dzidzi Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Czesc kupilem ta obudowe i mam takie pytanka: 1. pierścień ferrytowy?? gdzie go umieścić?? Na jakies kable ale jakie hi 2. Nie mogłem zamontować z tyłu obudowy "zaślepki" od płyty głównej ponieważ takowej nie posiadam. Po złożeniu do obudowy z komputera wszystko zdawało się wporządku jednak gdy zamknąłem obudowę i zakręciłem "śrubki" zaczął wydobywać się metaliczny dźwięk, który zanika gdy dotykam któregoś z wyjść płyty gł. jak również tyłu obudowy. Obudowa nie styka się w tym miejscu nigdzie z płytą, czym mogą być spowodowane te dżwięki, wcześniej w starej obudowe również bez zaślepki takiego problemu nie miałem. Tyle kasy a brzęczy jak :) za kazdym razem po wlaczeniu musze przycisnac tyl obudowy lub poluzowac srubki hihi. Dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 tez nie wiem jak ten pierscien zamontowac :)) podobno nie musi byc. jak nie masz tej zaslepki, czy tego metalu na wyjscia usb comy, ps2 plyty ? to kicha.... bo nie ktore plyty, np. moja maja inaczej to ustawione i na tym z chiefteca nie weszlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax57 Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 niechce zakladac nowego tematu a sprawa dotyczy obudowy chieftec'a... Model: MA-01B-D (właściwie wszsytkie BIG TOWER) Jak jest tam rozwiązane położenie zasilacza??? mozna go umiescic na samej gorze obudowy czy mozna tylko przy tym stelerzu ponizej... niewiem czy wiecie o co mi chodzi?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 nie za bardzo :( moze jakies foto ? rysunki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Model: MA-01B-D (właściwie wszsytkie BIG TOWER) Jak jest tam rozwiązane położenie zasilacza??? mozna go umiescic na samej gorze obudowy czy mozna tylko przy tym stelerzu ponizej... niewiem czy wiecie o co mi chodzi?! stelażu jak już :-) umieścic go defaultowo możesz tylko niżej przy rozpórce, a żeby umieścić go wyżej musiałbyś modyfikować, lub nabyć inną (są takie) blachę mocującą zasilacz która w tym modelu jest zdejmowana (odkręcana). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Pierscien ferrytowy o ile dobrze pamietam zaklada sie na przewodu od Power Reset i diod zasilania i hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax57 Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 pmp a orientujesz sie gdzie takie cus mozna dostac??? i ile by to kosztowalo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 ale co on daje ? i jak go zamontowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 Wiem, żer nieładnie odkopywać tematy, ale powiedzcie wogule co daje ten pierścien. Bede mial tą obudowe juz jutro, albo pojutrze wiec chcialbym wiedziec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 nie wiem co daje :) nawet jak pisalem do Chiefteca to ine potrafili za bardzo odpowiedziec. Ja go w koncu nie zalozylem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 ale co on daje ? i jak go zamontowac ? puść kable przez ten pierścień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 :) wiesz.... no wpadlem na to, zeby puscic przez niego kabel, ale to jest taka obraczka i gdzie ja mam w obudowie dac ? :) oto istota problemu, choc wlasciwie wazne jest jeszcze PO CO ? co ten pierscien daje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gib Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 hehhe tez nie mam pojecia po co ten pierscien ja go porpostu wlozylem do szuflady :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Pewnie chodzi o zakłucenia elektromagnetyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Hehe, nikt nie wie, nawet Chieftec ;) Tydzien temu kupilem sobie DX01 BDU i tez nie zalozylem tego pierscionka :) A buda boska :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 daj go na kabel od zasilania lub na kabel od sieciowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 hym.... no., ale gdzie go przymocowac ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 a mozesz opisac jak on wyglada ? lub fote zrobic ? bo ja mam ale nie chiefteka taki rozpinany i zpainany.. to porostu na klbel sie zapina.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Konieczny może nie jest, ale jeśli zależy nam na bezpieczeństwie płyty głównej i reszty sprzętu, to IMO warto go założyć. przez pierścień ferrytowy przeplata się kabelki prowadzące do przycisku power i reset, itp. Podczas włączenia zasilania przyciskiem power, może czasami powstać tzw. szpila, która w ekstremalnym przypadku mogałby uszkodzić płytę główną. Pierścień ferrytowy ma za zadanie zatrzymać takie zakłócenia. Innym jego zadaniem jest również minimalizowanie pól elektromagnetycznych i zakłóceń wysokoczęstotliwościowych przenoszonych przez kable. Mogą to być zakłócenia pochodzące z fal radiowych oraz wszelkich komponentów generujących szum o częstotliwościach radiowych, np. przetworników A/C na kartach muzycznych, tunerach TV, itp. Pierścienie ferrytowe stosuje się również w sprzęcie audio, kolumnach głośnikowych, itd. Nowoczesne kable sygnałowe do podłączania monitorów również mają na obu końcach wbudowane pierścienie ferrytowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 hym... no wreszcie ktos konkrtetnie cos napisal :) dzieki. jednbak nie bede go montowal, bo nie ma go jak zahaczyc i przede wszystkim gdzie to taki gruby bardzo, duzy, pierscien, jak obraczka, czarny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 to go nie zaczepiaj a jedynie przewlecz kabelki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 Wewnętrzna średnica pierścienia to ok. 2cm, więc nie wejdzie na kabel do monitora, ani zasilacza. Myślałem, żeby go dać na kabel z zasilacza do mobo, ale nie chce mi się zdejmować molexów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2004 je dodaja glownie z mysla o kabelkach do mobo jak power, reset - z tego co znalazlem na zachodnich forach.. do wiekszych kabli jak zasilanie i monitor te co daja do tych bud sa za slabe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Wie ktoś co to jest? Jest zamocowane obok kaszyków na dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 W to sie wklada kabelki zeby nie bylo burdelu w budzie ;) Z tego co pamietam to chyba ma podtrzymywac bardzo dlugie karty PCI, w recenzji na TwojePC.pl bylo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidian Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Witam ! Jak widze jest to obudowa pelna niespodzianek :P i skarbow. Ale tez zamierzam ja nabyc.Czy byly gdzies jej testy ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 testy to raczej nie, ale recenzje tak. Jak kolega wspomniał między innymi na www.TwojePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zbyszek.macos Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Wystarczy przełożyć kabelki, czy trzeba je przepleść? VIDE: http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/index....scien-ferrytowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...