Skocz do zawartości
przeciwnik

Najlepsze Sterowniki do nForce 2

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem dzisiaj 2.5 razem z SW i jak na razie ZERO PROBLEMÓW. Zamiast instalować Sterowniki C-Media zainstalowałem te nieoficjalne z Remixa - ogólną głośność reguluję paskiem WAVE ale jest lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi, ale jak widzę na różnych płytkach z nForce 2 400 sie sypią różne sterowniki a ten mój ESC-ik taki tani, niby nie można za wiele kręcić a jednak nic go nie rusza, ja tego nie rozumiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowalem te sterowniki 2.4 ale po zainstalowniu sterownika dzwieku nie moglem ustawic 5.1. gdy wlaczalem kreatora glosnikow w tym nmixerze wychodzilo mi ze mam 2 glosniki. co jest nie tak?

a moze mi ktos powiedziec co mam zrobic zeby to naprawic bo jak na razie to muza leci tylko z 2 frontowych glosnikow

Edytowane przez przemot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem

otóż:

mój 2 HD, WD Caviar 80GB podpięty na 2 taśmie (1 160GB na 1 taśmie, obie 80 zył of course)

zawsze śmigał pięknie, tzn. transfery rzędu 40-50mb to nie było nic dziwnego

ale już 3 raz ot tak nagle ten dysk (80GB Caviar) chodzi strasznie mułowato, czyli transer 4mb, a cały system poczas kopiowania zwalnia że nic nie zrobie

zdarzył osieto 3 raz, 3 razy system now y i 3 razy to samo, w różnych odstępach czasu

sterowniki 3 razy inne: 6.31remix, 6.37, 6.37remix, zawsze instalowane na full, czyli z SW

poradźcie co robić :?:

w czym może tkwić problem :?:

bo zaraz będe :mur:

Edytowane przez kl_mce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ty myslałes ze odrazu komp niewiadomo jakiego buta dostanie :lol2:

No wiem że sterowniki nie dadzą mi takiej poprawy jak wymiana sprzętu :-P Ale myślałem że te Remixy coś dadzą - jakąś "ukrytą moc". :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy świezym systemie zauważyłem tylko szybsze zamykanie systemu.

Ale i tak wiem, że się wszystko powali. Zawsze tak jest ^_^

Jak umnie też tak się dzieję. Ale dobry antiwirus i Bootvis dają mi uruchamianie systemu około. 25s. (Rekordem było 19s. ale to tylko raz się udało zrobić :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metall2 jeśli mówicie o XP zapodajcie sobie coś takiego w regedit ręczę głową, że działa ql:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\

Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs

i ustawiamy wartość 'Enable Prefetch' na 0

Wtedy 19 s będzie dużo przy świeżym systemie :D

Do tematu : Ja używam orginalnych sterów do płytki i się nie skarżę :)

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metall2 jeśli mówicie o XP zapodajcie sobie coś takiego w regedit ręczę głową, że działa ql:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\

Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs

i ustawiamy wartość 'Enable Prefetch' na 0

Wtedy 19 s będzie dużo przy świeżym systemie :D

Do tematu : Ja używam orginalnych sterów do płytki i się nie skarżę :)

Pozdro!

Według mnie to nic nie daje!

Co prawda pasek przeleci raz albo i wcale(tak jest u mnie :wink:) ale potem po pojawieniu się zapraszamy jest straszne zamulenie zanim się wsio wczyta. A tak pasek leci mi 3x a po ekranie zapraszamy wszystko się szybka ładuje i nic nie muli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może macie rację bo ze stoperem nie sprawdzałem ale według mnie różnica jest spora.

Dysk mamrocze ale z windy juz korzystać można co nie?A o to właśnie chodzi zeby jak najszybciej ją odpalić.

A jeżeli chodzi o pelne zaladowanie systemu ja tego nie potrzebuję aby jak najszybciej np. włączyć winampa.

Mylę się...?

PS. przy dobrze skonfigurowanym msconfigu tzn programach się uruchamijących przy starcie efekt jest spory.

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS rada : HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\

Session Manager\Memory Management -> SecondLevelDataCache DWORD na dziesietny i dajecei mu L2 ile ma procek np: BARTON ma 512kb wiec tu dajecie 512

A co to daje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS rada : HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\

Session Manager\Memory Management -> SecondLevelDataCache DWORD na dziesietny i dajecei mu L2 ile ma procek np: BARTON ma 512kb wiec tu dajecie 512

Nie sprwcyzowalem to dziala pod win XP niestety nie wiem czy w innych systemach jest taka opcja. Chodzi o to ze standardowo windows przydziela 64/czy tez 128kb cach dla okienek itp oamieci podrecznej procka czyli L2 jezeli mamy L2 = 1024 albo 513 no powyzej 128 warto zmienic ta wartosc na odpowiadajaca L2 naszego prockka przyspieszy to dzialanie windowsa. To tak w skrocie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat picasso z forum searchengines:

"SecondLevelDataCache - Jest to wartość określająca wielkość pamięci podręcznej drugiego poziomu L2 Cache dostępnej w procesorach. Jeśli Hardware Abstraction Layer (HAL) sam nie potrafi wykryć wielkości L2 ze sprzętu lub BIOS ustawia domyślnie tą wartość na 0, czyli rozmiar 256KB dla L2 cache. Ale ..... Microsoft zarzeka się, że L2 cache jest w pełni rozpoznane i wykorzystane w NT/W2K/XP niezależnie od ustawień tego parametru....... Jak to jest nie wiadomo do końca.

Jeśli ustawisz tą wartość zgodnie z aktualnie dąstępną wartością L2 to możesz podspidować performance. Efekty tego "speedowania" mogą być niewielkie i raczej rozczarowywujące. Podejrzewam, że dopasowanie wartości w rejestrze może odnieść widoczny skutek dopiero na kompach, które są zdzierane bardzo ostro i w nietypowy sposób. Należy to samemu sprawdzić będąc jednak świadomym tego co się czyni! Jeśli ustawisz tą wartość wyżej niż aktualnie dostępna wielkość L2 cache system stanie się niestabilny. Zanim wprowadzisz więc zmiany sprawdź bardzo dokładnie swoją dokumentację."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1271

Audio driver version 4.62 (WHQL)

Audio utility version 4.51

Ethernet driver 4.16 (WHQL) nforce2

Ethernet NRM driver version 5.09 (WHQL) nforce 3/4

Network management tools version 5.09

GART driver 4.40 (WHQL)

Memory controller driver 4.40 (WHQL)

SMBus driver version 4.50 (WHQL)

Installer version 4.93