Skocz do zawartości
przeciwnik

Najlepsze Sterowniki do nForce 2

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy nowe stery AUDIO - wersja 4.31 do sciagniecia tutaj

Mamy tez nowe stery IDE - wersja 4.12 do sciagniecia tutaj

Właśnie zerkałem na nie - i jak twoje wrażenia? Warto je instalować - konkretnie chodzi mi o te IDE ?

Dopiero sciagnalem... jak bede mial chwilke czasu to potestuje... choc twardziele mam na SATA ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jestem pod wielkim wrazeniem, sterowniki Audio wprowadzaja pare nowosci, ale najwazniejszy jest sterownik IDE, otoz w HDTACH jest normalne zuzycie procesora w koncu :) i nareszcie ladnie super odlotowo wszystko dziala, ogolnie czekajmy na paczke w ktorej zamieszcza wszystko co nowe i voila :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja paczka wyglada obecnie tak :) Jest extra i wogule smiga super :D

Audio driver  4.31

Audio utilities  4.31

Ethernet driver  3.39 (WHQL)

GART driver  3.43 (WHQL)

MemCtl driver  3.38 (WHQL)

SMBus driver  3.43

IDE In-the-box  4.12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jestem pod wielkim wrazeniem, sterowniki Audio wprowadzaja pare nowosci, ale najwazniejszy jest sterownik IDE, otoz w HDTACH jest normalne zuzycie procesora w koncu :) i nareszcie ladnie super odlotowo wszystko dziala, ogolnie czekajmy na paczke w ktorej zamieszcza wszystko co nowe i voila :)

A jak z nagrywarkami? Dalej takie same problemy jak z dotychczasowymi sterownika IDE SW, czy to poprawili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa rzecz - sterownik IDE posiada benchmark HDD zainstalowanych w systemie :o

Generalnie system chodzi subiektywnie szybciej a SideBand Adressing sam się załączył - tzn. wcześniej miałem w AIDZIe info: Obsługiwany - wyłączony a teraz jest włączony - zapewne poprzedni IDE miał kłopoty z obsługą tej opcji ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem nowe IDE bez IDE SW: nie widzę różnicy, nawet daty sterowników mi się nie zmieniły: jest dokładnie bez zmian.

Ja zainstalowałem IDE SW :lol: - efekty 2 posty wyżej :roll:

Sprawdzałeś czy nagrywarka chodzi? Bo tu mogą być problemy dyskfalifikujące tą opcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie bez zmian.....wszystko po staremu.....ktos pytal o ten problem z nagrywarą......u kumpla pozostal.........nagrywarka nie dziala......wiec polecam instalacje bez IDE SW

A jak zainstalować same stery IDE bez ide SW ? U mnie nie przeszła taka instalacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem nowe IDE bez IDE SW: nie widzę różnicy, nawet daty sterowników mi się nie zmieniły: jest dokładnie bez zmian.

Ja zainstalowałem IDE SW :lol: - efekty 2 posty wyżej :roll:

Sprawdzałeś czy nagrywarka chodzi? Bo tu mogą być problemy dyskfalifikujące tą opcję.

O jakich problemach mówimy :?: U mnie Lite-On 52x24x52 działa bez zarzutu ...

Transfer z Baracudy 7200.7 na Maxtora 80GB 8MB Cache podczas kopiowania 1.4GB (film 2CD) wynosi do 46MB/s a z Maxtora na Barracudę do 44MB/s.

Do tej pory nie miałem większych kłopotów ze sterownikami IDE SW, poza tym że któraś wersja beta nie pozwalała na odczyt SMARTA z HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdziesz czytalem ze na Epoxie , Asusie i Solteku ten problem nie wystepuje...........klopoty są na Abicie...........wlasnie przegladam zagranicze forum......moze znajde rozwiazanie.....bo niektorym ktorzy mają Abita wszystko dziala bez problemów

Problem występuje na wszystkich płytach z nForce... I dotyczy wszystkich producentów płyt...

Podam tylko dwa dwa skutki działania IDE SW:

nie kończenie nagrywania płyt,

nie działają programy typu Clony XXL: nie widzą napędów.

Myślę, że nVidia i VIA mogą sobie w tym temcie podać ręce: IDE SW robi więcej złego niż dobrego.

Napewno zaraz odezwą się CI co widzą tylko jedną stronę medalu: tą dobrą. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mozna sprawdzic jaka ma sie zainstalowana wersje driverow do nForce? :)

jest kilka sposobów

moim zdaniem najlepiej najszybciej bedzie przez program AIDA w nim znajdziesz informacje o całym systemie......konfiguracji, sterownikach i duzo innych rzeczy o swoim kompie

Najszybciej bedzie:

1->sciagnij sobie AIDE http://www.aida32.hu/aida32-download.php

i tam bedziesz miał wszystko Czarno na Białym

2->NVidia NForce Control Panel -> Informacje -> i tam znajdziesz wszystko, jesli nie masz tego panelu, bo masz inną wersje sterowników to jest jeszcze

3->NVmixer jesli masz zainstalowany i tam w oknie system information tesz bedziesz miał wszystko....

4->ewentualnie mozesz tesz w opcjach DirectX ....odpalasz dxdiags.exe

5-> Panel Sterowania->System->Sprzęt->Menedzer Urzadzen->Wybierasz urzadzenie i potem właściewosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronach firmy MSI pojawił się nowe sterowniki dla chipsetów NVIDIA nForce 2/3. Datowane są na 2004-4-19. Sterowniki są nieoficjalne. Oto co zawierają :

-Win2K ethernet NRM driver version 4.16 (WHQL)

-WinXP ethernet NRM driver version 4.16 (WHQL)

-Network management tools version 4.16

-GART driver version 3.77 (WHQL)

-SMBus driver version 4.04 (WHQL)

-Win2K IDE 2.5 driver version 4.15 (WHQL)

-WinXP IDE 2.5 driver version 4.12 (WHQL)

-Installer version 4.31

nForce2/3 4.08 dla Win2K/XP (17MB)http://download.msi.com.tw/support/dvr_exe...e3_Win2K-XP.zip

nForce2/3 4.091 dla Win98/ME (2MB)

http://download.msi.com.tw/support/dvr_exe...e3_Win98-ME.zip

tylko nie wiem czy są one do nForce2 czy tylko pod nForce3 a moze pod nForce2/3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz sa w mojej skladance sterow :) Jedynie mam problem z instalacja sterow do Ethernet ( dalej sa stare ) i tego nowego progsa z folderu Ethernet :(

Pinki Pack

Audio driver  4.31

Audio utilities  4.31

Ethernet driver  3.39 (WHQL)

GART driver  3.77 (WHQL)

MemCtl driver  3.38 (WHQL)

SMBus driver  4.04

IDE In-the-box  4.12

Installer version  4.31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowsze stery do nForce 2 :D Wraz z driverkami od MSI :) ( oprocz Ethernet bo nie dziala )

Audio driver  4.31

Audio utilities  4.31

Ethernet driver  3.39 (WHQL)

GART driver  3.77 (WHQL)

MemCtl driver  3.38 (WHQL)

SMBus driver  4.04

IDE In-the-box  4.12

Installer version  4.31

http://www.krak.internetdsl.pl/nForceRemix4.31.rar - 6.94MB :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi