chuckie Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Mam pytanie czy ktoś by napisał w c++ zadanie. To będzie tak. Podaje n (downolną) liczbę liczb całkowitych, a następnie program wybiera z tych liczb liczbę parzystą. Analogicznie rzecz biorąc chciałbym żeby program pytał sie o ilość zmiennych, następnie dla każdej zmiennej przypisuje liczbę całkowitą i on wyświetla tylko liczby parzyste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Rozwiaz to na tablicach, lub na zmiennych, jak tam chcesz. Nie wiem co to za problem. mozesz zaczac od wartosc rownej zero (oczywiscie z dzielenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 1. tylko jedna liczba parzysta? 2. sam dobiera liczby, bez wpisywania z kbd? Dobrze rozumiem? Jezeli tak- do wybierania parzystych- a %(modulo) 2 - zero jesli parzysta jezeli sam program wybiera liczby- randomize() + random. #include <iostream.h>void main(){int a=0, licznik=0, *tablica;cout<<"podaj ilosc liczb: ";cin>>a;tablica = new int[a]; //tablica o zadanej wielkoscifor(int i=0; i<a; i++) { cout<<"Podaj "<<(i+1)<<" liczbe: "; //tutaj w razie potrzeby random(zakres) cin>>tablica[i]; }for(i=0; i<a; i++) { if(!(tablica[i]%2)) // sprawdzanie czy parzysta { cout<<tablica[i]<<"n"; licznik++; } }cout<<"Liczb parzystych: "<<licznik; //moj maly dodatekdelete [] tablica; // usuwanie tablicy z pamieci} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Mi właśnie chodzi o to że według uznania podaje ile chce liczb, np. 1, 4,6,8 ale nie koniecznie 4 może chce 6 liczb, i właśnie podaje ilość dobrowolnie tych liczb i każdej nadaja cyfre całkowitą, a następnie program podaje mi tylko parzyste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 No to masz. mozesz wpisac tyle liczb, na ile starczy ci pamieci w kompie. Jak nie chcesz liczb wpisywac z kbd, to wstaw sobie random(zakres) tam gdzie zaznaczylem. (no i randomize() odpowiednio wczesniej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 można to też zrobić za pomocą zapisu tylko wskaźnikowego :P #include <iostream.h> #include <conio.h> main() { cout << "Podaj ile liczb chcesz sprawdzic ? - "; int ile; cin >> ile; int *wsk_do_tablicy_liczb = new int[ile]; for (int i =0 ; i < ile ; i++) { cout << "liczba nr " << (i+1) << " = "; cin >> *wsk_do_tablicy_liczb++; //wpisanie za pomoca wskaznika } for (int i =0 ; i < ile ; i++) { *wsk_do_tablicy_liczb--; //cofniecie wskaznika do poczatku tablicy } cout << "nliczby parzyste to :n"; for (int i = 0 ; i < ile ; i++ ,*wsk_do_tablicy_liczb++) { if(! ((*wsk_do_tablicy_liczb)%2) ) { cout << "liczba nr " <<(i+1)<< " = " << *wsk_do_tablicy_liczb << endl; } } getch(); } oczywiście 0 traktujemy umownie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 i to chciałem właśnie. Dzięki razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 a teraz pytanie to samo tylko żeby znajdywał mi pokoleji od najmniejszej do największej coś takiego: 5>4>3 i tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2004 można to też zrobić za pomocą zapisu tylko wskaźnikowego :P Ano mozna... nie myslalem o tym, bo pisalem online, na modemie (via TePsa... dospiewajcie sobie reszte :| ) a teraz pytanie to samo tylko żeby znajdywał mi poAUĆ!!i od najmniejszej do największej coś takiego: 5>4>3 i tak dalej algorytm quick sort- wstaw, ustaw. Nie bede pisal jak, bo cos mi sie wydaje, ze chcesz zostac masterem C w 3 dni(przy pomocy innych). Wiec dobrze bedzie jak troche pomyslisz, zanim dostaniesz gotowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...