnosci :) bo z reguly z przodu wentyl nie ma skad ciagnac powietrza bo jest zasloniety metalowa buda choc z dziurkami a do tego plastik z przodu, a wentyl na wprost i wyciag z tylu a lbo w zasilaczu to jest to co zbija temp u mnie 7-8st na Celu 1.0@1.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do g2 masz dobry wynik na moim starym sprzecie było podobnie.

Co do temperatury to na płycie jest regulacja obrotów wiatraka zawsze jest włączona. Jeżeli procek sie grzeje to wiatrak szybciej pracuje...

Możesz też mieć uszkodzony czujnik temperatury.

Ale stawiam na wolny wiatrak. Zrób sobie WC też o tym myśle....

Bo na podkręconym procku mam 60* w stresie....

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za szybkie odpowiedzi.

Zaraz pedze kupic do sklepu jakis dobry wiatrak bo ta temp. jest rozbijajaca .... na starcie 37 i odrazu leci do 57 :cry:

Jaki dokladnie polecacie (model) do 1600 +? z wlasnych doswiadczen.

A co do regulacji obrotow na plycie to gdzie to jest? albo jak sie chociaz to zwie bo szukalem i nie moge tego znalezc :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Cooler Titan D5TB.

i paste ASIII. Podobno tani i dobry, ja go nie miałem ale jak polecają to pewnie dobry.

Wiesz jak masz kase to kup Volcano 7+ albo Cooler Master HCC L61

I jeszcze by sie przydał Copper Shim, zeby nie ukruszyć rdzenia.

Co do tej opcji z automatyczną regulacją obrotów to raczej nie mozna jej wylączyć....

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, nareszcie ktoś kto ma temp większy niż ja... Stary, dołujesz mnie. Ja miałem 62C przy zamkniętej obudowie, przy otwartej obudowie + otwartym oknie zeszło do 46... To wina trzech rzeczy:

- Ten ColerMaster (twój i mój) to dosyć kiepski model :(

- Brak obiegu powietrza w obudowie

- Może za ciepło w pokoju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...